Avoin kirje Nokian osakkeenomistajille (English language variant of this Open Letter is here)
Luin juuri Kauppalehden sivuilta, etta Suomessa mietitaan toimitusjohtaja Elopin erottamista. Olen tassa blogissani ollut erittain kriittinen hanen johtamistavoistaan noin helmikuusta 2011 lahtien (olin aluksi hanen kanssa samaa mielta parin kuukauden ajan). Tiedan etta kaikki suomalaiset eivat aina lue englanninkielisia blogeja innokkasti - monet toki lukevat - tama on ensimmainen kerta, kun kirjoitan tassa blogissa suomeksi. Tama blogi on tarkoitettu nimenomaan ensivierailijoille jotka eivat haluaisi yrittaa lukea tata blogia investointisanaston ja teknologiasanaston yhteydessa, englanniksi. Tervetuloa!
Haluaisin tehda muutaman merkittavan kannanoton luettuani Kauppalehden artikkelin ja sita forumkeskustelua seurattuani. Olen entinen nokialainen ja elisalainen, asun nyt taalla Hong Kongissa ja toimin matkapuhelinalalla liikejohdon konsulttina maailmanlaajuisesti. Asiakaskuntanani ovat alan johtavat yritykset alkaen Googlesta, Vodafonesta, Ericssonista, IBM'sta ja Intelista aina paikallisiin matkapuhelinoperaattoreihin. Nokia on kayttanyt palveluksiani vuosien ajan maailmanlaajuisesti. Olen kirjoittanut 12 kirjaa matkapuhelintoimialasta joista on painettu useita laitoksia ja kaannetty useille kielille. Minua on siteerattu yli 120:ssa kirjassa. Minua pidetaan eraana taman toimialan johtavista asiantuntijoista ja suomalainen lehdisto usein myos siteeraa minun mielipiteitani.
MISTA EI OLE KYSYMYS
Nokia oli vaikeuksissa ennenkuin Elop astui palvelukseen, joten ongelmat eivat alkaneet hanen saavuttua. Symbian oli jo paatetty lopettaa/vaihtaa MeeGo jarjestelmaan ennen Elopin aikakautta, joten Symbianin lopetupaatos ie myoskaan ole tassa oleellinen. Windows kayttojarjestelman valinta ei ollut yksinomaan Elopin paatos, sen siunasi Nokian hallitus ja Ollila. Mikaan naista paatoksista tai asioista ei ole kaypa syy erottaa Eloppia.
NOKIAN TUSKA ALKOI HELMIKUUSSA VUOSI SITTEN
Elop aiheutti henkilokohtaisesti Nokian ajautumisen kasvavasta ja kannattavasta liiketoiminnasta kutistuvaan ja tappiolliseen liiketoimintaan. Hanen ''palavat oljylautat" muistio oli kuten Ratner-efekti, ja hanen samanaikainen kasittamaton julkistamisvirhe Windowsin ilmoittamisesta ja Symbianista luopumisesta helmikuun 11 paiva 2011, kun ensimmaiset Lumia alypuhelimet eivat olisi edes myytavissa yhdeksaan kuukauteen - oli kuten Osborne-efekti. OIen itse nimittanyt tata viestinnan emavirhetta Élop-ilmioksi (Elop Effect). Tama ei ollut siis virheellinen 'paatos' vaan virheellinen ' viestinta', ja tuo virheellinen viestinta ajoi kannattavan Nokia alypuhelinliiketoiminnan valittomasti tappiolliseksi. Nokian alypuhelinliiketoiminta ei ole pystynyt palautumaan kannattavaksi siita lahtien. Kun tama viestintavirhe tapahtui, Nokian alypuhelinliiketoiminta tuotti 40% Nokian liikevoitosta. Tama on niin raskas virhe, etta koska toimitusjohtaja ei ole pystynyt korjaamaan sita 18 seuraavan kuukauden aikana, niin osakkeenomistajien tulisi erottaa toimitusjohtaja epapatevana.
KAKSI KUVASTAVAA ESIMERKKIA
Elop on tuon viestintavirheen jalkeen tehnyt suuria ja pienia virheita, en nyt kertaa niita kaikkia tassa. Han on selvasti osoittanut omalla harkinnallaan, etta han ei pysty nakemaan Nokian omaa etua, vaan ajaa harkapaisesti Nokiaa syvemmalle suohon. Vain kaksi esimerkkia. Ensiksi Nokian N9 alypuhelin jota Suomessakin myytiin. Tiesitteko, etta saksalainen viikkolehti Der Stern teki kuluttajatestin N9 kaytosta ja kehui sen maasta taivaaseen - niin suuresti, etta vaikka N9 alypuhelinta ei ollut Saksaan edes tulossa myyntiin, Der Stern kehoitti lukijoitaan matkustamaan Itavaltaan tai Sveitsiin ostamaan N9 alypuhelin. Saksassa myytiin Lumia sarjaa. Ensinna - kuinka alyttoman hyva taytyy alypuhelimen olla, jos aikakausilehti - tama ei ole teknologialehti kuten Suomessa esim Tekniikan Maailma, vaan viikkolehti vaivautuu koekayttamaan matkapuhelinta jota ei Saksassa ole edes saatavilla? Ja etta sitten Der Stern kehoittaa lukijoitaan matkustamaan toiseen maahan ostamaan sita alypuhelinta? Saksa on Euroopan suurin matkapuhelinmarkkina.
Kun tuonlainen upea lehdistosuositus saadaan Nokialle, jokainen alykas toimitusjohtaja tottakai rientaa julkistamaan N9 alypuhelimen Saksan markkinoille - varsinkin kun N9 oli arvokkaampi kuin Lumiat, ja kannattavampi kuin Lumiat. N9 valmistetaan (valmistettiin) Nokian omissa tehtaissa toisin kuin Lumiat joita valmistetaan alihankkijoilla ja kuten kaikki tiedamme, Nokian omat tehtaat seisovat tyhjakaynnilla - ja kun N9 alypuhelimessa on Nokian vakiokomponentteja siina missa Lumia sarjassa ei, eli Nokia hyotyy myos massa-alennnuksista. Ja tietysti MeeGo kayttojarjestelmasta Nokian ei tarvitse maksaa lisenssimaksuja mutta Lumia sarjan Windows Phonesta pitaa maksaa lisenssimaksut Microsoftille. N9 sarjaa ei ole merkittavasti jouduttu pistamaan suuriin alennusmyynteihin, Lumioiden hinnat romahtivat viikkojen kuluttua lanseerauksesta. Vain hullu toimitusjohtaja kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Saksassa tuonkaltaisen mahtavan suosituksen jalkeen. Jokainen alykas toimitusjohtaja olisi heti vienyt N9 alypuhelimia jokaisen muun saksalaisen (ja Euroopan muiden maiden) viikkolehtien toimituksiin testattavakisi - ja heti henkilokohtaisesti lentanyt Saksaan julkistamaan N9 alypuhelinta - ja pistanyt oman markkinoinnin varmiastamaan Der Sternin kansikuva artikkelin jossa Elop leveasti hymyilee esitellen N9 malleja eri vareissa. Elop kielsi N9 myynnin Saksassa myos tuon artikkelin jalkeen.
Samankaltainen virhe N9 markkinoinnista Englannista. Englannin D&AD palkinto on suunnilleen Olympia-mitaleihin ja Nobel-palkintoon ja Hollywoodin Oscar-palkintoon verrattavissa oleva maailman arvostetuin design palkinto. Sen voitti tana vuonna N9. Se paihitti tietysti Lumiat mutta myos esim Applen iPad 2 laitteen. Kuka hemmetti pystyy voittamaan Applen 'design' alalla? Mutta kylla, nain on, Nokia pystyi paihittamaan Applen sen parhalla patevyyden alueella, design puolella ja milla alypuhelimella? No tietenkin N9. Ja toimitusjohtaja edelleen kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Englannissa.
N9 alypuhelinta Nokia on myynyt enemman kappalemyynnissa kuin koko Lumia sarjaa viime vuoden lopulla ja nyt vuoden 2012 ensimmasisella vuosineljanneksella (Elop kieltaytyy vahvistamasta tata faktaa, han ei halua myontaa, etta N9 pienilla markkinoillaan esim Uudessa Seelannissa, Singaporessa ja Norjassa jne on myyty enemman kuin neljaa Lumia alypuhelinta USAssa, Saksassa, Ranskassa, jne..) Jos N9 alypuhelin olisi vain annettu myytavaksi rinnakkain Lumia sarjan kanssa samoilla markkinoilla, moni Nokian pitkaaikainen vakioasiakas, joka pettyi Lumiaan, olisi ilomielin ostanut N9 alypuhelimen. Olen arvioinut, etta pelkastaan N9 vapauttamisesta myyntiin kaikille markknoille - olisi palauttanut Nokian alypuhelinliiketoiminnan kannattavaksi. Se, etta Elop kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Englannissa ja Saksassa, noiden uskomattoman vahvojen saavutusten/suositusten jalkeen - osoittaa, etta Elop on epapateva eika sovi Nokian johtamiseen. Hanet taytyy erottaa. Kuka tahansa lukiolainenkin tajuaisi pistaa N9 myyntiin nyt - kun se alypuhelin on erittain kannattava ja Nokian alypuhelinliiketoiminta tuottaa tappiota.
Toinen esimerkki, Meltemi. Kuulitte varmaan, etta Mary McDowell oli henkilokohtaisesti johtanut Nokian 'karvalakkimalli' alypuhelinjarjestelman, Meltemi, kehittamista. Ja nyt viimesimman tulosvaroituksen yhteydessa Elop lopetti Saksan yksikon, missa Meltemia valmisteltiin. Tama oli siis tarkoitettu toimimaan erittain halpojen laitteiden kayttojarjestelmana. Ja tietenkin Meltemi oli Nokian Qt palvelunkehitystyokalujen kanssa yhteensopiva (jota Windows Phone ei ole). Seka Nokia etta Microsoft ovat sanoneet moneen otteeseen, etta Windows Phone kayttojarjestelma ei sovellu nyt, eika tulevaisuudessakaan halvimpien alypuhelimien kayttojarjestelmaksi. Deloitte konsulttitalo laski, etta tana vuonna myydaan 300 miljoona alypuhelinta joiden loppukayttajahinta ilman hintasubventointia tai kytkykauppaa on alle 100 US dollaria (80 Euroa). Tama vastaa noin 40%ia maailman alypuhelinmarkkinasta. Kun Nokian 2012 toisen vuosineljanneksen kertomuksesta lasketaan alypuhelimien hinnat, Nokian Lumia ilmoitettin 186 Euroa, ja laskettu muiden (Symbian ja MeeGo) alypuhelimien keskihinta on sitten 128 Euroa. Jos sanotaan, etta noin 1 miljoona kappaletta oli N9 alypuhelimia niin Nokian Symbian keskihinnaksi tulisi noin 86 Euroa. Tahan hintaluokkaan Windows Phone jarjestelman kaikkein halvimmat mallit eivat taivu - edes lahimainkaan. Mutta, jos Nokia aikoo jatkaa markkinaosuudellaan, niin nuo Symbian alypuhelinasiakkaat taytyy siirtaa uudelle kayttojarjestelmalle. Meltemi oli se jarjestelma.
Nokian useiden huhujen ja askettain lahteneiden asiantuntijoiden mielipide on, etta Nokian Meltemi kayttojarjestelma oli alle kaksi kuukautta julkistamista vailla (jotkut sanovat, etta kaksi viikkoa enaa). Nokian seuraavan miljardin (englanniksi 'Billion' eli tuhat miljoonaa) asiakkaan kayttojarjestelma, johon Windows Phone ei ikina taivu. Ja se olisi ollut valmis naina paivina. Ja toimitusjohtaja mielummin pakottaa asiakkaita kayttamaan haukuttua Lumia sarjaa, tai perus 'Asha' halpapuhelimia, han ei suostu antamaan Meltemin kehittamista julkistamisasteelle. Tama paatos tuli suunnilleen samaan aikaan kun Microsoft torkeasti ilmoitti, etta Nokian kallimmatkaan Lumia alypuhelimet eivat tule saamaan paivitysta Windows Phone 8 jarjestelmalle. Kumman puolella on toimitusjohtaja Elop? Onko han Microsoftin kayttojarjestelman puolella, vai Nokian parhaan edun puolella. Meltemi on niin selvasti ''musta-valkoinen" asia, etta siina ei ole minkaanlaista harmaata aluetta, eika mitaan puolustettavaa perustelua. Meltemi ei ikina olisi voinut edes olla Windows Phone jarjestelman kilpailija. Se olisi kuin olisi verrannut Venalaista Lada autoa Ferrarin kilpailijana. Ne eivat ole samassa sarjassa (enka nyt tarkoita, etta Meltemi olisi mitenkaan niin huono laadullisesti kuin Ladan maine heh heh).
Toimitusjohtaja Elop tekee johdonmukaisesti strategisia, Nokian kannalta jarkyttavia paatoksia, jotka ajavat Nokiaa yha suurempaan ahdinkoon. Hanet taytyy erottaa, jo Nokian omien tyontekijoiden tyomoraalin kannalta. Han on selvasti epapateva.
MITA TAPAHTUISI NOKIALLE
Nyt heraa kysymys siita, voisiko johtajan vaihtaminen auttaa asiaa. Kaikki virheet on jo tehty, niiden vaikutukset ovat nakyvilla, Nokian markkinaosuus alypuhelimissa romahti 29 prosentista ennen 'Elop Ilmiota' nykyiseen 7 prosenttiin - tama on maailmanennatys epaonnistumessa. Nokian peruspuhelinmyynti on myos vaikeuksissa. Samsung on ohittanut Nokian maailman suurimpana matkapuhelinvalmistajana jne. Nokia jatkuvasti antaa potkuja tyontekijoilleen, myy patenttejaan, myy tai sulkee tehtaitaan ja toimistojaan jne. Nokia supistuu ja surkastuu ja kutistuu ja kuolee.
Nokian suurin ongelma ei ole Lumia tai Symbian tai Asha puhelimet. Nokian suurin ongelma tana paivana on .. kuten toimitusjohtaja itse sanoi viime kevaana, ja tulosvaroituksessa, ja viime kesana, viime syksyna, vuoden alussa, nyt kevaalla, yhtiokokouksessa, ja taas tulosvaroituksess ja taas kerran nyt kesalla. Joka ikinen kerta kun toimitusjohtaja Elop on puhunut Nokian vaikeuksista, han on sanonut syyksi - lahes joka kerta suurimmaksi syyksi - myynnin tuki tai operaattoreiden tuki (eli naiden puute). Nokia on maailmanlaajuisessa jatkuvassa myynnin sabotaasissa, eli kaytannossa Nokia on myyntiboikotissa. Tama ei ole mikaan fiktio, tama on todistettu, todennettu pulma, ja toimitusjohtaja on johdonmukaisesti valittanut juuri myynnin tuen (tai operaattoreiden tuen) ongelmat. Jos myyntikanava pistaa Nokian boikottiin, niin Nokia kuolee. Ja Nokia on ollut myynnin boikotissa (enemman tai vahemman, markkinasta ja operaattorista ja jopa laitevalikoimasta riippuen) tasan Helmikuun 11 paivasta alkaen 2011. Tuo myyntiboikotti tai myynnin tuen puute alkoi selvasti Elop Ilmiosta mutta Elop on yrittanyt purkaa tuota ongelmaa. Se ei ole onnistunut. Han on henkilokohtaisesti puuttunut myyntineuvotteluihin ja se ei ole auttanut asiaa. Esimerkiksi maailman suurin matkapuhelinoperaattorijatti China Mobile niin kiivastui Nokiaan, etta ei suostunut ottamaan yhtaan Lumia mallia - China Mobile yksistaan vastaa 12 prosentista koko maapallon matkapuhelinasiakkaista, ja ennen Elop Ilmiota, China Mobilen ja Nokian suhde oli niin laheinen, etta Nokian markkinaosuus Kiinan alypuhelimista oli - 77% !!! Tanaan Elopin puolentoista vuoden 'neuvttelujen' jalkeen se on 6% (molemmat tilastot lahde: Canalys).
Jos toimitusjohtaja on niin vihattu asiakaskunnassa, etta han onnistuu henkilokohtaisesti tuhoamaan maailman suurimman asiakkaan erittain lampiman ja laheisen asiakasuhteen niin totaalisesti, etta 18 kuukaudessa markkinaosuus romahtaa 77%sta 6%iin niin toimitusjohtaja on niin myrkyllinen etta han on radioaktiivinen. Elop on erotettava valittomasti. Tama ei ole jarjestelmallinen Nokian toimintatapaongelma tai tehdasvalmistusongelma tai tavarantoimitusongelma jne. Tama on henkilokohtainen kriisi. Elop ei nauti Nokian strategisten asiakkaiden luottamusta. Lukekaa hanen jokainen vuosineljannesksen katsaus alkaen Q2 vuodelta 2011 ja tulosvaroitukset ja hanen kommentit osakkeenomistajien vuosikokouksessa. Han valittaa johdonmukaisesti siita, etta hanen myyntikanavat eivat tue hanen myyntia. Tama ei ole KOSKAAN ollut Nokian ongelma, Nokialla on AINA (ainakin vuodesta 1997 lahtien) ollut maailman paras myyntiverkosto ja asiakassuhteet operaattoreihin ja vahittaismyyntiketjuihin. Kaikki analyytikot ovat kehuneet vuodesta toiseen juuri Nokian myyntivalttia ja kilpailijat ovat valittaneet kateellisesti.
Taas, tasta voi varmasti moni 'Ahosenvihaaja' sanoa, etta toi on Tomin huuhaa mielikuvitusmaailmaa. Niin, ehkapa on. Mutta oletteko lukeneet mita luottoluokistusyritykset kirjoittivat kun alensivat Nokian luottoluokitusta. Tarkoitan siis Standard & Poor's (S&P), Moody's ja Fitch yrityksia? Kun Elop astui palvelukseen, hanen ensimmaisen 5 kuukauden aikana Nokia raportoi voimakasta kasvua, voimakasta kannattavuuden nousua ja uusia haluttuja matkapuhelinmalleja kuten viela nytkin kilpailukykyinen N8 ja E7. Nokian osake oli noussut 11% arvostaan ja kaikki kolme luokituslaitosta arvioivat Nokian yhta pykalaa alle taydellisen arvion - siita huolimatta, etta seitseman kymmenesta Nokian suurimmasta kilpailijasta tuotti TAPPIOTA tuona viela maailmantaloudellisesti vaikeana aikana. Ja siis yksi pykala alle taydellinen luottoluokitus.
Siita lahtien kaikki kolme, ovat jatkuvasti ja johdonmukaisesti vain alentaneet Nokian luottoluokistusta ja tiedatte tietysti osakkeenomistajina, etta S&P, Fitch ja Moody's nyt kaikki luokittelevat Nokian roskaluokkaan (rated as junk). Mutta oletteko lukeneet mika on ollut syyna noihin lukitusten alennuksiin - joka ikinen alennus, on maininnut syyksi... myynnin vaikeudet! Tama ei ole minun mielikuvitusta. Tama on ongelma jota Elop itse valittaa jatkuvasti ja - osakkeeomistajina teidan tulisi arvostaa osakkeiden luokitusten asiantuntijamielipidetta - suurimpana syyna jokaiseen Fitch'in, Moody'sin ja S&P'n luottoluokituksen tason pudotukseen on aina ollut Nokian myynnin ongelmat. Ei Symbianin 'vanhanaikaisuus' tai liian suuri NokiaSiemens-yksikon henkilostolukumaara tai liian monta tehdasta, tai esim tyovoimanevuottelut tms. Aina joka ikinen kerta syyna - yleensa suurimpana syyna - he maintsevat juuri Nokian myynnin katastrofaaliset ongelmat.
HENKILOITYY TOIMITUSJOHTAJAAN
Tama on Elopin henkilokohtainen ja hanen henkiloon personoitu ongelma. Asiakaskunta mieltaa Elopin Microsoftilaisena valehtelijana, diktaattorimaisena ja ylimielisena. Asiakaskunta oli jo viime vuoden kevaana paattanyt, etteivat he enaa tue Nokiaa nimenomaan Elopin paatosten ja myynnin sotkemisen takia. Tahankin asiaan han on onnistunut kerta toisensa jalkeen vain tekemaan asioita pahemmiksi. Katsokaa vain Nokian parhaitten vuoskymmenia palvelleiden huippumyyjien katoamisen. Miksi he lahtevat talosta? Syyna on myyntia sotkeva toimitusjohtaja joka kayttaytyy asiakkaihin aaliomaisesti ja varsinkin ylimielisesti. Tama on henkilokohtaista. Noilla operaattori jattiyrityksilla on aikaa ja varaa ja valintaa, he voivat odottaa kunnes Elop on poistettu, ja ostavat siina ajassa Samsungia ja iPhonea ja HTC:ta ja LG:ta ja ZTE:ta jne. He tietavat, etta Elopin tie on umpikujassa. Elop yritti pakottaa operaattorit Elopin malllin (muun muuassa esim uhkaamalla, etta Nokia tuo Skypen Lumia puhelimiin operaattoreista huolimatta - tama oli tulistuttanut koko operaattorikunnan viime vuoden kesakuussa. Ne teista jotka osallistuivat Nokian vuosikokoukseen muistatte varmaan kuinka Elop selitti tarkasti kuinka vaikeata oli neuvottelut operaattoreiden kanssa juuri Skypen osalta, ja etta yhtakaan maailman 600:sta matkapuhelinoperaattorista ei ollut suostunut Microsoftin ja Elopin ehdotuksiin).
Olen 100%sesti sita mielta, etta Nokian nykyinen ahdinko on ensisijaisesti operaattorikunnan aiheuttama 'kosto' Elopin alyttomia myynnin vastaisia toimia vastaan. He tietavat, etta Elopin aika koittaa. He odottavat. Olen 100%sesti varma, etta heti kun Nokia poistaa Elopín, niin myyntiongelmat alkavat poistua. Se ei tarkoita etta Nokia heti paranee mutta ongelmat eivat sitten enaa ainakaan tule pahemmiksi. Elopin poistaminen on valttamaton ensiaskel Nokian pelastamiseksi nyt, kun Nokian asiakaskunta noin selvasti puolentoista vuoden ajan on kurittanut Nokiaa myynnin boikotin myota.
KUKA TILALLE?
Tasta paastaan minun suositukseeni. Tietysti Elopille pitaa antaa potkut heti. Mutta kuka sijalle? Kun ongelma ei ole puhelimissa, tai laadussa tai tehtaissa tai hinnoissa tai markkinoinnissa, vaan ongelma on nimenomaan myynnin tuessa ja myynnista paattaa operaattorikunta, niin itseestaanselvasti Nokian seuraava toimitusjohtaja taytyy olla joku nykyisen operaattorikunnan johtava toimitusjohtaja. Jonkin paikallisoperaattorin esim taalta Aasiasta missa puolet kaikista puhelimista myydaan. Jos Nokia ilmoittaa huomenna, etta Elopille on annettu potkut, ja Nokia hakee toimitusjohtajaa, ja esim Siilasmaa astuu valiaikaisesti johtajaksi, ja han sitten soittaa suurimmille operaattoreille henkilokohtaisesti seuraavan viikon aikana, etta han valitsee seuraavasksi toimitusjohtajaksi jonkin operaattorin nykyisen toimitusjohtajan - niin Nokiain myyntiboikotti paattyy lahes valittomasti. Se ei tarkoita, etta Nokia palautuu heti kannattavaksi, Nokialla on nyt erittain suuria raskaita murheita, mutta myynnin ongelmat - ne johtuvat lahes yksionmaan Elopin toiminnasta. Han on syypaa, hanet taytyy erottaa jos Nokia halutaan pelastaa.
Olen kirjoittanut naista asioista paljon yksityiskohtaisessti englanniksi, kirjoitan seuraavakisi englanninkielisen version tasta kirjeesta, johon laitan niita linkkeja loppuun jos joku teista haluaa tulla lukemaan niita.
Pyydan anteeksi myos suomeni kankeutta, siita on jo 11 vuotta kun muutin Suomesta pois, ja en juuri paase kayttamaan suomea tyossani heh heh. Ja suurkiitokset ystavalleni Martin von Willebrandille, joka auttoi minua suuresti suomen kielioppisaantojen kanssa, taman blogin ensiversio oli karmeata luettavaa, en todellakaan ole kirjoittanut 'virallisesti' suomeksi juuri mitaan yli vuosikymmeneen, enka esim muistanut pilkutussaantoja tai yhdyssanasaantoja ollenkaan. Martin auttoi Twitterin kautta reaaliajassa minua kieliasun korjausten kanssa.
SUMMA SUMMARUM
Toimitusjohtaja Elop on tehnyt suuria virheita, sen takia hanet pitaisi erottaa. Han on niiden jalkeen johdonmukaisesti jatkanut tekemalla yha jarkyttavimpia virheita, joiden kautta Nokian ahdinko vain kasvaa. Hanet taytyy heti poistaa. Ja uskon, etta Nokian suurin yksittainen ongelma juuri nyt on myynnin tuen puute, josta Elop itse on jatkuvasti valittanut mutta han on myos ne aiheuttanut ja tehnyt ongelmista vain suurempia ja vaikeampia. Hanen poistaminen mahdollistaa Nokian myyntisuhteiden palautumisen - ajan kanssa - takaisin vahvoiksi. Suosittelen kaikkia Nokian omistajia heti liittymaan yhteen vaatimaan yhtiokokousta jossa Elopin erottamisesta voidaan paattaa - ja jos hallitus ei siihen suostu niin hallitus tottakai sitten myos olisi vaihdettava. Elopin toimitusjohtajakausi on kaikkein aikojen suurin epaonnistuminen, ei anneta Nokian kaatua yhden harhautuneen kanadalaisen takia.
Olen aina ollut, ja tulen aina olemaan suuri Nokiafani
Tomi T Ahonen :-)
Apple elää täysin suljetussa maailmassa, Google liian avoimessa (esim. patenttisodat ja fragmentoituminen). Microsoftin malli tulee kauniisti tuohon väliin. Ja Nokia taas on avainkumppani tässä maailmassa.
Posted by: Aki Antman | August 24, 2012 at 04:41 PM
Applen maailma ei vaikuta yhtään sen suljetummalta kuin Microsoftinkaan. Windows Phonen sovellusten levitysmalli on hyvin samankaltainen kuin Applellakin. Valmistajia on enemmän, mutta onko se sitten sitä varsinaista avoimuutta? Miten se avoimuus näkyy muuten kuin valmistajien määrässä? Sovellusten tekeminen sekä Applelle, että Windows Phonelle on pääpiirteittäin hyvin samanlaista. Kummallakin käytetään esim. Androidista poikkeavaa ohjelmointikieltä ympäristöistä puhumattakaan.
Tuo mainitsemasi malli kuulostaa sellaiselta jota on vaikea ymmärtää, mitä se tarkoittaa käytännössä.
Patenttisodat kuuluvat alan arkeen ja ne ovat täällä jäädäkseen. Ei mitään uutta siellä. Useat valmistajat käyttävät Androidia ilman mitään erikoisempia ongelmia patenttien suhteen.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 24, 2012 at 05:02 PM
Isoin ero on juuri tuo, valmistajia on useita - mikä tuo aivan toisenlaisen draivin ja kilpailun rautapuolelle kuin yhden toimittajan mallissa. Windows 8, Windows RT ja Windows Phone 8 mahdollistavat käytännössä minkälaisen laitteen tekemisen tahansa. Ekosysteemissä on myös valtava määrä toimijoita mukana, osa pääsee todella läheiseen yhteistyöhön Microsoftin kanssa - Nokia on tietysti monella alueella kaikista syvimmällä. Tilanne on näiltä osin kovin erilainen kuin Applella, jossa yksi taho hallitsee kaikkea ja kilpailua ei alustan sisällä ole.
Toisaalta olen itse hyvin pitkälle Linus Torvaldsin kanssa samoilla linjoilla. Linus totesi hiljattain näin Androidista: "overlays that OEMs apply to Android, like TouchWiz, Sense, or Motoblur, the “pee in the snow” model, which makes Android phones “look and act horrible” just for the sake of differentiation.". Linus samalla kehui vakio-Androidia, tästä olen tietysti eri mieltä :) Ja edelleen aiemmin mainitsemani fragmentoituminen on ongelma. Kuten myös se, että Googlen (kaupallinen) intressi Androidiin on aito kysymysmerkki pitkällä tähtäimellä. Oma problematiikkansa pätee Googlen tuplarooliin Motorolan nykyisenä omistajana.
Kuka käyttää Androidia ongelmitta patenttien suhteen? Motorola ehkä vieä hetken, mutta sekin lysti näyttää kohta loppuvan. Käytännössä kaikki valmistajat maksavat isoja maksuja eri tahoille - selvästi isompia kuin mitä vaikkapa Apple, Microsoft tai Nokia maksavat. Lisäksi oikeusriidat väijyvät jatkuvasti oven takana ja vievät aikaa & rahaa.
Ei mikään ihme, että esimerkiksi Samsung ei sitten millään halua sitoutua Androidiin. Katsokaa huvikseen S III:n mainontaa, miten monesta paikasta löydätte sanan Android?
Posted by: Aki Antman | August 24, 2012 at 05:43 PM
Aki Antman: Vahvistit erinomaisesti käsitystäni siitä, että MS on ja tulee olemaan perässähiihtäjä, jolla se SEURAAVA versio on hyvä. Jos WP8 ei tule olemaan suunnankääntäjä, niin mikä sitten? WP9? WP10? Ei sitä aikaa loputtomasti ole! iOS ja Android kehittyvät hurjaa tahtia molemmat ja ennen kaikkea niille on niitä sovelluksia takuuvarmasti sekä se puoli, että ystävilläkin on jompikumpi.
Windows Phonessa ei ole mitään niin vallankumouksellista, että siihen siirryttäisiin joidenkin live-tiilien vuoksi. Se on pelkkää harhakuvitelmaa. Jos MS joillain alueilla johtaa, niin mobiili ei ole sitä eikä se tule olemaan. Microsoft yritti jyrätä mp3-soittimissa Applen yli PlaysForSurella ja Zunella. Hups, miten kävi. Yritti Microsoft omaa Kin-puhelintaankin, se vedettiin mäkeen kuukaudessa. Tämä koko WP-episodi huutaa KATASTROFI. En vain ymmärrä, millä WP:n muka pitäisi saada Android/iOS-kelkat kääntymään, varsinkin kun tablettipuolella nuo ovat Microsoftia hurjasti edellä.
Posted by: Jaba | August 24, 2012 at 05:51 PM
Kommentit meegon ominaisuuspuutteista on myynnin vähäisestä määrästä ja kuluttajien kiinnostuksen puutteesta ovat huvittavia. Nokia luopui meegosta 11.2.2011. Kuitenkin meego-puhelin tuli myyntiin vasta syksyksi 2011. On ihan selvä, ettei se ole sellainen tuote, mihin Nokia olisi pystynyt, jos se olisi ollut tuote, johon panostetaan. Eivät kuluttajat ihan tyhmiä ole, kuka ostaa tuotteen, joka on sanottu jäävän viimeiseksi vaikka se myisi kuinka hyvin? Vastaavasti kuka siihen softaa tekisi? Tämä asia tuotiin esiin hyvin monessa N9:ää koskevassa jutussa, myös tavallisessa lehdistössä.
Lumioiden ominaisuuspuutteet ovat paljon pahempia kuin meegon. Meego puhelin N9 nykyään toimii jopa nokian PC-softan kanssa. N9:ssä on tiedostojen siirto mahdollista ilman internettiä (usb, bt, ja lisäsoftalla jopa koti-wlan). Minusta päivitys N900:sta N9:ään sujui hyvin. Aikoinaan E70 vaihtui N900:aan ja kaikki muu paitsi tekstiviestit siirtyivät ok.
Puheet siitä, että WP7.x on välimalli ovat myös huvittavia. Voiko todella olla niin, että maailman johtava mobiilikäyttis (symbian) tapetaan, jotta siirrytään johonkin väliversioon? Kyllä WP7 oli täysi yritys, eikä mikään "välimalli ja odotetaan uutta versiota" tyyppinen kokeilu. Tämä yritys epäonnistui ja nyt sitten toiveena on, että ulkoisesti WP7:n kanssa identtinen WP8 kiinnostaisikin yleisöä. Ongelma on siinä, että jos käyttiksellä ei ole väliä ja WP7 ulkonäkö/käytettävyys ei kiinnostanut, niin miksi se sama uudella ytimellä kiinnostaisi?
Posted by: Pekka | August 24, 2012 at 05:55 PM
Applen mallia kovempaa draivia ei ole vielä tähän mennessä nähty mobiilipuolella. Mikään yksittäinen kalliimman luokan älypuhelin ei ole myynyt niin suuria määriä kuin iPhone ja tableteissa Apple menee aivan omia latujaan. Tietenkin valinnanvaraa on enemmän jos valmistajien määrä kasvaa. Tästä vain seuraa kaksi ongelmaa. Ensinnäkin fragmentoituminen. Windows Phone tulee fragmentoitumaan jos mukana ei ole yhtä tahoa joka päättää miten laitteistoa ja rautaa kehitetään. Toinen ongelma estää ensimmäisen ongelman, mutta nollaa samalla monen valmistajan etua tehokkaasti. Microsoft valvoo Windows Phonen rautaa softan lisäksi. Tämä aiheuttaa sen, ettei kukaan pääse todella erottumaan laitteistopuolella. Jos pääsee, seurauksena on kuitenkin fragmentoituminen. Tätä ongelmaa on vaikeaa kiertää aiheuttamatta toista.
Nähtäväksi jää, mahdollistaako WP8 minkälaisen tahansa laitteen tekemisen puhelimelle. Onko mahdollista tehdä tabletti joka onkin puhelin? Entäpä pelikonsoli joka on puhelin? Laitteen jossa ei ole WP8:n käyttöliittymää? Jos näitä ei ole mahdollista tehdä, mitä tahansa ei voi saada. Muun väittäminen on valitettavasti jossain määrin epätodellista.
Androidia käyttävät ongelmitta patenttien suhteen ne valmistajat jotka eivät ole Applen tulilinjalla ja jotka maksavat maksujaan mm. Microsoftille. Maksaminen ei ole ongelma. Se on kulu, ei este tai ongelma.
Samsung myy yhtä Android-malliaan paljon enemmän kuin Microsoft koko Windows Phone tuoteperhettään. Se on todella hyvä saavutus. Se voi olla ohimenevä ilmiö, mutta se ei ole mikään varma asia. Ei yhtään sen varmempi kuin se, että Windows Phone tulisi menestymään todella hyvin.
Jotta Nokia palaisi vanhaan menestykseensä, firman pitäisi myydä Lumiaansa enemmän kuin Apple myy iPhoneaan. Viimeistään seuraavien viiden vuoden kuluttua. Kuka uskoo siihen, että tämä on todellisuutta viiden vuoden kuluttua?
Posted by: Ocarina of Nokia | August 24, 2012 at 06:01 PM
Ocarina: Viisaita sanoja! Vaikka Kimi Räikkönen olisi miten hyvä F1-kuski, ei se nyt kauheesti auta jos Kimi päästetään matkaan 15 kierrosta muita jäljessä. Microsoft on Windows Phonensa kanssa auttamattomasti myöhässä, siihen ei nyt selittelyt ja SEURAAVA versio on hyvä -tarinat auta. Se vain on fakta, että WP laahaa ominaisuuksissaan monta vuotta muiden perässä, ei se WP8 todellakaan vielä tarpeeksi kehittynyt ole. Ei riitä, että se pääsee Androidin tai iOSin rinnalle, vaan sen pitäisi olla HUIMASTI parempi, mitä se ei taatusti ole.
Vakava kysymys vaikka nyt sitten Akille: Milloin Microsoft oikeasti olisi ratsastanut eteenpäin nimenomaan teknisellä etumatkalla? Supertietokoneissa Linux jyllää täysin suveneeristi. Digibokseissa, telkkareissa ym se on nykyään lähes aina sisällä. Muinaisina aikoina Amiga ja Mac olivat moniajossa ja multimediassa hurjan paljon DOSia ja Windowsin varhaisia versioita edellä. Työpöydälläkin Windows 7:n (tai kohta 8:n) _tekninen_ etumatka muihin on vähän kyseenalaista; OS X on hurjan hyvä ja Mintin, openSUSEn ja Ubuntun kaltaiset Linux-distrot ovat peruskäyttäjille paljon huolettomampia käyttää kuin Windows. Ei jatkuvia dialogeja asiasta X, ei tarvetta ajaa virustorjuntaa, _kaikki_ softat päivittyy yhdestä lähteestä yhdellä painalluksella tai täysin automaattisesti.
Posted by: Jaba | August 24, 2012 at 06:12 PM
Pekka,
Mitä huvittavaa MeeGon ominaisuuspuutteissa on? Softan piti olla markkinoilla jo 2010. Jos Nokia ei ollut tuon kanssa erittäin pahasti myöhässä niin mitä nuo puuttuvat ominaisuudet sitten ovat elleivät puutteita? Jos Nokia oli MeeGon kanssa aikatulussa niin olisivat voineet pistään myyntiversioon täydet ominaisuudet jo 2010. Tai 2011 kesällä jos rauta ei ollut muka valmista. Mutta kun softa oli erittäin pahasti kesken ja koko homma oli leviämässä käsiin kilpailijoiden rynniessä edelle ja kauas ohi. Ne paljon puhutut kansiot ja niiden puuttuminen MeeGosta julkaisun yhteydessä ovat sinänsä pikku juttu, mutta ne kuvastavat erittäin hyvin sitä miten tuote ei ollut läheskään valmis kun se julkaistiin. Ei tuollaista juttua jätetä pois softasta jonka piti olla valmis 2010, kauan ennen kuin muuta päätettiin.
MeeGoa pidettiin joissakin jutuissa todella hienona uutuutena. Miksi? Syyt olivat lähinnä siinä, että softa oli Nokian ensimmäinen joka ei nykinyt ja tökkinyt. Toisekseen siinä esiteltiin käyttöliittymä jossa oli vain kolme näppäintä eikä etupuolella lainkaan nappeja. Nähtäväksi olisi jäänyt, olisiko tämä kelvannut oikeasti kuluttajille. Tiedän ihmisiä jotka pitivät siitä, lähinnä tekniikkafriikkejä. Tiedän myös ihmisiä joiden mielestä MeeGon käyttöliittymä oli susi ja kotinäppäimen puute sotki asioita aivan liikaa. Olen myös kuullut, että se on muka käyttäjän vika tai asennevamma jos MeeGon käyttöliittymä ei kelpaa. Se, ettei se ole jonkun mielestä lainkaan hyvä, ei tunnu olevan joillekin ihmisille hyvöksyttävä mielipide.
Tiedostojen siirto MeeGon alkuvaiheen kohdealueilla länsimaissa ilman nettiä, huippuominaisuutena, kuulostaa taas yhdeltä insinöörien speksisäädöltä. Samaa sarjaa "todellisen" moniajon (joka puuttuu Androidista) ja Qt:n lupausten kanssa. Harvemmin olen nähnyt iPhonea käyttävien ihmisten valittavan siitä, että tiedostoja ei pysty siirtämään ilman nettiä. Länsimaissahan MeeGon olisi pitänyt kuitenkin menestyä heti alkuvaiheessa.
On todella vaikea uskoa, että MeeGo olisi menestynyt yhtään Windows Phonea paremmin. Todennäköisesti jopa huonommin.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 24, 2012 at 06:30 PM
@Jaba, samaa moni sanoi aikanaan Xboxista (myöhästä ja Microsoft ei voi onnistua konsoleissa).
@Ocarina, kyllä jatkossa voi tehdä laitteen ilman WP8:n / Windowsin käyttöliittymää (Embedded Windows). Ja Xboxin seuraava versio käyttää, yllätys yllätys, samaa kerneliä kuin muutkin Windowsit.
@Ocarina Menestyneitä Microsoft-teknologioita.. Mites olisi Office? Kinect? Xbox Live? Xbox? Microsoftin pilvipalvelukokonaisuus (Azure, O365, CRM Online jne.)? SQL Server on monella alueella johtaja? Onhan noita - ja kovin muuta muutakin voisi listata.
Windows Mobilen kuoli kahteen asiaan. Toinen oli käyttöliittymä, joka nojasi aidon touchin sijaan stylukseen. Toinen oli fragmentoituminen (lopussa oli 40+ valmistajaa ja ties mitä käyttöliittymämodeja). Nyt Microsoft toimii mallilla, joka on Windows-maailmasta tuttu - tosin Applen myötä OEM-valmistajat joutuvat aidosti kehittämään innovatiivista rautaa. Käyttis kyllä tätä tukee - mutta toki Microsoft päättää esimerkiksi tuetut resoluutiot WP:ssä.
Ja kannattaa muistaa, että Nokia muuten sai Microsoft-yhteistyössä paljon muutakin käyttöönsä kuin WP:n. Esimerkiksi kukaan puhelinvalmistaja, tai oikeastaan puhelimen käyttiksen valmistaja, ei pärjää ilman omia pilvipalveluita nykyaikana. Applellakin on ollut (Apple taitaa edelleen nojata taustalla Microsoftin ja Amazonin palveluihin) todella tuskainen tie oman pilvensä ja erityisesti palvelinkeskusten rakentamisessa. Nokialla ei olisi moiseen ollut kuuna päivänä rahaa.
Posted by: Aki Antman | August 24, 2012 at 06:34 PM
Aki,
Moni sanoi samaa XBoxista ja he olivat suurilta osin oikeassa. Alkuperäinen XBox ei päässyt koskaan markkinajohtajaksi. Kohtuulliseksi menestykseksi se päätyi, mutta siihen oli oikeastaan kaksi syytä. Ensinnäkin Microsoftilla oli laitteessaan kovalevy, joka oli konsolipuolella isolle valmistajalle melkoinen uutuus. Toisekseen heillä oli Live-yhteys joka valtava markkinavaltti. Kilpailijoita paremmista ominaisuuksista huolimatta alkuperäinen XBox ei koskaan ohittanut kilpailijoitaan. Ei, vasta sen seuraaja XBox 360 ohitti Playstation 3:n, mutta silloin syynä oli se, että XBox 360 ei tullut markkinoille PS3:n jälkeen vaan reilusti ennen sitä. Miten Nokia ja Microsoft tekevät saman tempun puhelinmarkkinoilla joilla ei ole selkeitä sukupolvia ja jossa malleja sekä iteraatioita tulee niin paljon, ettei vastaavaa etumatkaa voi saada?
Miten nuo menestyneet Microsoft-teknologiat liittyvät Windows Phonen menestykseen? Tietenkin Microsoftilla on menestyviä tekniikoita. Se on selvää eikä sitä kannata kiistää. Ne vain eivät valitettavasti siirrä automaattisesti menestystään puhelimiin ja Windows Phonelle.
Muuten, jos WP-puhelimen voi tehdä ilman sitä WP8:n käyttöliittymää, meillä on edessämme jälleen uusi fragmentoituminen valmistajien tehdessä paketteihinsa omat virityksensä. Nykyinen oppi markkinoilla on se, että käyttöliittymä tulee tehdä itse. Tosin epäilen, ettei Microsoft halua tätä koska se fragmentoi WP:n aika pahasti.
Tietenkään Nokia ei olisi pärjännyt pitkällä aikavälillä ilman pilveä. Se on yksi syy siihen, ettei MeeGo ollut elinkelpoinen. Se, että Nokia saa sellaisen Microsoftilta, ei ole kuitenkaan valitettavasti mikään tae siitä, että Nokia ja WP menestyisivät. Valitettavasti.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 24, 2012 at 06:48 PM
@Ocarina
Totta kai uusi vaatii totuttelua. Muistan kun kokeilin hiirtä ensikertaa Applen Lisassa ja se tuntui oudolta. Ja tottakai kaikkea saa kritisoida, mieluummin perusteiden kera. Kaikki eivät tykkää samoista asioista eikä tarvitsekaan.
Mutta eihän tässä ole lainkaan kyse siitä mikä on maailma uusin, paras, kaunein, helpoin, kallein, halvin ta monipuolisin tai yksinkertaisin tai nörtein puhelin. Tässä on kyse siitä että yritys jonka vanhat tuotteet alkoivat homehtua kaupan hyllyille ei edes yrittänyt tiukassa kilpailu- ja taloustilanteessa saada lisää kassavirtaa uudesta tuotteesta jota sen porukka oli rakentanut jo yli kaksi vuotta ja joka oli valmis monistamiseen. Toimitusjohtaja ulos ja hallitus vastuuseen! Miksi omistajat eivät tee mitään?
Tuotteen vastaanottoa markkinoilla on vaikea ennakoida, massiivisella mainonnalla voidaan vaikuttaa, jos voidaan: Jos markkinointikustannus on 450 dollaria jokaista myytyä 49 dollarin hintaista laitetta kohti kuten Nokialla USAssa oli niin jossain mättää pahasti.
http://www.theregister.co.uk/2012/07/16/nokia_lumia_sales_guesstimates/
Tietysti romantisoin N9 kokemustani, mutta juuri siitä toisaalta on kysymys. Jos kuluttajalle syntyy tämänlaatuinen suhde tuotteeseen pelkästään sitä käyttämällä on jossain oleellisissa suunnittelupyrkimyksissä onnistuttu kunnolla. Tämmöinen ennustaa hyvää myyntiä hyvällä todennäköisyydellä… Tässä on myös osasyy Applen menestykseen.
Nokian osavuosikatsauksen mukaan Nokian Devices & Services liikevoitto 1-3/2012 oli 219 M€ tappiollinen, myytyjä Smart Devicesin laitteita oli 11,9 miljoonaa kappaletta ja keskimääräinen myyntihinta 143€, liikevaihto 1.704M€. Samaan aikaan johto päätti olla myymättä N9 puhelinta laajemmille markkinoille lainkaa (USA, Kanada, Japani, Saksa, UK, Espanja, Italia). Sen myyntihinta oli maailmalla 500 - 630 euroa muistista riippuen ja maaliskuusta alkaen (vain suomessa?) 16Gt mallilla 300 euroa alennusmyynneissä joten voi arvata että per puhelin Nokialle olisi jäänyt karkeasti 200-300€ per puhelin kassan pohjalle. Kuinka monta N9 laitetta olisi pitänyt myydä jotta koko Devices & Services yksikön tulos olisi jäänyt plussalle? 750 tuhatta tai miljoona kappaletta? Nokia ilmoitti Q1 2012 mennessä myyneensä n. 3 miljoonaa Lumia puhelinta… Mikä lie ollut markkinointibudjetti?
Itse olen räpeltänyt pienten yritysten vetäjänä 23 vuotta ja on todella vaikea keksiä syitä miksi kukaan yritysjohtaja, minkään kokoisessa yrityksessä jättäisi lisäliikevaihtoa hankkimatta, kun voisi myydä tuotetta jonka koko iso suunnittelukustannus on jo investoitu ja myyntikate varmasti on vähintäänkin kohtuullinen ja joka vieläpä markkinoilla otetaan myönteisesti vastaan.
Syitä varmasti on ja varmasti jostain näkökulmasta erittäin rationaalisia, Suomalaisen ohjelmistohuippuosaamisen ja tuotannon näkökulmasta ei. WP tulee tässä mielessä varmasti olemaan game changer…
Posted by: Timo Koho | August 24, 2012 at 06:59 PM
Aki Antman: Edelleen vahvistit käsitystäni tilanteesta. Väitän vakavissani -- ja olen valmis syömään hattuni todistajien läsnäollen ja YouTubeen videon postaten -- jos WP _ikinä_ nousee suostaan. Yhteystietoni löytyvät nickiäni klikkaamalla.
Windows Phonella vain ei ole mahdollisuuksia. Piste. Android ja iOS ovat liian kaukana edellä sekä käyttäjämäärällisesti että teknisesti. Tilanne on aivan sama kuin desktopin puolella aikoinaan. Windows sai pitkän käyttäjämäärällä laskettuna pitkän etumatkan vaikkei edes ollut teknologialtaan kuuminta hottia. Nyt vielä on niin, että Windows Phone ON teknisesti kahta muuta kärkitekijää jäljessä.
Posted by: Jaba | August 24, 2012 at 07:19 PM
Timo,
Nokialla oli leukoja loksauttava hetki, taisi olla loppuvuodesta 2010, kun Elopin alainen johto ilmoitti, että Symbian tapetaan ja MeeGo-puhelimet tulevat jatkossa vastaamaan käytännössä kaikista Nokian kalliimman pään tuotteista. Siitä ei kauan kestänyt siihenkään kun MeeGo oli arvoitu uudestaan ja koko homma pistettiin lihoiksi. Nokia on ollut aina firma joka ei osaa ottaa fokusta ja pysyä siinä. Noin vuoden sisällä, Maemo mukaan laskettuna, kolme merkittävää strategiamuutosta käyttöjärjestelmissä. Siitä on todella vaikea pistää paremmaksi.
MeeGosta voi olla montaa mieltä ja minä olen aika tarkasti sitä mieltä, ettei se ollut valmis monistettavaksi kun tappotuomio tuli. Aikaa olisi kulunut ehkä syksyyn tai jouluun, että se olisi saatu täyteen iskuun ilman Lautanpolttouutisia. Valmis tässä tarkoittaa sitä, että mukana olisi ollut riittävän kattava setti ominaisuuksia. Paljon enemmän kuin se mitä mukana oli silloin kun N9 julkaistiin. Olisi siinä ollut jotain parempaa kuin Windows Phonessa, mutta monia monia asioita huonomminkin. Nokialla ei vain ollut valittavanaan mitään muita kuin huonoja vaihtoehtoja sen jälkeen kun Symbianilla oli jatkettu liian pitkään ja henki talon sisällä oli todella huono jo keväällä 2010.
Ei, ei tässä ole todellakaan kyse siitä mikä on paras ja kaunein. Paitsi, että WP:n pitää olla melkein paras ja kaunein jos se aikoo menestyä.
Tuo, ettei N9:n annettu kilpailla Nokian muiden tuotteiden kanssa, se on niin tuttua Nokiaa. Firmassahan oltiin aina todella kiinnostuneita siitä kuinka uutuudet eivät saa kilpailla muiden myynnissä olevien tuotteiden kanssa. Sillä linjalla oltiin jo vuosia sitten ja samaa linjaa noudatettiin valitettavasti Elopin valtakaudellakin. Nokia on yhä oman historiansa vanki vaikka jotain on muuttunutkin.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 24, 2012 at 07:19 PM
@ocarina - tuo teknologiakommenttini oli vastaus jaballe, joka kysyi menestyneitä Microsoft-teknologioita. Pahoittelut, meni vähän väärään väliin.
@jaba, arvostan suuresti asennettasi! Jos joutuisit hattusi syömään, niin lupaan tarjota ruokajuomaksi hyvän shampanjapullon.
Kiitoksia kaikille kommenteista. Lopetin jossain vaiheessa Tomin kirjoitusten lukemisen, nyt tuli hetkellinen paluu suomen kielisen kirjoituksen vetämänä (tosin Tomin alkuperäistä tekstiä en jaksanut lukea, samaa vanhaa). Nyt taidan jatkaa matkaani eteenpäin hieman asiapitoisemmille foorumeille. Jos haluatte laittaa kommentteja (kun Nokia&WP onnistuu/epäonnistuu tms.), niin yhteystietoni löytyv't kovin helposti. Kiitos vielä kerran, perusteltuja ja hyvin pohdittuja kommentteja on aina ilo lukea vaikka olisikin eri mieltä.
Posted by: Aki Antman | August 24, 2012 at 07:29 PM
Aki Antman: Challenge accepted! Jos ihme tapahtuu ja Nokia nousee suostaan, tarjoan sulle hinnaltaan kolme numeroa sisältävää shampanjaa sekä syön hattuni sun nenän edessä. Jos ihme ei tapahdu ja WP ei lennä + Nokialle käy entistä kehnommin, saat tarjota hyvin arvokasta shampanjaa ja ruokaa, mieluusti myös syödä oman hattusi.
Nimittäin tästä suosta Nokia eikä Microsoft ei nouse. Ei. Ei sitten millään. Piste. Captain Obvious over and out.
Posted by: Jaba | August 24, 2012 at 07:49 PM
Aki,
Mitä nämä asiapitoisemmat foorumit ovat? Ihan mielenkiinnosta kysyn.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 24, 2012 at 08:18 PM
@ Ocarina of Nokia ja muut
Kiitos selvennyksestä. Itse en kuluttajana kokenut että N9ssä olisi ollut oleellisia puutteita kun sen myyntilaatikosta syksyllä avasin. Lukuunottamatta tietysti sitä että sen kehitys oli uhattu lopettaa eli myyjä oli vastahakoinen myymään. Hintalappu oli 599 euroa ja minusta tuo oli hintansa arvoinen.
"Siitä ei kauan kestänyt siihenkään kun MeeGo oli arvoitu uudestaan ja koko homma pistettiin lihoiksi". Tuo kait lähinnä kertoo miten kaukana Nokian johto oli asiakkaidensa maailmasta. Jos Jobs osasi rohkeasti myötäeläytyä uusien kehitettävien tuotteiden asiakaspalutteeseen etukäteen niin Nokian johto on siitä melko täydellinen vastakohta. Ei yksinkeratisesti ole mahdollista että N9 kaltaisen konseptin suunnitellut porukka olisi tumpuloita jotka eivät tiedä mihin ympäristöön konseptiaan laativat, tämä on ilmiselvää kenelle tahansa käytettävyyttä vakavasti pohtineelle.
Luulen että todellinen syy oli siinä että tarkoitus alunperinkin oli ajaa WP Nokiaan, lopulta kuin käärmettä pyssyyn. Voin vain kuvitella porukan fiiliksiä...
Viimeistään Meltemin abortoiminen synnytyssalin ovelta paljastaa että takana on Microsoftin huoli OpenSource kulttuurin räjähtämisestä käsiin. Mistä MS hamuaisi nyt WP lisenssitulojaan jos Nokiakin olisi hypännyt Linux leiriin, Androidia sulavammalla distributiolla...
Nokian positio oli sellainen että se olisi uskottavasti ja pian ihan itse päässyt toteuttamaan "Next Billion strategy for developing markets" konseptiaan - jättäen Microsoftin nuolemaan näppejään markkinoilla jossa Nokialla jo oli merkittävä markkinaosuus ja maine brandina. Kiitos kaikille mielenkiintoisista kommenteista!
Posted by: Timo Koho | August 24, 2012 at 08:37 PM
Timo,
Tuo on henkilökohtainen asia. Mikä sopii joillekin, ei sovi toisille. Muuten meillä kaikilla olisi vain Symbiania, iPhonea, Androidia tai jotain muuta yksittäistä pienempää peluria.
Alkuperäisenä tarkoituksena 2010 lopulla ei ollut taatusti valita Windows Phonea. Porukalle ilmoitettiin, että MeeGolla tehdään jatkossa kaikki Nokian hienommat ja parhaimmat puhelimet. Ne tosi hyvät mallit jotka rökittäisivät Applet ja kaikki muut. Porukkaa lisää, sitä lähti tulemaan, mutta ei siitä niin kauan mennyt kun kaikki suli käsiin helmikuussa. Mutta joo, ne sanoivat, että kaikki paremmat mallit tehdään jatkossa MeeGolla ja Symbian tapetaan pois käsistä ja haittaamasta MeeGoa. Niitä malleja piti olla pirusti, ei mitään paria tyyliin 950 ja N9 vaan muitakin, tosiaan monia malleja. Nokian julkistamat Lumiat ovat vihje ja irvikuva siitä mitä MeeGo olisi voinut olla, nopeaa uudelleenspeksausta ja segmentoinnin pistämistä uuteen uskoon. Melkein samat mallit, mutta vääristettyinä.
Mutta, ei MeeGo olisi pärjännyt. Valitettavasti kun se oli liian myöhässä ja liikaa puuttui siinä vaiheessa kun Apple ja Google rynnivät läpi jokaisella hintaluokalla.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 24, 2012 at 09:42 PM
"Olisi toki hienoa nähdä mikä tilanne olisi nyt ilman Elopin sanoja, itse veikkaisin, että tilanne olisi itseasiassa huonompikin, nyt on sentään toivo, vaikka ei helppo tie edessä olekkaan. Jos oltaisiin jatkettu symbianillanilla loppu voisi olla jo edessä eikä varasuunnitelmaa olisi."
Miten tilanne olisi voinut olla enää tämän huonompi???!!!!
Symbian oli jo joka tapauksessa tullut tiensä päätökseen, sehän on jo kaikkien tiedossa.
Eihän tässä siitä ole kysymyskään. Windows-strategiaan siirryttäessä Meego olisi juuri voinut olla tuo varasuunnitelma.
Kyse on Elopin lähes idioottimaisesta tavasta ilmoittaa tämä ja se taas on tullut Nokialle todella kalliiksi.
Kuka tahansa olisi osannut tehdä saman päätöksen ja ennenkaikkea toteuttanut tämän muutoksen järkevämmästi, tai sanotaan nyt edes vähemmän idioottimaisesti kuin Elop on tehnyt.
Todella järjenköyhää on tuo ilmoitustapa ja -järjestys; Ensiksi ilmoitetaan, että lopetetaan tämä, tämä ja tämä, mm. tämä puhelin (N9) jää viimeiseksi, ennen kuin puhelin on edes markkinoilla. Kaikki tämä ilmoitus yli puoli vuotta ennen kuin yhtäkään WP-puhelinta on saatu edes julkaistua. Toisin sanoen: Odottakaa loppuvuoteen, kun meille tulee uusia puhelimia.
Pelkästään ilman haukkumisia ym. palava lautta- vertauksia, tuossa ilmoituksessa on selvä viesti kuluttajille.
Harva uskaltaa ostaa nykyiset puhelimet, jos päivitykset ym. tuki tulevaisuudessa on epävarmaa.
Tuo alasajo olisi voitu hoitaa kaikessa hiljaisuudessa, kyllä se Symbian olisi siitä itsekseenkin lopulta kuollut ilman, että se piti romuttaa ennätysajassa. Nyt ollaan sitten pari vuotta tyhjän päällä ja odotetaan kädet ristissä, josko ne WP-puhelimet alkaisivat vihdoin myydä.
Posted by: Juusitu | August 24, 2012 at 10:29 PM
Miten se olisi voinut olla varmasti tätä huonompi? En tiedä varmasti. Sitähän on mahdotonta sanoa.
Symbianin loppu ei ollut ainakaan alemman tason pomoje n tiedossa. Ne suorastaan elämöivät sillä kuinka Symbian olisi nyt viimein saamassa sen arvon mikä sille kuuluisi.
Typerä typerä ilmoitus. Ei sen Symbian niin huono ollut, että sitä olisi pitänyt julistaa julkisesti.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 24, 2012 at 11:33 PM