My Photo

Ordering Information

Tomi on Twitter is @tomiahonen

 • Follow Tomi on Twitter as @tomiahonen
  Follow Tomi's Twitterfloods on all matters mobile, tech and media. Tomi has over 8,000 followers and was rated by Forbes as the most influential writer on mobile related topics

Book Tomi T Ahonen to Speak at Your Event

 • Contact Tomi T Ahonen for Speaking and Consulting Events
  Please write email to tomi (at) tomiahonen (dot) com and indicate "Speaking Event" or "Consulting Work" or "Expert Witness" or whatever type of work you would like to offer. Tomi works regularly on all continents

Tomi on Video including his TED Talk

 • Tomi on Video including his TED Talk
  See Tomi on video from several recent keynote presentations and interviews, including his TED Talk in Hong Kong about Augmented Reality as the 8th Mass Media

Subscribe


Blog powered by Typepad

« When 2 plus 2 equals less than 2. Thats right, not less than 4, I meant less than 2. The Microsoft Point of View to the Nokia dead-end | Main | Open Letter to Nokia Shareholders »

August 22, 2012

Comments

Timo Koho

@ Ocarina of Nokia

Höh...  Tavallinen kuluttaja vähät välittää mikä käyttöjärjestelmä puhelimessa on.  En minäkään periaatteessa. En ole puhelinpuolen vaan käytettävyyden eli kuluttajakokemuksen asialla. Oleellista on se mitä väline mahdollistaa ja erityisesti miten helposti.  Tähän tietysti liittyy teknisiä seikkoja moniajosta yms mutta nehän ovat vain käyttöliittymien ominaisuuksien edellyttämiä minimejä...

Puhelin ei enää ole laite jossa sen "käyttäminen" on tarkoittaa ylimääräisiä layereita käyttäjän ja toiminnan välillä. Hyvä esimerkki on juuri N9n uudenlainen käyttöliittymä jossa turhien tökkimisten tarvetta on onnistuneesti minimoitu. Käytän sitä ja Applen lättyä päivittäin ja omppu tuntuu vanhanaikaiselta monessa suhteessa.
En ymmärrä puhetta  appsien vähyydestä, minulle riittää ne 40 -50kpl, kuka tarvitsee satoja tuhansia? Kansiotoimintojakin voi valita useasta vaihtoehdosta parilla eurolla.  Firefox, Skype, Spotify, navigointi, Facebook, YouTube, dropbox, läjä aikakausi- ja viikkolehtiä maailmalta ja kotimaasta sekä kamera- ja viihdeapseja...

Totta kai potuttaa että siihen pitää videopuheluita varten asentaa Gtalk Video Call koska Nokia jätti asian kesken... Muutenkin valitat puutteista jotka Nokia itse on tuotteeseen tietoisesti jättänyt - sitähän "ei saanut myydä"... Onko tässä tilanne jossa Nokian puolelta haukut omaa tuotetta seikoista jotka on Nokian omilla toimilla aiheutettu?

En aio asentaa  Android appseja N9iin. Ensimmäinen kännykkäni oli Nokian 101 ja N9 tulee olemaan viimeinen nokialainen. Windowsin tuotteita käytän vain jos muuta vaihtoehtoa ei ole, Windws Phoneen en koske tikullakaan. Windowsin "maineesta" minulla on päänsärkyä kertynyt jo ihan tarpeeksi vuosien varrella...

Ilmeisesti Jollan Meegoihin sitten siirtyy sovellustauhkaa enemmänkin jouhevammin.
Katsotaan mitä tuutista tulee. Ainakin osaamista porukalla on todistetusti.

Aki Antman

@JJ, olisi hienoa jos sinäkin kirjoittaisit kommenttisi omalla nimelläsi. Tällöin jokainen voisi arvioida paremmin sinun taustaasi, motiivejasi ja asiantuntemustasi.

N9:n romantisointi on "hauska" tapa haukkua Nokiaa ja sen tekemiä päätöksiä. Nokia ei ole edes Microsoftin tuella onnistunut saamaan kanavaa nopeasti auki. Eikä saamaan tuotantokapasiteettiaan tuottamaan riittävän nopeasti uusia puhelimia. Tomin ajatus siitä, että N9 pelaistaisi - tai olisi pelastanut - Nokian on pelkkä myytti.

N9 ei ole millään, ei sitten millään, mittarilla niin selvästi Windows Phonea parempi, että se olisi muuttanut puhelimen. Itse asiassa monella mittarilla N9 on selvästi huonompi. Nokia ei myöskään olisi helpolla, puhumattakaan nopeasti, saanut aikaiseksi halpamalleja & eri markkinoihin sopivia malleja N9:n seuraksi. Puhelimen ympärille ei oli syntynyt todellista ekosysteemiä. Lopputuloksena N9 olisi jäänyt juuri siihen mihin se nyt jäi - tosin Nokialta olisi kulunut vähintään vuosi aikaa hukkaan. Nyt oltaisiin konkurssissa, tai parhaillaankin hiipuvan Symbianin varassa ja mitään (taloudellista) mahdollisuutta muutokseen ei enää olisi.

Ja turha sanoa, että juuri Microsoftin vuoksi muutso ei ole onnistunut nopeammin. Microsoftin avulla Nokia on onnistunut näinkin uskomattoman hyvin maineensa luomisessa uudestaan. Mainehan on niin kova, että tekin jaksatte nimimerkkienne takaa taas kommentoida Nokiaa. Sovellus- ja kehittäjäekosysteemi Windows Phonen ympärille on syntynyt uskomattoman nopeasti.

Microsoftin maine voi pienessä, ja jatkuvasti pienevässä, nörttipiirissä olla heikko. Brändi itsessään on kuitenkin äärimmäisen vahva. Kaikki Microsoftia vastustavat käyttävät päävalttinaan Microsoftin määräävää valtaa. Jos tällainen olisi olemassa, niin nythän se olisi nimenomaan Nokian puolella. Turha siis väittää, että Nokia ei menesty Microsoftin vuoksi.

JJ

@ Aki

Communities Dominate Brands on anonyymi-palsta. Jokainen voi päättää millä nimellä esiintyy, muun vaatiminen sääntöjen ollessa selvät on lähinnä noloa Sinänsä sinun nimesi on yhdentekevää, koska Microsoft markkinointikalvo-henkiset viestisi ovat, anteeksi vain, suorastaan tahattoman koomisia. Kaikille varmasti tulevat vaikuttimet selviksi :-)

Hauskaa muuten, itse kirjoitat "Microsoft palvelut ja tuotteet ovat kaiken keskiössä" tässä Microsoftin konseptissa ja toisaalta väität ettei operaattorien puolesta ole myyntiboikottia? Eli operaattorien kontrolli käytännössä vaihtuu Microsoftin kontrolliin. Kuka hullu nyt busineksensä kontrollin Microsoftille vapaaehtoisesti luovuttaa, muuta kuin tietysti teidän Microsoft myyjien toiveunissa. Yhtiön brutaalit toimintatavat on nähty niin monta kertaa PC-puollla, ettei aitoa luottamusta enää ole.

Sama vanha tarina on nähty jo Windows Mobilen aikaan, Microsoftin operaatorisuhteet ovat painajainen ja nyt Elop on valitettavasti tuhonnut myös nuo Nokialle elintärkeät suhteet ja lisäksi karsinut jälleenmyyntiverkoston. Kun Windows Phone vielä tuotteenakin on tekninen perästähiihtäjä jota kehittää jäykkä organisaatio joka ei enää vuosiin ole ollut innovatiivinen vaan pelkästään reaktiivinen, niin huonoa menestystä ei tarvitse ihmetellä. Symbian käyttäjät siirtyvät joukolla Androidiin, koska se tarjoaa lähimmäksi samat hyvät ominaisuudet, mitä käyttäjät haluavat. SD-korttituen, moniajat, sovellukset jne. Kyllä kansa tietää.

Aki Antman

@JJ

Kovia väitteitä sinulla. Viitsisitkö esittää hieman faktaa väitteidesi tueksi?

Viimeisten kuukausien aikana nettiin on kirjoitettu tuhansia artikkelita siitä, miten Microsoftia nimenomaan pidetään pitkästä aikaa innovatiivisena ja kilpailukykyisenä. Sekä Microsoft ja Nokia ovat valtavan mielenkiinnon kohteena.

Kannattaa myös katsoa, mitä muut toimijat tekevät parhaillaan erilaisissa oikeusasteissa, operaattoreiden kanssa ja keskenään. Aika vaikea kenenkään on sanoa, että Microsoft olisi nykyään ainakaan kilpailijoitaan brutaalimpi.

Windows Phone 8 on ensimmäinen WP:n versio, johon Nokia ehti millään tavalla vaikuttaa. Yhteistyön tulokset näyttävät todella lupaavilta. Suosittelen odottamaan 5.9. tapahtuvat julkistukset ennen kuin julistat WP:n perässähiihtäjäksi. Viimeksi pari päivää sitten Apple käytti WP:tä ja Lumiaa esimerkkinä siitä, miten kaikkien ei tarvitse hiihtää perässä.

Jaakko Levola

Omasta mielestäni ja omistajana Stephen Elop on todella epäonnistunut. Kommunikointi on ollut huonoa ja yhtiölle vahinkoa aiheuttavaa. Silloin kun yhteistyö julkistettiin, vahvana argumenttina oli että Nokia tuo liittoon Microsoftilta puuttuvat operaattorisuhteet. Kävikin toisinpäin, liitto tuhosi Nokian entiset operaattorisuhteet. Sen takia en usko että myynti elpyy tarpeeksi, riippumatta siitä millaisia uudet tuotteet ovat. Olen miettinyt asiaa joka kantilta ja päätynyt siihen että ainut riittävän tehokas keino tilanteen parantamiseen olisi erottaa Stephen Elop. Kokemus ei riittänyt tälle alalle. Lisäksi huolettaa yhtiön kilpailukyky n. 100e älypuhelimissa. Windows ei tärkeässä halpaluokassa auta. Meillä ei ole sinne tuotetta!

Ocarina of Nokia

Timo,

Aivan. Tavallinen kuluttaja ei välitä siitä mikä käyttöjärjestelmä puhelimessa on. Kuluttaja vertailee puhelimia kaupassa ja katsoo mikä niistä tuntuu hyvältä. N9:n ongelmana on mm. se, ettei siinä ole niitä yhtä tai muutamaa näppäintä puhelimen etusivulla, jotka saavat ostajan tuntemaan, että hän hallitsee puhelinta alusta asti. Laitteesta mitään tietämättömät sitä ensimmäistä kertaa kokeilevat rupeavat turhan usein kääntelemään puhelinta ympäri kun etupaneelista ei löydykään mitään nappia jolla kontrollin ottaisi itselleen fyysisellä tasolla. Tämä ongelma selviäisi opettelulla ja hyvin lyhyellä muutamien minuuttien koulutuksella, mutta se on omiaan pilaamaan ensivaikutelmaa. Tottakai olen kuullut kuinka vika on käyttäjässä, minussa tai jossain muussa kuin itse laitteessa. Onhan pyyhkäisy niin vallankumouksellinen keksintö, että sitä ei ainakaan saa kritisoida eikä vika voi olla mitenkään siinä. Ei tietenkään koska sehän tarkoittaisi sitä, että laite ei olekaan ihan joka tilanteessa niin intuitiivinen kuin on väitetty. Kun iPhone tuli myyntiin, tätä ongelmaa ei ollut. Ihmiset kokeilivat kuvakkeita, päätyivät samaan tilaan jossa haluttiin peruuttaa takaisin ja sormet hakeutuvat sille yhdelle napille melkein automaattisesti jolloin ongelma ratkesi. Tämä on ollut melkoinen ongelma N9:n ensivaikutelman kanssa varsinkin maailmassa jossa ihmiset ovat ehtineet tottua siihen yhteen tai muutamaan fyysiseen näppäimeen joilla kontrolli otetaan. Mutta eihän tätäkään taas saisi kritoisoida koska pakkohan sen on olla hyvä ratkaisu joka mielessä?

Puheet appsien vähyydestä ovat erittäin oleellisia. Tekniikan ihmisille tämä asia voi olla vähemmän merkittävä juttu, mutta suurille massoille laaja sovellustarjonta on äärimmäisen tärkeä asia. Kaikki sovelluksien vuoksi puhelimen ostavat eivät niitä edes lataa. Uskomatonta kyllä, monille tuntuu riittävän vain tieto siitä, että niitä saa sitten jos niitä haluaa tai tarvitsee.

Sadoissa tuhansissa sovelluksissa on toinenkin juttu. Kukaan ei tarvitse niitä kaikkia, mutta suurempi määrä tarkoittaa parempaa vapautta valita. Haluaisitko käyttää nettiä jossa olisi vain 5% nykyisistä sivuista? Suosituimmat olisi yleensä tuotu tuon 5% joukkoon mutta aina silloin tällöin löytyisi joku jota ei sieltä löytyisikään. Minä ainakin haluan mahdollisimman laajan tarjonnan jotta voin löytää todennäköisemmin tarvitsemani kun ryhdyn etsimään jotain.

Android-sovellusten osalta tunnut kummallisen vaitonaiselta kun niitä et haluakaan asentaa. Ilmeisesti niitä ei oikeasti N9:n saakaan. Kyse taitaa olla näistä insinööriunelmista joilla mielikuvaa N9:n ja MeeGon sovellustajonnasta yritetään parantaa. Niitä softia ei saa laitteseen oikeasti helposti kuten kilpailijoilla. Jos tavallinen käyttäjä voi niitä juuri nyt saada lainkaan.

Ei ole mitään syytä olettaa, etteivät Nokian tuotteeseen "tietoisesti jättämät" puutteet ja vajavaisuudet olisi johtuneet vain siitä, ettei softa ollut valmis. Nokian piti esitellä laite N900:n jälkeen loppuvuodesta 2010. Ennen Elopin puhetta palavasta lautasta. Sen olisi pitänyt olla valmis ja kaiken olisi pitänyt olla kunnossa. Mutta se ei ollut. Selityksiä miksi näin on, on kuultu loputtomiin. Huvittavin niistä on se, että kaikki aloitettiin taas alusta kun yhteistyö Intelin kanssa ei sujunut kunnolla. Tämähän tarkoittaa sitä, että Nokialla mokattiin aikataulut ja laite oli tosiaankin keskeneräinen sen aikataulun mukaan jossa se olisi pitänyt tuoda markkinoille. Jos oma tuotekehitys kykenee torpedoimaan aikataulunsa jatkuvalla syötöllä samalla tavalla kuin tapahtui MeeGon kanssa, niin miten yhtiö olisi voinut luottaa siihen jatkossakaan?

Aki,

Windows Phone ei ole ollut Nokialle mikään kovin erikoinen menestys sekään. 7.x on ollut niin selkeä väliversio, että se on yksinään riittänyt karkoittamaan ostajakuntaa. Miksi ostaa laitetta joska sanotaan, että se on välimalli ja Microsoftin häviämään tuomittu yritelmä jota ei voi päivittää aikanaan siihen varsinaiseen versioon? Tästä on hyvä syyttää mediaa ja toimittajien vääristelyjä, mutta ei se itse asiaa muuta mihinkään. Laitteita on myyty suhteellisen vähän siksi, että julkisuudenhallinta on mokattu WP:n osalta todella pahasti niin Nokian kuin Microsoftinkin osalta. Nykyinen ostajakunta koostuu lähinnä niistä ihmisistä jotka eivät välitä kovin paljoa siitä mitä he ovat tarkalleen ottaen ostamassa mutta jotka vain tarvitsevat puhelimen, melkein minkä tahansa millä voi soittaa ja jolla voi hoitaa muutamat jutut netissä. Nokian osalta yhtiön suurempi osuus selittyy merkkiuskollisuudella. Ostetaan nyt uudemman sukupolven Nokiaa sen tarkemmin miettimättä mitä siellä on takana.

Apple muuten ei käyttänyt Lumiaa ja WP:tä esimerkkinä siitä, muten kaikkien ei tarvitse olla perässähiihtäjiä. Niitä käytettiin esimerkkinä siitä, miten kaikkien ei tarvitse olla kopioita Applen tuotteista. On hyvin mahdollista olla perässähiihtäjä kopioimatta Applen tuotteita. Windows Phone 7.x ei ole käyttömukavuudeltaan lähelläkään Applen puhelimia ja tuskin sinne koskaan 7.x sarjassa pääseekään. Otetaan yksittäinen satunnainen esimerkki. Älä takerru tähän sen kummemmin. Lumiassa on todella ikävää koettaa tarkentaa kameraa johonkin tiettyyn paikkaan kuvauksen aikana. Applella tämä on tosi helppoa ja mukavaa. Vastaavia juttuja on vaikka kuinka paljon. Windows Phone on Applen puhelimiin verrattuna melkoinen perässähiihtäjä, mutta kopio se ei ole, mitä Applen edustaja siitä jo totesikin.

Jaba

Aki Antman: Anteeksi nyt vaan jos olen skeptinen, mutta ellei Lumian julkistuksen yhteydessä maailman suurimpiin kuuluva mainosbudjetti riittänyt nostamaan Windows Phonea kärpässarjasta ylemmäs, niin millä ihmeen kikka kuutosella tämän "5.9. megauutisten" pitäisi se temppu tehdä?

Kun vielä muistetaan, että Microsoft on räpiköinyt mobiilimaailmassa 10+ vuotta ja Nokia on nykyään rampautettu, pyörätuolissa istuva gorilla. Muun väittäminen on melkoista LAALAALAA NOKIALLA MENEE HYVIN EN NÄE YMPÄRILLENI -schaibaa.

Aki Antman

@Jaba, musta WP 7.5 on luonut erinomaisen pohjan WP 8:lle ja tuleville versioille. WP 7.0/7.5 oli täysi väliversio, kuten Nokia on alusta asti tiennyt. WP 7/7.5 rakensi valmiin sovellus- ja kehittäjäekosysteemin. Ja toki valtaosa puhelinten omistajista on erittäin tyytyväisiä - eikä myynti ole sakannut päivitysmahdollisuuden puuttumisesta huolimatta. Mutta palataan 5.9. jälkeen asiaan, tällöin julkista tietoa on paljon enemmän olemassa.

Microsoftilla ei ole ollut tapana epäonnistua heille tärkeillä alueilla. Mobiilipuolella ovat pitkään olleet mukana ja kohta alamme nähdä tuloksiakin. Tai no, aika paljon näkyy jo nytkin.

@Oscarina, tarkoititko jotain muuta kamerasta kuin fokuksen painamista sormella haluttuun kohtaan?

Jyrki Kontio

Kiitos räväkästä jutusta.
Toit esille asiakkaiden reaktioita ja huolia ja näitä ei täältä Suomesta voi kovin hyvin havainnoida. Jos tilanne on niin paha kuin kuvasit, Nokian *hallituksen* on syytä reagoida tilanteeseen.
Kirjoitin kolumnin reilu viikko sitten 3T-lehteen (http://www.3t.fi/keskustelu/85/ketju/mielestani_nokian_itse_aiheutettu_krapula) ja siinä toin esille huoleni kehityksestä, korostaen kuitenkin sitä, että vastuu tilanteesta on ensisijaisesti Nokian hallituksella: he ovat Elopin valinneet, strategian hyväksyneet ja *valvoneet sen toteutusta*.
Elopin toiminta lienee insentiivirakenteesta johtuen ihan ymmärrettävää: hänen kannattaa ajaa kovan riskin strategiaa, sillä upside on silloin suuri ja riskien toteutuessakin hän saa hyvät erorahat (ja opit). Tämäkin on asia, jossa hallituksen vastuu on suuri.

Jaba

Aki Antman: Nokia ja Microsoft ovat kyllä erittäin kovan paikan edessä. Microsoftilla on taipumusta juuri tuohon "SEURAAVA versio meiltä on ihan sairrrrrrraan kova!!" -lätinään, katsotaan nyt sitten mitä 5.9. tapahtuu. Kannattaa muistaa, että noilla main myös iPhone 5 esitellään. Androideja aktivoidaan miljoonan kappaleen päivävauhtia, edulliset peruspuhelimetkin alkaa olla niitä ja kalliimmalla puolen iPhone & Samsung Galaxy S3 repii kermat päältä, muille jää rippeet.

Paljon, todella paljon pitää tapahtua että WP tuolta kaivon pohjalta nousee. Microsoft ei ole mobiilipuolella vielä onnistunut ja toisena esimerkkinä kovasta sinnittelystä on loputon taistelu Googlea vastaan. Kaipa Bing jotain jalansijaa on saanut, mutta ei se kyllä mikään Googlemainen rahasampo ole, vaan taitaa edelleen olla melkoinen setelisilppuri.

jmj

@Aki Antman
"Viimeksi pari päivää sitten Apple käytti WP:tä ja Lumiaa esimerkkinä siitä, miten kaikkien ei tarvitse hiihtää perässä."

Taisivat vain esitellä kuinka puhelimen ei tarvitse olla kopio iPhonesta. Eivät he Nokian puhelimen tekniikkaan tai WP:n muuten ottaneet kantaa. Toinen esimerkki oli muuten Sony Xperia Arc, sen OS on Android.

"Not every smartphone needs to look like an iPhone." Showing the Lumia, and an Xperia Arc.
- http://live.theverge.com/apple-vs-samsung-apple-closing-argument/

Aki Antman

Bingin markkinaosuus on suhteellisen iso (1/3 jenkkilässä), mutta Bing tosiaan tekee tappiota. Silti Bing on ainoa toimija, joka pystyy pistämään kampoihin Googlen hakumonopolille. Microsoftin asenne markkinaan on muutenkin täysin erilainen kuin Googlella. Microsoft haluaa myydä tuotteitaan meille, eli me olemme Microsoftin (potentiaalisia) asiakkaita. Google taas myy meitä asiakkailleen (mainostajille), eli me olemme Googlelle kauppatavaraa.

Hieman sama pätee Androidiin. Missään kai ei ole olemassa julkista faktatietoa siitä, että Google tekisi Androidilla voittoa?

Microsoftilla ei ole paljon tarvitta tuohon @Jaban mainitseman "seuraava versio"-lätinään. Vaikkapa Officen, Windowsin, Xboxin ja Kinectin nykyversiot ovat jättimenestyksiä kuluttajapuolella.

DMz

Nokian tuho tulee Mikkisoftan uuden käyttöjärjestelmän/Windows 8 epäonnistumisen myötä. Windows 8:sta on tullut kasoittain negatiivisia arvioita tablet/työpöytä-sekasikiökäyttöliittymän takia ja kun tavallinen tallaaja yhdistää WP8-puhelimien Metron ("Modern UI") kehnoon käyttöjärjestelmään (Windows 8) niin Nokia uppoaa syvälle.

Pari arvostelua Windows 8:

http://www.uusisuomi.fi/raha/52931-windows-8-palautti-miehen-1990-luvulle-kayttokelvoton-mutta-ihan-kiva

http://www.zdnet.com/blog/hardware/final-thoughts-on-windows-8-a-design-disaster/20706

http://www.infoworld.com/d/microsoft-windows/windows-8-review-yes-its-bad-200113?page=0,0

http://www.dedoimedo.com/computers/windows-8-consumer-preview.html

Jne.

Onnea vaan Nokialle ja uusille WP8 puhelimille, kohta saa Nokian osakkeita 50 sentillä :)

Ocarina of Nokia

Aki,

Sinulla tuntuu olevan tarvetta tuohon "seuraava versio"-lätinään. Taidat selitellä Windows Phonen tulevaa menestystä ja heikohkoa nykyistä kehitystä sillä, että kaikki muuttuu kunhan vain WP8 tulee myyntiin.

Miksi haluat olla meille noin epärehellinen?

Aki Antman

@DMz Windows 8 esiversion esiversiota (Consumer preview) downloadattiin ensimmäisen vuorokauden aikana yli miljoona kertaa. Ensimmäisten kuukausien aikana se asennettiin 24 miljoonaa kertaa. Netti on täynnä myös positiivisia kirjoituksia Windows 8:sta - toki muutos (=innovatiivisuus..) häiritsee monia vanhoja jääriä. Melkoisen rohkea ennustaja olet jos povaat Windows 8:lle epäonnistumista.

@Oscarina. Olisin toki toivonut jo WP 7.5:lle parempaa menestystä kaikilla markkinoilla. Puhelin on lähes kaikkien sen omistavien mielestä erinomainen ja tämä on uskomattoman hieno saavutus, varsinkin kun puhelin on käytössä kaikilla kohderyhmillä (pl. hintahaitarin alin porras). Ja esimerkiksi Suomessa Lumioiden menestys on ollut lähes ilmiömäistä.

Ocarina of Nokia

Aki,

Tietenkin olisit toivonut jos siitä pidät. Se ei muuta sitä mihinkään, että kaikki toivo Windows Phonen vahvan menestyksen osalta on jouduttu laittamaan WP8:n suuntaan. Tämä on juuri sitä "seuraava versio"-lätinää jonka olemassaoloa et ilmeisesti ole halukas myöntämään.

Muutosvastarinta on aivan eri asia kuin se, että tuotteesta tehdään sellainen, ettei ensivaikutelma ole niin hyvä kuin sen pitäisi olla. Windows Phonen ensivaikutelma on huono, MeeGon ensivaikutelma on huono. Kun iPhone julkaistiin, siinä oli aivan erilainen käyttöliittymä kuin missään muussa puhelimessa. Se ei kuitenkaan luonut huonoa ensivaikutelmaa. Jotain on mennyt pieleen Windows Phonen suhteen mikäli tuote aiheuttaa tuollaisia reaktioita. Sitä ei voi selittää pelkästään vahojen jäärien häiriintymisellä.

Aki Antman

@Oscarina

iPhone oli täydellinen game changer, vastaava ei ihan helpolla tulla näkemään.

En kyllä ihan äkkiseltään muista, että WP:n käyttöliittymää tai käyttökokemusta olisi laajemmin sanottu huonoksi - yksittäisiä mielipiteitä tietysti löytyy. Moitteet ovat tulleet lähinnä käyttiksen puutteista (erityisesti WP 7.0:n osalta, toki moni tuttu omininaisuus puuttuu vielä 7.5:stäkin), raudan / rautatuen puutteista ja pienestä sovellusvalikoimasta. Ja tietysti suurin purnaus tulee diehard-porukalta joille Microsoft on aina vaan paha (ja jotka yleensä eivät tiedä mitään yrityksen nykytilanteesta tai tavasta toimia).

Samoin Windows 8:n käyttöliittymää on oikeastaan poikkeuksetta kehuttu tableteissa ja puhelimessa. Suurimmat epäilyt ovat kohdistuneet start menun puuttumiseen ja hyppimiseen uuden ja vanhan puolen välillä. Tableteissa (RT) tai puhelimissa ei ole tätä ongelmaa.

WP8 ei vielä tule olemaan totaalinen game changer. Se vie kuitenkin sekä Microsoftin käyttiksen että Nokian WP-puhelimet valovuoden eteenpäin. Apple ja Google saavat tehdä tosissaan töitä pysyäkseen perässä. Tästä kyllä hyötyvät kaikki.

Itse toivon, ja uskon, että myös Nokian tie muuttuu vähemmän kiviseksi ja he ansaitsevat itselleen työrauhan. Musta on äärettömän surullista, että juuri suomalaiset haukkuvat Nokiaa. Samalla ympäri maailmaa Nokia on palauttanut / palauttamassa brändiään kirkkaimpien toimijoiden joukkoon.

Ocarina of Nokia

Aki,

Se on muuten Ocarina eikä Oscarina.

Nokian haukkuminen ja firman mokien esilletuonti ovat kaksi täysin erilaista asiaa. Symbianin kritiikin kieltämisellä tai oikeastaan huomiotta jättämisellä koko firma ajettiin todella pahaan jamaan. Nyt samaa ilmiötä on nähtävissä WP:n kanssa kun kaikki siihen kohdistuva kritiikki haluttaisiin leimata surulliseksi suomalaisten omaan pesään lasketteluksi.

Unohdetaan se diehard-porukka. Se on pieni mutta äänekäs sakki. Samantapaista väkeä joka ei vieläkään näe Symbianin olleen tuomittu. Firman nykyinen tilanne ja tapa toimia? Mielenkiintoista, että otat tuon esille. Tuon kokoluokan firmasta on vaikeaa saada selkoa siitä miten se toimii. Apple on suljettu talo ja sen toimintatavat tunnetaan paljon paremmin kuin Microsoftin. Mistä tämä kertoo? No, ainain siitä, että firma on suuri. Suurta on vaikea ymmärtää.

Tuosta WP8:n kehumisesta puhelimissa on kyllä vaikeaa olla samaa mieltä kun laitteita ei ole myynnissä ja ne jotka jotain ovat nähneet, eivät ole tavallisia kuluttajia joiden mielipiteellä on oikeasti merkitystä. Muistele kuinka MeeGon kävi. Suurta ylistystä lehdistössä ja tekniikan porukan parissa samaan aikaan kun tavallisilla ihmisillä ei tuotteeseen ollut juurikaan kiinnostusta. WP8:lla on enemmän mahdollisuuksia koska Windows tunnetaan, mutta ei se siitä kehuttua tee.

Tuo ettei WP8 ole vielä totaalinen game changer kertoo turhan paljon Microsoftin ja sinun asenteestasi tähän asiaan. Alkaako sen oikean gc:n odottelu nyt todellakin jo ennen kuin WP8 on myynnissä? Uskomatonta!

Aki Antman

@Ocarina - sori, sisälukutaidossani on selvästi kehittämistä.

Apple toimii pienellä alueella ja sen kohderyhmä on suhteellisen pieni. Applea on siten suhteellisen helppo seurata, vaikka eivät tosiaan paljoa sisäisistä asioistaan huutele. Microsoft on mukana vähän kaikessa, joten tosiaan kokonaiskuvan luominen on vähintään vaikeaa.

Mä uskon, että WP8 on game changer sekä Nokian ja Microsoftin tulevaisuudelle mobiilipuolella. Mutta en silti enää sanoisi puhelinta game changeriksi, niin paljon on jo tuttua aiemmista versioista. Jos WP 7.0:n sijaan olisi julkaista pari vuotta sitten 8.0, niin silloin olisi voinut puhua game changeristä. Musta olisi liikaa luvattu jos väittäisin, että WP 8 muuttaa kaiken. WP8:n myötä käyttis ei kuitenkaan enää tule käytännössä ikinä olemaan este innovaatioille. Ja Nokia esittelee todella mielenkiintoisia innovaatioita piakkoin.

Ocarina of Nokia

Apple toimii maailmanlaajuisesti, mutta sillä on kohtuullisen pieni määrä tuotteita. Ne voi tuntea ja niiden tuntemisen myötä voi tulla myös tunne siitä, että firma on tuttu. Mutta ei se ole. Se on kaikkea muuta kuin tuttu ja tuotteet ovat vain se julkisuuteen näkyvä puoli. Tietysti voidaan miettiä, että kumpi on helpompaa tuntea ja ymmärtää. Omena vai ameeba. Enkä nyt tarkoita ameeballa mitään huonoa. Ihan vaan sitä, miten helppoa kumpaakin on tuntea.

Mikä ihmeen esteidenpoistaja WP8 olisi innoivaatioille sen enempää kuin iPhone tai Androidkaan? Nyt tilanne on se, etteivät muut ole menestyneet siksi, etteivät ne ole olleet Android tai iPhone. Miksi WP8 olisi niin paljon parempi kuin nuo kaksi, että sillä olisi saumaa menestyä? On epätodennäköistä, että edes yhtä hyvä riittäisi jos naapurilla on jo toinen noista. Toisella voi ostaa nyt todella kovaa laatua ja Androidilla erottumista jos niin haluaa.

Miksi WP8 olisi oikeasti noita parempi?

The comments to this entry are closed.

Available for Consulting and Speakerships

 • Available for Consulting & Speaking
  Tomi Ahonen is a bestselling author whose twelve books on mobile have already been referenced in over 100 books by his peers. Rated the most influential expert in mobile by Forbes in December 2011, Tomi speaks regularly at conferences doing about 20 public speakerships annually. With over 250 public speaking engagements, Tomi been seen by a cumulative audience of over 100,000 people on all six inhabited continents. The former Nokia executive has run a consulting practise on digital convergence, interactive media, engagement marketing, high tech and next generation mobile. Tomi is currently based out of Helsinki but supports Fortune 500 sized companies across the globe. His reference client list includes Axiata, Bank of America, BBC, BNP Paribas, China Mobile, Emap, Ericsson, Google, Hewlett-Packard, HSBC, IBM, Intel, LG, MTS, Nokia, NTT DoCoMo, Ogilvy, Orange, RIM, Sanomamedia, Telenor, TeliaSonera, Three, Tigo, Vodafone, etc. To see his full bio and his books, visit www.tomiahonen.com Tomi Ahonen lectures at Oxford University's short courses on next generation mobile and digital convergence. Follow him on Twitter as @tomiahonen. Tomi also has a Facebook and Linked In page under his own name. He is available for consulting, speaking engagements and as expert witness, please write to tomi (at) tomiahonen (dot) com

Tomi's eBooks on Mobile Pearls

 • Pearls Vol 1: Mobile Advertising
  Tomi's first eBook is 171 pages with 50 case studies of real cases of mobile advertising and marketing in 19 countries on four continents. See this link for the only place where you can order the eBook for download

Tomi Ahonen Almanac 2009

 • Tomi Ahonen Almanac 2009
  A comprehensive statistical review of the total mobile industry, in 171 pages, has 70 tables and charts, and fits on your smartphone to carry in your pocket every day.

Alan's Third Book: No Straight Lines

Tomi's Fave Twitterati