Avoin kirje Nokian osakkeenomistajille (English language variant of this Open Letter is here)
Luin juuri Kauppalehden sivuilta, etta Suomessa mietitaan toimitusjohtaja Elopin erottamista. Olen tassa blogissani ollut erittain kriittinen hanen johtamistavoistaan noin helmikuusta 2011 lahtien (olin aluksi hanen kanssa samaa mielta parin kuukauden ajan). Tiedan etta kaikki suomalaiset eivat aina lue englanninkielisia blogeja innokkasti - monet toki lukevat - tama on ensimmainen kerta, kun kirjoitan tassa blogissa suomeksi. Tama blogi on tarkoitettu nimenomaan ensivierailijoille jotka eivat haluaisi yrittaa lukea tata blogia investointisanaston ja teknologiasanaston yhteydessa, englanniksi. Tervetuloa!
Haluaisin tehda muutaman merkittavan kannanoton luettuani Kauppalehden artikkelin ja sita forumkeskustelua seurattuani. Olen entinen nokialainen ja elisalainen, asun nyt taalla Hong Kongissa ja toimin matkapuhelinalalla liikejohdon konsulttina maailmanlaajuisesti. Asiakaskuntanani ovat alan johtavat yritykset alkaen Googlesta, Vodafonesta, Ericssonista, IBM'sta ja Intelista aina paikallisiin matkapuhelinoperaattoreihin. Nokia on kayttanyt palveluksiani vuosien ajan maailmanlaajuisesti. Olen kirjoittanut 12 kirjaa matkapuhelintoimialasta joista on painettu useita laitoksia ja kaannetty useille kielille. Minua on siteerattu yli 120:ssa kirjassa. Minua pidetaan eraana taman toimialan johtavista asiantuntijoista ja suomalainen lehdisto usein myos siteeraa minun mielipiteitani.
MISTA EI OLE KYSYMYS
Nokia oli vaikeuksissa ennenkuin Elop astui palvelukseen, joten ongelmat eivat alkaneet hanen saavuttua. Symbian oli jo paatetty lopettaa/vaihtaa MeeGo jarjestelmaan ennen Elopin aikakautta, joten Symbianin lopetupaatos ie myoskaan ole tassa oleellinen. Windows kayttojarjestelman valinta ei ollut yksinomaan Elopin paatos, sen siunasi Nokian hallitus ja Ollila. Mikaan naista paatoksista tai asioista ei ole kaypa syy erottaa Eloppia.
NOKIAN TUSKA ALKOI HELMIKUUSSA VUOSI SITTEN
Elop aiheutti henkilokohtaisesti Nokian ajautumisen kasvavasta ja kannattavasta liiketoiminnasta kutistuvaan ja tappiolliseen liiketoimintaan. Hanen ''palavat oljylautat" muistio oli kuten Ratner-efekti, ja hanen samanaikainen kasittamaton julkistamisvirhe Windowsin ilmoittamisesta ja Symbianista luopumisesta helmikuun 11 paiva 2011, kun ensimmaiset Lumia alypuhelimet eivat olisi edes myytavissa yhdeksaan kuukauteen - oli kuten Osborne-efekti. OIen itse nimittanyt tata viestinnan emavirhetta Élop-ilmioksi (Elop Effect). Tama ei ollut siis virheellinen 'paatos' vaan virheellinen ' viestinta', ja tuo virheellinen viestinta ajoi kannattavan Nokia alypuhelinliiketoiminnan valittomasti tappiolliseksi. Nokian alypuhelinliiketoiminta ei ole pystynyt palautumaan kannattavaksi siita lahtien. Kun tama viestintavirhe tapahtui, Nokian alypuhelinliiketoiminta tuotti 40% Nokian liikevoitosta. Tama on niin raskas virhe, etta koska toimitusjohtaja ei ole pystynyt korjaamaan sita 18 seuraavan kuukauden aikana, niin osakkeenomistajien tulisi erottaa toimitusjohtaja epapatevana.
KAKSI KUVASTAVAA ESIMERKKIA
Elop on tuon viestintavirheen jalkeen tehnyt suuria ja pienia virheita, en nyt kertaa niita kaikkia tassa. Han on selvasti osoittanut omalla harkinnallaan, etta han ei pysty nakemaan Nokian omaa etua, vaan ajaa harkapaisesti Nokiaa syvemmalle suohon. Vain kaksi esimerkkia. Ensiksi Nokian N9 alypuhelin jota Suomessakin myytiin. Tiesitteko, etta saksalainen viikkolehti Der Stern teki kuluttajatestin N9 kaytosta ja kehui sen maasta taivaaseen - niin suuresti, etta vaikka N9 alypuhelinta ei ollut Saksaan edes tulossa myyntiin, Der Stern kehoitti lukijoitaan matkustamaan Itavaltaan tai Sveitsiin ostamaan N9 alypuhelin. Saksassa myytiin Lumia sarjaa. Ensinna - kuinka alyttoman hyva taytyy alypuhelimen olla, jos aikakausilehti - tama ei ole teknologialehti kuten Suomessa esim Tekniikan Maailma, vaan viikkolehti vaivautuu koekayttamaan matkapuhelinta jota ei Saksassa ole edes saatavilla? Ja etta sitten Der Stern kehoittaa lukijoitaan matkustamaan toiseen maahan ostamaan sita alypuhelinta? Saksa on Euroopan suurin matkapuhelinmarkkina.
Kun tuonlainen upea lehdistosuositus saadaan Nokialle, jokainen alykas toimitusjohtaja tottakai rientaa julkistamaan N9 alypuhelimen Saksan markkinoille - varsinkin kun N9 oli arvokkaampi kuin Lumiat, ja kannattavampi kuin Lumiat. N9 valmistetaan (valmistettiin) Nokian omissa tehtaissa toisin kuin Lumiat joita valmistetaan alihankkijoilla ja kuten kaikki tiedamme, Nokian omat tehtaat seisovat tyhjakaynnilla - ja kun N9 alypuhelimessa on Nokian vakiokomponentteja siina missa Lumia sarjassa ei, eli Nokia hyotyy myos massa-alennnuksista. Ja tietysti MeeGo kayttojarjestelmasta Nokian ei tarvitse maksaa lisenssimaksuja mutta Lumia sarjan Windows Phonesta pitaa maksaa lisenssimaksut Microsoftille. N9 sarjaa ei ole merkittavasti jouduttu pistamaan suuriin alennusmyynteihin, Lumioiden hinnat romahtivat viikkojen kuluttua lanseerauksesta. Vain hullu toimitusjohtaja kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Saksassa tuonkaltaisen mahtavan suosituksen jalkeen. Jokainen alykas toimitusjohtaja olisi heti vienyt N9 alypuhelimia jokaisen muun saksalaisen (ja Euroopan muiden maiden) viikkolehtien toimituksiin testattavakisi - ja heti henkilokohtaisesti lentanyt Saksaan julkistamaan N9 alypuhelinta - ja pistanyt oman markkinoinnin varmiastamaan Der Sternin kansikuva artikkelin jossa Elop leveasti hymyilee esitellen N9 malleja eri vareissa. Elop kielsi N9 myynnin Saksassa myos tuon artikkelin jalkeen.
Samankaltainen virhe N9 markkinoinnista Englannista. Englannin D&AD palkinto on suunnilleen Olympia-mitaleihin ja Nobel-palkintoon ja Hollywoodin Oscar-palkintoon verrattavissa oleva maailman arvostetuin design palkinto. Sen voitti tana vuonna N9. Se paihitti tietysti Lumiat mutta myos esim Applen iPad 2 laitteen. Kuka hemmetti pystyy voittamaan Applen 'design' alalla? Mutta kylla, nain on, Nokia pystyi paihittamaan Applen sen parhalla patevyyden alueella, design puolella ja milla alypuhelimella? No tietenkin N9. Ja toimitusjohtaja edelleen kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Englannissa.
N9 alypuhelinta Nokia on myynyt enemman kappalemyynnissa kuin koko Lumia sarjaa viime vuoden lopulla ja nyt vuoden 2012 ensimmasisella vuosineljanneksella (Elop kieltaytyy vahvistamasta tata faktaa, han ei halua myontaa, etta N9 pienilla markkinoillaan esim Uudessa Seelannissa, Singaporessa ja Norjassa jne on myyty enemman kuin neljaa Lumia alypuhelinta USAssa, Saksassa, Ranskassa, jne..) Jos N9 alypuhelin olisi vain annettu myytavaksi rinnakkain Lumia sarjan kanssa samoilla markkinoilla, moni Nokian pitkaaikainen vakioasiakas, joka pettyi Lumiaan, olisi ilomielin ostanut N9 alypuhelimen. Olen arvioinut, etta pelkastaan N9 vapauttamisesta myyntiin kaikille markknoille - olisi palauttanut Nokian alypuhelinliiketoiminnan kannattavaksi. Se, etta Elop kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Englannissa ja Saksassa, noiden uskomattoman vahvojen saavutusten/suositusten jalkeen - osoittaa, etta Elop on epapateva eika sovi Nokian johtamiseen. Hanet taytyy erottaa. Kuka tahansa lukiolainenkin tajuaisi pistaa N9 myyntiin nyt - kun se alypuhelin on erittain kannattava ja Nokian alypuhelinliiketoiminta tuottaa tappiota.
Toinen esimerkki, Meltemi. Kuulitte varmaan, etta Mary McDowell oli henkilokohtaisesti johtanut Nokian 'karvalakkimalli' alypuhelinjarjestelman, Meltemi, kehittamista. Ja nyt viimesimman tulosvaroituksen yhteydessa Elop lopetti Saksan yksikon, missa Meltemia valmisteltiin. Tama oli siis tarkoitettu toimimaan erittain halpojen laitteiden kayttojarjestelmana. Ja tietenkin Meltemi oli Nokian Qt palvelunkehitystyokalujen kanssa yhteensopiva (jota Windows Phone ei ole). Seka Nokia etta Microsoft ovat sanoneet moneen otteeseen, etta Windows Phone kayttojarjestelma ei sovellu nyt, eika tulevaisuudessakaan halvimpien alypuhelimien kayttojarjestelmaksi. Deloitte konsulttitalo laski, etta tana vuonna myydaan 300 miljoona alypuhelinta joiden loppukayttajahinta ilman hintasubventointia tai kytkykauppaa on alle 100 US dollaria (80 Euroa). Tama vastaa noin 40%ia maailman alypuhelinmarkkinasta. Kun Nokian 2012 toisen vuosineljanneksen kertomuksesta lasketaan alypuhelimien hinnat, Nokian Lumia ilmoitettin 186 Euroa, ja laskettu muiden (Symbian ja MeeGo) alypuhelimien keskihinta on sitten 128 Euroa. Jos sanotaan, etta noin 1 miljoona kappaletta oli N9 alypuhelimia niin Nokian Symbian keskihinnaksi tulisi noin 86 Euroa. Tahan hintaluokkaan Windows Phone jarjestelman kaikkein halvimmat mallit eivat taivu - edes lahimainkaan. Mutta, jos Nokia aikoo jatkaa markkinaosuudellaan, niin nuo Symbian alypuhelinasiakkaat taytyy siirtaa uudelle kayttojarjestelmalle. Meltemi oli se jarjestelma.
Nokian useiden huhujen ja askettain lahteneiden asiantuntijoiden mielipide on, etta Nokian Meltemi kayttojarjestelma oli alle kaksi kuukautta julkistamista vailla (jotkut sanovat, etta kaksi viikkoa enaa). Nokian seuraavan miljardin (englanniksi 'Billion' eli tuhat miljoonaa) asiakkaan kayttojarjestelma, johon Windows Phone ei ikina taivu. Ja se olisi ollut valmis naina paivina. Ja toimitusjohtaja mielummin pakottaa asiakkaita kayttamaan haukuttua Lumia sarjaa, tai perus 'Asha' halpapuhelimia, han ei suostu antamaan Meltemin kehittamista julkistamisasteelle. Tama paatos tuli suunnilleen samaan aikaan kun Microsoft torkeasti ilmoitti, etta Nokian kallimmatkaan Lumia alypuhelimet eivat tule saamaan paivitysta Windows Phone 8 jarjestelmalle. Kumman puolella on toimitusjohtaja Elop? Onko han Microsoftin kayttojarjestelman puolella, vai Nokian parhaan edun puolella. Meltemi on niin selvasti ''musta-valkoinen" asia, etta siina ei ole minkaanlaista harmaata aluetta, eika mitaan puolustettavaa perustelua. Meltemi ei ikina olisi voinut edes olla Windows Phone jarjestelman kilpailija. Se olisi kuin olisi verrannut Venalaista Lada autoa Ferrarin kilpailijana. Ne eivat ole samassa sarjassa (enka nyt tarkoita, etta Meltemi olisi mitenkaan niin huono laadullisesti kuin Ladan maine heh heh).
Toimitusjohtaja Elop tekee johdonmukaisesti strategisia, Nokian kannalta jarkyttavia paatoksia, jotka ajavat Nokiaa yha suurempaan ahdinkoon. Hanet taytyy erottaa, jo Nokian omien tyontekijoiden tyomoraalin kannalta. Han on selvasti epapateva.
MITA TAPAHTUISI NOKIALLE
Nyt heraa kysymys siita, voisiko johtajan vaihtaminen auttaa asiaa. Kaikki virheet on jo tehty, niiden vaikutukset ovat nakyvilla, Nokian markkinaosuus alypuhelimissa romahti 29 prosentista ennen 'Elop Ilmiota' nykyiseen 7 prosenttiin - tama on maailmanennatys epaonnistumessa. Nokian peruspuhelinmyynti on myos vaikeuksissa. Samsung on ohittanut Nokian maailman suurimpana matkapuhelinvalmistajana jne. Nokia jatkuvasti antaa potkuja tyontekijoilleen, myy patenttejaan, myy tai sulkee tehtaitaan ja toimistojaan jne. Nokia supistuu ja surkastuu ja kutistuu ja kuolee.
Nokian suurin ongelma ei ole Lumia tai Symbian tai Asha puhelimet. Nokian suurin ongelma tana paivana on .. kuten toimitusjohtaja itse sanoi viime kevaana, ja tulosvaroituksessa, ja viime kesana, viime syksyna, vuoden alussa, nyt kevaalla, yhtiokokouksessa, ja taas tulosvaroituksess ja taas kerran nyt kesalla. Joka ikinen kerta kun toimitusjohtaja Elop on puhunut Nokian vaikeuksista, han on sanonut syyksi - lahes joka kerta suurimmaksi syyksi - myynnin tuki tai operaattoreiden tuki (eli naiden puute). Nokia on maailmanlaajuisessa jatkuvassa myynnin sabotaasissa, eli kaytannossa Nokia on myyntiboikotissa. Tama ei ole mikaan fiktio, tama on todistettu, todennettu pulma, ja toimitusjohtaja on johdonmukaisesti valittanut juuri myynnin tuen (tai operaattoreiden tuen) ongelmat. Jos myyntikanava pistaa Nokian boikottiin, niin Nokia kuolee. Ja Nokia on ollut myynnin boikotissa (enemman tai vahemman, markkinasta ja operaattorista ja jopa laitevalikoimasta riippuen) tasan Helmikuun 11 paivasta alkaen 2011. Tuo myyntiboikotti tai myynnin tuen puute alkoi selvasti Elop Ilmiosta mutta Elop on yrittanyt purkaa tuota ongelmaa. Se ei ole onnistunut. Han on henkilokohtaisesti puuttunut myyntineuvotteluihin ja se ei ole auttanut asiaa. Esimerkiksi maailman suurin matkapuhelinoperaattorijatti China Mobile niin kiivastui Nokiaan, etta ei suostunut ottamaan yhtaan Lumia mallia - China Mobile yksistaan vastaa 12 prosentista koko maapallon matkapuhelinasiakkaista, ja ennen Elop Ilmiota, China Mobilen ja Nokian suhde oli niin laheinen, etta Nokian markkinaosuus Kiinan alypuhelimista oli - 77% !!! Tanaan Elopin puolentoista vuoden 'neuvttelujen' jalkeen se on 6% (molemmat tilastot lahde: Canalys).
Jos toimitusjohtaja on niin vihattu asiakaskunnassa, etta han onnistuu henkilokohtaisesti tuhoamaan maailman suurimman asiakkaan erittain lampiman ja laheisen asiakasuhteen niin totaalisesti, etta 18 kuukaudessa markkinaosuus romahtaa 77%sta 6%iin niin toimitusjohtaja on niin myrkyllinen etta han on radioaktiivinen. Elop on erotettava valittomasti. Tama ei ole jarjestelmallinen Nokian toimintatapaongelma tai tehdasvalmistusongelma tai tavarantoimitusongelma jne. Tama on henkilokohtainen kriisi. Elop ei nauti Nokian strategisten asiakkaiden luottamusta. Lukekaa hanen jokainen vuosineljannesksen katsaus alkaen Q2 vuodelta 2011 ja tulosvaroitukset ja hanen kommentit osakkeenomistajien vuosikokouksessa. Han valittaa johdonmukaisesti siita, etta hanen myyntikanavat eivat tue hanen myyntia. Tama ei ole KOSKAAN ollut Nokian ongelma, Nokialla on AINA (ainakin vuodesta 1997 lahtien) ollut maailman paras myyntiverkosto ja asiakassuhteet operaattoreihin ja vahittaismyyntiketjuihin. Kaikki analyytikot ovat kehuneet vuodesta toiseen juuri Nokian myyntivalttia ja kilpailijat ovat valittaneet kateellisesti.
Taas, tasta voi varmasti moni 'Ahosenvihaaja' sanoa, etta toi on Tomin huuhaa mielikuvitusmaailmaa. Niin, ehkapa on. Mutta oletteko lukeneet mita luottoluokistusyritykset kirjoittivat kun alensivat Nokian luottoluokitusta. Tarkoitan siis Standard & Poor's (S&P), Moody's ja Fitch yrityksia? Kun Elop astui palvelukseen, hanen ensimmaisen 5 kuukauden aikana Nokia raportoi voimakasta kasvua, voimakasta kannattavuuden nousua ja uusia haluttuja matkapuhelinmalleja kuten viela nytkin kilpailukykyinen N8 ja E7. Nokian osake oli noussut 11% arvostaan ja kaikki kolme luokituslaitosta arvioivat Nokian yhta pykalaa alle taydellisen arvion - siita huolimatta, etta seitseman kymmenesta Nokian suurimmasta kilpailijasta tuotti TAPPIOTA tuona viela maailmantaloudellisesti vaikeana aikana. Ja siis yksi pykala alle taydellinen luottoluokitus.
Siita lahtien kaikki kolme, ovat jatkuvasti ja johdonmukaisesti vain alentaneet Nokian luottoluokistusta ja tiedatte tietysti osakkeenomistajina, etta S&P, Fitch ja Moody's nyt kaikki luokittelevat Nokian roskaluokkaan (rated as junk). Mutta oletteko lukeneet mika on ollut syyna noihin lukitusten alennuksiin - joka ikinen alennus, on maininnut syyksi... myynnin vaikeudet! Tama ei ole minun mielikuvitusta. Tama on ongelma jota Elop itse valittaa jatkuvasti ja - osakkeeomistajina teidan tulisi arvostaa osakkeiden luokitusten asiantuntijamielipidetta - suurimpana syyna jokaiseen Fitch'in, Moody'sin ja S&P'n luottoluokituksen tason pudotukseen on aina ollut Nokian myynnin ongelmat. Ei Symbianin 'vanhanaikaisuus' tai liian suuri NokiaSiemens-yksikon henkilostolukumaara tai liian monta tehdasta, tai esim tyovoimanevuottelut tms. Aina joka ikinen kerta syyna - yleensa suurimpana syyna - he maintsevat juuri Nokian myynnin katastrofaaliset ongelmat.
HENKILOITYY TOIMITUSJOHTAJAAN
Tama on Elopin henkilokohtainen ja hanen henkiloon personoitu ongelma. Asiakaskunta mieltaa Elopin Microsoftilaisena valehtelijana, diktaattorimaisena ja ylimielisena. Asiakaskunta oli jo viime vuoden kevaana paattanyt, etteivat he enaa tue Nokiaa nimenomaan Elopin paatosten ja myynnin sotkemisen takia. Tahankin asiaan han on onnistunut kerta toisensa jalkeen vain tekemaan asioita pahemmiksi. Katsokaa vain Nokian parhaitten vuoskymmenia palvelleiden huippumyyjien katoamisen. Miksi he lahtevat talosta? Syyna on myyntia sotkeva toimitusjohtaja joka kayttaytyy asiakkaihin aaliomaisesti ja varsinkin ylimielisesti. Tama on henkilokohtaista. Noilla operaattori jattiyrityksilla on aikaa ja varaa ja valintaa, he voivat odottaa kunnes Elop on poistettu, ja ostavat siina ajassa Samsungia ja iPhonea ja HTC:ta ja LG:ta ja ZTE:ta jne. He tietavat, etta Elopin tie on umpikujassa. Elop yritti pakottaa operaattorit Elopin malllin (muun muuassa esim uhkaamalla, etta Nokia tuo Skypen Lumia puhelimiin operaattoreista huolimatta - tama oli tulistuttanut koko operaattorikunnan viime vuoden kesakuussa. Ne teista jotka osallistuivat Nokian vuosikokoukseen muistatte varmaan kuinka Elop selitti tarkasti kuinka vaikeata oli neuvottelut operaattoreiden kanssa juuri Skypen osalta, ja etta yhtakaan maailman 600:sta matkapuhelinoperaattorista ei ollut suostunut Microsoftin ja Elopin ehdotuksiin).
Olen 100%sesti sita mielta, etta Nokian nykyinen ahdinko on ensisijaisesti operaattorikunnan aiheuttama 'kosto' Elopin alyttomia myynnin vastaisia toimia vastaan. He tietavat, etta Elopin aika koittaa. He odottavat. Olen 100%sesti varma, etta heti kun Nokia poistaa Elopín, niin myyntiongelmat alkavat poistua. Se ei tarkoita etta Nokia heti paranee mutta ongelmat eivat sitten enaa ainakaan tule pahemmiksi. Elopin poistaminen on valttamaton ensiaskel Nokian pelastamiseksi nyt, kun Nokian asiakaskunta noin selvasti puolentoista vuoden ajan on kurittanut Nokiaa myynnin boikotin myota.
KUKA TILALLE?
Tasta paastaan minun suositukseeni. Tietysti Elopille pitaa antaa potkut heti. Mutta kuka sijalle? Kun ongelma ei ole puhelimissa, tai laadussa tai tehtaissa tai hinnoissa tai markkinoinnissa, vaan ongelma on nimenomaan myynnin tuessa ja myynnista paattaa operaattorikunta, niin itseestaanselvasti Nokian seuraava toimitusjohtaja taytyy olla joku nykyisen operaattorikunnan johtava toimitusjohtaja. Jonkin paikallisoperaattorin esim taalta Aasiasta missa puolet kaikista puhelimista myydaan. Jos Nokia ilmoittaa huomenna, etta Elopille on annettu potkut, ja Nokia hakee toimitusjohtajaa, ja esim Siilasmaa astuu valiaikaisesti johtajaksi, ja han sitten soittaa suurimmille operaattoreille henkilokohtaisesti seuraavan viikon aikana, etta han valitsee seuraavasksi toimitusjohtajaksi jonkin operaattorin nykyisen toimitusjohtajan - niin Nokiain myyntiboikotti paattyy lahes valittomasti. Se ei tarkoita, etta Nokia palautuu heti kannattavaksi, Nokialla on nyt erittain suuria raskaita murheita, mutta myynnin ongelmat - ne johtuvat lahes yksionmaan Elopin toiminnasta. Han on syypaa, hanet taytyy erottaa jos Nokia halutaan pelastaa.
Olen kirjoittanut naista asioista paljon yksityiskohtaisessti englanniksi, kirjoitan seuraavakisi englanninkielisen version tasta kirjeesta, johon laitan niita linkkeja loppuun jos joku teista haluaa tulla lukemaan niita.
Pyydan anteeksi myos suomeni kankeutta, siita on jo 11 vuotta kun muutin Suomesta pois, ja en juuri paase kayttamaan suomea tyossani heh heh. Ja suurkiitokset ystavalleni Martin von Willebrandille, joka auttoi minua suuresti suomen kielioppisaantojen kanssa, taman blogin ensiversio oli karmeata luettavaa, en todellakaan ole kirjoittanut 'virallisesti' suomeksi juuri mitaan yli vuosikymmeneen, enka esim muistanut pilkutussaantoja tai yhdyssanasaantoja ollenkaan. Martin auttoi Twitterin kautta reaaliajassa minua kieliasun korjausten kanssa.
SUMMA SUMMARUM
Toimitusjohtaja Elop on tehnyt suuria virheita, sen takia hanet pitaisi erottaa. Han on niiden jalkeen johdonmukaisesti jatkanut tekemalla yha jarkyttavimpia virheita, joiden kautta Nokian ahdinko vain kasvaa. Hanet taytyy heti poistaa. Ja uskon, etta Nokian suurin yksittainen ongelma juuri nyt on myynnin tuen puute, josta Elop itse on jatkuvasti valittanut mutta han on myos ne aiheuttanut ja tehnyt ongelmista vain suurempia ja vaikeampia. Hanen poistaminen mahdollistaa Nokian myyntisuhteiden palautumisen - ajan kanssa - takaisin vahvoiksi. Suosittelen kaikkia Nokian omistajia heti liittymaan yhteen vaatimaan yhtiokokousta jossa Elopin erottamisesta voidaan paattaa - ja jos hallitus ei siihen suostu niin hallitus tottakai sitten myos olisi vaihdettava. Elopin toimitusjohtajakausi on kaikkein aikojen suurin epaonnistuminen, ei anneta Nokian kaatua yhden harhautuneen kanadalaisen takia.
Olen aina ollut, ja tulen aina olemaan suuri Nokiafani
Tomi T Ahonen :-)
Timo,
Ei, ette te ole väärässä. Miksi olisitte? Sinulle vain taitaa olla käsittämätön ajatus, että minä ja monet muut eivät ole pitäneet tuosta laitteesta. Sen käyttäminen on kömpelöä, fyysisten nappien puute häiritsee ja se ei vain tunnu hyvältä. Siksi on erittäin vaikea uskoa, että tuo laite olisi ollut varma menestyjä. Sinusta se ilmeisesti olisi ollut.
Hienoa jos sinä pidät siitä. Varmasti osa asiakkaista pitää siitä yleisestikin ottaen. Se ei takaa sitä, että siitä oltaisiin pidetty menestykseksi asti.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 27, 2012 at 10:13 PM
Ocarina
En todellakaan ymmärrä noita väitteitä tuosta N9:n kotinäppäimen puutteesta. Siinähän on isoin kotinäppäin mitä puhelimessa voi olla eli se näyttö! Miksi tuhlata etunäytöstä tilaa johonkin turhiin ylimääräisiin näppäimiin jos näytöltä voidaan hoitaa samat asiat aivan yhtä hyvin tai jopa paremmin kuten N9:ssä on tehty? Mielestäni myös WP menee tässä metsään kun noita turhia näppäimiä on ollu pakko sijoittaa siihen etunäyttöön tilaa viemään. On myös asiakkaan aliarvioimista väittää että ihmiset kaipaa niitä näppäimiä jotta niillä olis parempi kontrolli luurista. Paremman kontrollin antaa se että pystyt näytöltä hallitsemaan puhelimen tapahtumia ilman että sormen täytyy jatkuvasti mennä sinne ala laitaan niitä näppäimiä painamaaan. Mielestäni N9:ssä ollaan onnistuttu tässä jopa niin hyvin että jos jotain muuta luuria sen jälkeen käyttää tulee helposti mieleen ihmetys "eikötää sovellus sulkeudukkaan alas pyyhkäsemällä!?" Tuo kuvaa hyvin sitä miten luonnolliseksi tuo puhelimen hallinta on onnistuttu N9:ssä tekemään ilman mitään turhia näppäimiä.
Myöskin kommentit tuosta eksymisvaarasta kuulostaa ihmeelliseltä N9:stä puhuttaessa. Väitit että jos sovelluksia on auki monta ei perustilaan palaaminen ole niin yksinkertaista kun applella/androidilla. Mikä voisi olla intuitiivisempaa ja helpompaa tuon asian hoitamiseksi kuin pyyhkäistä sovellus pois näytöstä? Voitko myös antaa esimerkin miten N9:ssä saa niin monta sovellusta että tuo auki että tuo eksymisvaara tulee eteen? Itse yritit testin vuoksi saada moista tilannetta aikaiseksi mutta aina tuntui tuo sovelluksen pois pyyhkäisy palauttavan perustilaan.
Toki N9:ssä varmaan puutteitakin on mutta noi yllä mainitut kuulostaa niin ihmeellisiltä että pakko ihmetellä niitä ihan ääneen täällä. Ja sanon jo etukäteen että saat toki kritisoida N9 ihan niin paljon kuin haluat mutta olisi myös kiva kuulla vähän tarkempia perusteluja noille väitteille. Nyt tulee vaan vaikutelma ettet N9:ä ole oikeesti kovin paljoa käyttänyt.
Posted by: Henkka | August 28, 2012 at 06:24 AM
ExNokian
Vertailukelpoinen hinta Yhdysvalloissa Samsungin Galaxy S3:lle on 199 dollaria! Ja Lumia 900 maksaa siellä tarkalleen 49,99$.
Saksassa T-mobilen operaattoripaketti tekee Galaxy S3:n hinnaksi n. 640 €.
Mainittakoon myös, että Nokia myy omilta sivuiltaan Yhdysvalloissa Symbian Pureview 808 superkamerapuhelinta hintaan 589 dollaria. Tätä puhelinta ei ilmeisesti ole operaattorimyynnissä laisinkaan.
Aikaisemmin Suomessa Nokia toi Symbian lippulaivaksi N97 puhelimen jossa oli FM-radio, TV-viritin ja 5Mp kamera. Sitä alettiin myydä hieman alle 700 euron.
Ocarina
Markkinaosuusvertailut tiettyinä aikoina ovat hyvin harhaanjohtavia.
Markkinaosuuksia voidaan voittaa myös polkuhinnoilla. Nokia voi myydä melko hyvin 49 dollarin Lumia 900:sta Yhdysvalloissa ja se auttaa Microsoftia nostamaan Windows-puhelinten markkinaosuuutta. Eri asia sitten on mitä tästä jää Nokialle käteen tai miten pitkään Microsoft+ Nokia voivat jatkaa tällä subventoidulla polkumyyntilinjalla.
Jossitella voi aina mutta jos tuota Symbian superkamerapuhelinta olisi markkinoitu kunnolla, viety se operaattorimyyntiin eikä Elop olisi haukkunut omia tuotteitaan tai antanut ymmärtää liian aikaisin että Symbian lopetetaan kenties sitä myytäisiin valtavat määrät ympäri maailmaa hyvällä keskihinnalla.
Posted by: qq | August 28, 2012 at 07:35 AM
Henkka,
Hieno juttu jos tykkäät siitä, ettei nappia ole. Minä en pidä siitä. Se tekee hommista niin vaikeaa. Enää tässä ei ole N9:ää jolla kokeilla, joten jätetään tuo teoreettisempi mikronysväys nyt sikseen. Varmaan sitten olen mielestäsi todella väärässä kun N9 ei tuntunut hyvältä vaan enemmän sekavalta ja hankalalta käyttää. Virallisen totuuden mukaanhan sen on pakko olla parasta.
Ei vaan tuntunut hyvältä ja näyttö ei ole kotinäppäin. Muissa puhelimissa näyttöä on pelkistetty eikä sille ole annettu tuollaisia tehtäviä kuten palaaminen takaisin tai ohjelmien vaihtaminen. Nokiakin olisi voinut miettiä vähän enemmän tätä pelkistämistä sen sijaan, että laittaa näytölle ties mitä tehtäviä jotka muut ovat saaneet silyä pois.
qq,
Markkinaosuuksia voidaan voittaa myös polkuhinnoilla. Nokian markkinaosuudet olivat koko ajan laskussa, mutta kappalemääräisen myynnin romahtaminen alkoi kunnolla siinä vaiheessa kun ASP:n lasku pysäytettiin. Kannattaa katsoa ASP:n muuttumista QoQ vuosina 2010 ja 2011. ASP:n lasku nimittäin lähes pysähtyi alkuvuodesta 2011 ja samalla Nokian kappalemääräinen myynti lähti laskemaan laskeakseen jatkossa lisää. Netistä löytyy näin hyvä lista pienellä hakemisella. Tästä näät helposti miten Nokia kykeni ylläpitämään myyntiään vuonna 2010 laskemalla keskihintaansa.
2009/2010
Q1 190->155 (-18%)
Q2 181->143 (-21%)
Q3 190->133 (-30%)
Q4 186->156 (-16%)
2010/2011
Q1 155->147 (-5%)
Q2 143->142 (-1%)
Q3 133->131 (-2%)
Q4 156->140 (-10%)
Kun keskihinnan lasku lähes pytsähtyi, Nokian kappalemääräinen myynti lähti romahtamaan. Olisiko Nokian pitänyt jatkaa Symbian-puhelimiensa hintojen laskua vuonna 2011 estääkseen kappalemääräisen myynnin laskua? Sehän on juuri tätä sinun puhumaasi polkumyyntiä. On lisäksi kyseenalaista, olisiko Nokialle jäänyt enää läheskään riittävästi katetta jos puhelimia olisi myyty huomattavasti halvammella. On myös kyseenalaista olisivatko Symbian-puhelimet kelvanneet riittävissä määrin vaikka niiden hintoja olisi laskettu rajusti.
Miten Symbiania myytäisiin hyvällä keskihinnalla kun keskihinta oli rajussa laskussa kappalemääräisen myynnin romahtamiseen asti? Mikä olisi ollut se tekijä joka olisi pysäyttänyt myynnin laskun ilman helmikuun memoa? Muista, että Nokia joutui laskemaan QoQ keskihintaansa Q4/2010 16% vaikka yhtiö oli esitellyt Symbian^3:n ja N8:n. He menettivät tällä samalla neljänneksellä 5% markkinaosuudestaan.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 28, 2012 at 09:37 AM
@ Ocarina of Nokia
Käsitän ihan hyvin että et pidä Nysistä. Varmasti moni muukin joka sitä ei päivittäin käytä on samaa mieltä.
Eikä tietysti millään voi varmasti taata että että joku tuote olisi markkinoilla hitti. Jotain suuntaviivaa mahdollisesta menestyksestä voi arvata kuluttaja-arvioista ja palautteesta, siksihän kuluttajatutkimuksia tehdään, mutta silti, kukapa sen tietää? Eihän sitä näe ellei laita tavaraa myyntihyllyyn ja kokeile...
Ja voihan aina kuudensadan euron arvoista puhelinta myydä viidelläkympillä jos ei muuten onnistu, silloin siitä viimeistään kehittyy hitti, ainakin luulisi...
Posted by: Timo Koho | August 28, 2012 at 09:55 AM
Se mitä Elop oikeastaan teki oli Nokian puhelinpuolen restartti.
(Windows-käyttäjille liiankin tuttu termi.)
Elop vei järjettömällä tavalla ja järjettömällä kiireellä Nokia-älypuhelimet nolla-pisteeseen.
Vanhat hyvin myyvät tuotteet äkkiä pois ja tilalle Microsoft Windows puhelimet.
Myös kaikki kilpailevat käyttöjärjestelmät pois Windows-puhelinten myyntiä haittaamasta.
Tämän katastrofin hinnan laskeminen olisi mienlenkiintoista.
Jonkun arvion saa tietysti siitä mitä Nokian pörssiarvo oli ennen Elopin siirtymistä Nokialle ja mitä yhtiön pörssiarvo on tällä hetkellä.
Elop toteuttaa Nokian hallituksen linjaa ja on jatkuvasti yhteydessä sen tärkeimpään kumppaniin Microsoftiin.
Kenellä tässä oikein kiire oli? Oliko se Nokialla jonka puhelimet myivät kuitenkin kappalemääräisesti hyvin ja Nokian valtava kassa senkuin kasvoi.
Nokialla oli aikaa ja rahaa toteuttaa useita vaihtoehtoja.
Niitä olivat Meltemi, Meego, Android ja mitä muuta ties.
Kenellä sitten oli kiire? Microsoft oli kymmenen vuoden ajan yrittänyt
päästä mukaan kasvaville älypuhelinmarkkinoille. Jossain vaiheessa älypuhelimet ja tietokoneet yhdistyvät tavalla joka tekee nykyiset tietokoneet turhiksi.
Microsoft tuskin oli kovin huolestunut sen omasta tilanteesta silloin kun Symbian valmistajia oli useita ja Google sekä Apple pieniä tekijöitä älypuhelinmarkkinoilla.
Tilanne muuttui valtavan nopeasti. Apple onnistui tekemään tuotteen josta tuli jättimenestys. Nokiasta uhkasi kuitenkin tulla älypuhelinten yksinvaltias kun muut hylkäsivät Symbianin Androidin tähden.
Nokia ei oikeastaan ikinä ollut uhka amerikkalaisille toimijoille, sillä sen olivat pelanneet ulos Amerikan markkinoilta operaattorit.
Nokia oli suurin ja paras Yhdysvaltain ulkopuolella.
Kun Symbian jäi kokonaan Nokialle, Nokia olisi pystynyt kehittämään Symbiania nopeammin ja kenties voinut painostaa amerikkalaisia operaattoreita ottamaan sen tuotteita myytäväksi.
Microsoftin kannalta todellinen uhka tuli kuitenkin Googlen ja Applen tahoilta. Niiden valtava menestys sai varmasti Microsoftiin vauhtia ja etsimään pelastusta.
Nokiakin oli varteenotettava kilpailija Microsoftille tulevaisuudessa, koska Nokialla oli Meego kehitteillä.
Nokia oli kuitenkin paljon pienempi uhka Microsoftille kuin Apple tai Google. Toisaalta Nokia olisi voinut valita kumppaniksi jonkun muun kuin Microsoftin ja Meego olisi levinnyt takaportin kautta amerikkalaiskoteihin.
Julkisuudessa on annettu melko yksipuolinen kuva, että Nokia olisi ollut pulassa ja tarvinnut kiireesti pelastavan käden. Kyllä suuremmassa pulassa oli Microsoft, jonka kumppanuusohjelmaa Nokia nyt suorittaa.
Microsoftilla on valtava kiire kuroa umpeen Applen ja Googlen etumatkaa.
Ja tämä kiire heijastuu Elopin toimiin ja Nokian pörssiarvoon.
Posted by: qq | August 28, 2012 at 10:13 AM
Timo,
Ensivaikutelma on tärkeä. Jos N9 vaatii päivittäistä käyttöä, että siitä voisi pitää, se on jo valmiiksi hävinnyt. Varsinkin kun tiedän, ettei kohtuullisen pitkä päivittäinen käyttökään saa pitämään laitteesta. Enemmänkin turhautumaan siihen. Muiden puhelinvalmistajien pelikistetyt näytäöt tuntuvat niin paljon paremmalta kuin N9:n näyttö johon on ahdettu liikaa toiminnallisuutta. Valitettavasti tämä on se tuntuma jonka olen laitteesta saanut.
600 euron puhelinta viidellä kympillä? Lumioiden keskihinta oli huomattavasti yli tuon. Älä anna operaattorihinnan hämätä itseäsi. Surkeastihan Lumia on myynyt jos vertaa siihen mitä Nokia tarvitsisi säilyäkseen elossa. Uudelleen aloittaminen taitaa olla hidasta puuhaa.
qq,
Vanhat ja hyvin myyvät tuotteet? Nokian markkinaosuus oli laskussa. Se vajosi lähes viiden prosentin kvartaalivauhtia jo kauan ennen kuin Elop ilmoitti Symbianin lakkauttamisesta. Markkinaosuuden menetyksen nopeus ei juurikaan muuttunut Elopin ilmoituksen myötä. Katso se graafi markkinaosuuksien muutoksista.
http://dominiescommunicate.files.wordpress.com/2012/08/nokia_market_share_prediction.png
Mikä tässä on epäselvää? Nokia menetti osuuksiaan suhteellisen tasaiseen tahtiin ennen ja jälkeen Elopin ilmoituksen. Symbian oli tullut tiensä päähän ja edes Symbian^3 tai N8 eivät kyenneet pysäyttämään markkinaosuuksien laskua. Mikä olisi estänyt tuon kehityksen jatkumisen markkinaosuuksissa? Sano se?
Koska käänne olisi tapahtunut ja mikä sen olisi voinut käynnistää? Tähän kysymykseen ei oikein keneltäkään tunnu löytyvän järjellistä vastausta.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 28, 2012 at 10:31 AM
Ocarina
En väitä että olet väärässä koska kyse on mielipide eroista. Ja ymmärrän kyllä myös jos kokeilu kerrasta on vierähtänyt pitempi aika voi käyttökokemus fiilikset olla sitä myötäkin hieman vääristyneet. En silti ymmärrä noita kommentteja "virallisista totuuksista" yms, jolla yrität aina vääntää muiden vähänkin positiiviset mielipiteet jotenkin vääriksi koska ne eivät ole N9:n vastaisia. Niistä saa enemmänkin sen käsityksen että Oikean virallisen totuuden mukaan on N9 ei vaan voi olla hyvä missään.
Mielestäni todellinen innovaatio pitkään aikaan Nokialta on N9:n kohdalla nimenomaan tuo että kosketusnäyttöä voi käyttää huomattavasti laajemmin kuin pelkästään vain sovellusten toimintojen ohjaukseen. Varsinkin sovellusten käytön suhteen, jos haluat sulkea sovelluksen tai avata uuden, mikä on intuitiivisempaa kuin pyyhkäistä vanha sovellus pois ruudulta?
Mutta kaipa se kotinäppäin pitää joka kapulassa olla kun suuri ja mahtava Applekaan ei ole parempaa keksinyt! ;)
Posted by: Henkka | August 28, 2012 at 10:40 AM
Henkka,
Onko tässä kyseessä sama vanha NIH? Kotinäppäimestä on pakko päästä eroon millä keinolla hyvänsä koska sitä ei ole keskitty Nokialla?
Varmasti se N9 on hyvä laite jos siitä pitää. Massoille suunnattuna siinä on näitä puutteita, kuten juuri sovellusvalikoiman kapeus, käyttöliittymä joka ei ole tuttu ensikosketusesta lähtien, sekä tietenkin se, että laitteella ei ole tulevaisuutta. Kaksi ensimmäistä puutetta olivat jo riittävän suuria torppaamaan sen myyntiä vaikka lopettamispäätöstä ei oltaisi tehty.
Innovaatio se on erikoisempikin innovaatio. Se vain tekee kosketusnäytöstä vähemmän pelkistetyn ja niin kauan kun nykytrendistä eli pelkistämisestä lipsutaan, riskeerataan myynnin heikkeneminen. Nokia ei uskaltanut jättää nappeja pois edes tuosta Ashasta vaikka muuten mennään aika paljon N9:n suuntaan. Miksiköhän? Teknisesti ne olisi saatu pois, mutta halua ei ollut.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 28, 2012 at 11:12 AM
@ Ocarina of Nokia
Minuun teki N9ssa vaikutuksen juuri se ensivaikutelma... Pitkä käyttö on vain tukenut tuota vaikutelmaa. En ihan ymmärrä mitä ajat takaa tässä? Virallinen (Nokian) totuushan on että puhelin on niin huono että sillä ei kannata edes yrittää saada kassaan kilisievää. Olet virallisesti oikeassa. Virallinen Nokia käyttää USAssa muutaman satasen per puhelin markkinointiin, kyllä se siitä lähtee... Tämä alkaa mennä jankuttamiseksi joten on aika lopettaa, ohessa vielä muutama käyttäjän väärinarviointi: pahoittelen tätä pitkää postausta, saa poistaa kokonaan....
Ohessa Engadgetin Myriam Joiren ensivaikutelmaa virallisesti myyntikelvottomasta tuotteesta:
http://www.engadget.com/2011/10/22/nokia-n9-review/
Love at first sight – this is possibly the most beautiful phone ever made.
N9 is in a class of its own in terms of design
You’ve never seen anything like it, and if you think it’s attractive in pictures, wait until you see it in person — it’s completely and utterly irresistible
It manages to be elegant by virtue of its minimalism yet remains unmistakably Nokia.
Camera - no match for the legendary N8, the N9 takes wonderful pictures
camera interface is simple and intuitive
Some usability niggles, too — like most Nokia phones, the camera app returns the scene and flash settings to default each time it’s started, and there’s no automatic macro (you’ll have to remember to set it manually to snap closeups).
Software:
breath of fresh air it will leave you gasping — that is, until you remember that you’re dealing with a dead man walking.
It’s impossible to dismiss what’s been achieved here — a thoroughly modern, elegant, linux-based OS with inspired design that’s simple and intuitive to use, all developed in house by Nokia.
Sure, it’s at least a year too late, and it lacks a strong ecosystem, but still, it gives Windows Phone a serious run for its money
several major online services are seamlessly integrated into MeeGo.
Surfing the web on the N9 is a minimalistic affair
We’d be foolish not to mention the delightful virtual keyboard at this point — it offers unobtrusive (and defeatable) audible and tactile feedback, plus automatic word completion, when enabled.
MeeGo generally feels quite snappy considering it’s running on mid-range hardware.
Memory management and multitasking appear to be solid, even with upwards of 20 cards in the open applications view.
plenty of room left for optimizations.
As a point of reference, the retail build on our N9 is significantly faster than the developer build on our prototype N950
Wrap up
N9 delivers a double punch with gorgeous hardware and brilliant software
arguably the first competitive flagship phone to come out of Espoo since the launch of the original iPhone — a stunning feat when you consider how far behind the company was even just a year ago.
given the choice, we’d pick MeeGo over Mango, despite its weaker ecosystem.
MeeGo is dead – long live MeeGo. (Maybe, but watch out for Qt)
Samansuuntaista arviota The Vergessä:
http://www.theverge.com/2011/10/22/2506376/nokia-n9-review
The Nokia N9 is, without doubt, one of the most fascinating phones of the last few years. The tale of its development and launch interweaves almost all the multivariate strands of the Nokia narrative. It is simultaneously the last big hurrah for the Nokia of old and the first showing of what the new Nokia, steered by Stephen Elop, is capable of. Much like the N8 and E7 that came before it, the N9 features an industrial design that sets it apart from the carbon copy smartphone crowd and marks it out as an unmistakeable Nokia product. Unlike its predecessors, however, the N9 shrugs off the aging, touchscreen-antagonistic Symbian operating system and moves to the long-awaited MeeGo Harmattan software.
As the first new Nokia smartphone to operate without the chains of legacy software, the N9 finally demonstrates some of that dormant software innovation from the labs in Espoo. I first saw it at Nokia’s introductory event in June of this year and, though my expectations were low, was blown away by how intuitive, responsive, and fluid the whole interface was. I wasn’t alone, either. Just about everyone who got a chance to play with the N9 remarked upon its superlative design and wondered aloud why Nokia was abandoning such a promising platform. Because, oh yes, Nokia had decided a few months earlier to transition its entire smartphone strategy to Microsoft’s Windows Phone OS and consign MeeGo to the status of a one-hit (i.e. the N9) wonder.
...
http://www.theverge.com/2012/1/24/2731512/user-review-nokia-n9-reviewed-by-maddogeco
Reviewed by Maddogeco
January 24, 2012 10:13 pm
This is simply the best phone ive ever had the pleasure of using. Ive had mine for 3 months now and i brings a smile to me face every time i use it.
AS far as apps goes there is everything i need a few interesting games and utilies can be found in the app store. but there are a few site where developers are posting there Beta apps up for people to play with. there is no rooting needed it just a setting to switch on dev mode and allowing apps from non approved sources.
Call quality is what you expect from Nokia- nothing short of flawless. oddly it has a front facing camera with no video calling function? Elop must of killed off that function.
My favorite functions are the NFC and and the command line app. I can just hold my nokia BH-505 head phones to the back of the N9 the phone vibrates and the music has switched from the loud speaker to the head set. Magic.
The Terminal app is cool i dont know many commands but its interesting just to have and 1 up iphone user.
I would tell you to buy one, you should have bought one but unfortunately this phone is better than windows phone and that my friends was its fatal flaw . I'm sure the N9 and the MeeGo Harmattan project killed off by Microsoft. At CES this year Intel/Motorola said that X86 chips where coming to phones. They could have been in the next MeeGo phone (N10?) But that was never to be. and the gadget market is poorer for it.
If you like gadget or Nokia or Open sourceism find a N9 and smile.
http://www.theverge.com/2012/4/10/2939515/user-review-nokia-n9-reviewed-by-jrdba
Reviewed by jrdba
April 10, 2012 05:43 pm
I recently bought the N9 and am truly regretful that i did not purchase it earlier! I have not seen a smartphone OS that is so intuitive and amazing! Wish that trojan horse (Nokia CEO Elope) did not kill MeeGo! Left that horrible android o/s for this phone and not looking back. The system is very fluid and easy to operate. Yes fewer apps, but the majority of what i need are there, i.e. spotify, facebook, twitter, skype, foursquare, angry birds, ebuddy xms and alot more. The design is truly industrial and goes head to head with the iphone 4s. I'm constantly worried i'll drop this on the road. Will likely buy another one before Nokia stops manufacturing this.?.
Posted by: Timo Koho | August 28, 2012 at 11:24 AM
Timo,
Yhteenvetona et siis voi ymmärtää, että minä en pidä N9:n käyttöliittymästä. Selvä juttu.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 28, 2012 at 11:57 AM
Ocarina
En tiedä mitä tarkoitat tuolla NIH:llä koska termi ei ole meikäläiselle tuttu. Jotenkin haiskahtaa siltä että kommentti Applesta osui johonkin herkkään kohtaan joten pahoittelut siitä jos näin kävi.
Massamyynnin suhteen sovellukset on siinä mielessä huono peruste että niitä tulee lisää jos kehittäjät kokevat panostuksen tarpeellisena. Esimerkkinä WP jossa siinäkin sovellusten määrä oli (ja on kai vieläkin) iPhoneen/Androidiin verrattuna naurettavan pieni mutta toiveena kai on että niitä tulee lisää jos WP alkaa menestymään. Myös käyttöliittymän erilaisuus on huono peruste koska on todellakin asiakkaiden aliarvioimista olettaa etteivät he voisi oppia jotain uutta. Ja tässä kyseisessä tapauksessa erilaisuus voisi olla jopa vahvuus koska kaikki ei halua olla samanlaisia. Näin ollen noista perusteista ainut todellinen este on tuo että laitteella ei ole tulevaisuutta.
Pelkää spekulaatiota on väittää että sovelluksien puute ja erilainen käyttöliittymä olisi olleet menestyksen este. Mutta faktaa on se että tulevaisuuden puute on sitä todellakin. En muista lukeneeni N9:stä yhtään arviota ja artikkeliä missä ei lopussa olisi muistettu mainita että kyseessä on Nokian "ensimmäinen ja viimeinen"-meego laite, joten kai sillä pakostakin jotain vaikutusta myyntiin on? Puhumattakaan siitä jos sitä ei haluta edes viedä kaikille markkina-alueille ettei se vaan vahingossa häiritse WP:n myyntiä?
Noihin lähtökohtiin nähden N9 on tainnu myydä kuitenkin ihan hyvin, joten oletettavaa on että myynti olisi voinut ollut parempikin ilman vastaavaa torppausta jo ennen myyntiä ... Tai ehkä kyseessä oliki Elopin keksimä fiksu markkinointikeino myynnin maksimoinniksi. ;)
Ashasta en osaa sanoa mitään kun en ole sitä käyttänyt. Enkä on kuitenkin niin että Nokialla ei ole tarpeeksi uskallusta olla erilainen/toimia suunnan näyttäjänä. Näin on tainnut valitettavasti olla jo useamman vuoden ajan. Siinäkin mielessä N9 oli positiivinen pilkahdus Nokian toiminnassa.
Posted by: Henkka | August 28, 2012 at 12:02 PM
Ocarina
? Totta kai minä ymmärrän että sinä itse et pidä N9:n käyttöliittymästä. Ei se silti merkitse automaattisesti sitä että N9 olisi pitänyt tappaa, ellet sitten ole mr. Elop himself...
Posted by: Timo Koho | August 28, 2012 at 12:23 PM
Henkka,
NIH eli Not Invented Here on ollut Nokiaa jo pidemmän aikaa vaivannut vitsaus. Firmassa harrastettiin yleisesti liian monien sellaisten asioiden halveksuntaa, joita ei oltu keksitty Nokialla. Siitä lyhenne NIH.
Sovellukset ovat todella hyvä esimerkki massamyynnin esteistä. WP7 ei ole myynyt kovinkaan suuria määriä ja sen sovellustarjonta on pientä. Samoin WP:ssä on hyvin erilainen käyttöliittymä johon kuluttajat eivät ole tottuneet. Näppäinten puute ei ole tässä tapauksessa ongelmana, vaan se, että käyttöliittymä on muuten hyvin erikoinen verrattuna siihen mitä kuluttajat ovat tottuneet käyttämään. Sekä tuntemattomampi käyttöliittymä, että kapeampi sovellustarjonta ovat leikanneet myyntiä. Nokian onneksi käyttöliittymästä tulee tunnetumpi kun se yleistyy Windows 8:n myötä, miten nyt yleistyykään, eikä tuo sovellustarjonta ole jäänyt polkemaan paikoillaan.
WP olisi nyynyt varmasti paremmin jos siinä olisi ollut Androidista ja iPhonesta tuttu käyttöliittymä sekä laaja sovellusvalikoima. Nokialla ei ollut voimaa uudistaa MeeGon sovellusvalikoimaa ja käyttöliittymän tunnettavuutta samalla tavalla kuin Microsoftilla on kykyä panostaa Windows Phoneen. Aika heikko tämä alku on ollut, mutta merkittävästi parempi kuin MeeGolla olisi voinut olla.
Nyt koko N9 myi tuskin muutamia satoja tuhansia enempää koska tunnusluvuista ei löydy juurikaan viitteitä sellaisesta Q4/2011:n tai Q1/2012:n kohdilta. Useissa niissä maissa missä N9 tuli myyntiin, siitä näkyi aika hyvinkin mainoksia ja puheet jatkuvuuden lopettamisesta eivät pure kovinkaan paljoa kuluttajiin koska kuluttajille ei ole tärkeää se, mikä käyttöjärjestelmä puhelimessa on. Esimerkiksi 808 PureView on nyt myynnissä, sen saa useista kaupoista saman tien mukaansa ja silti sen myynti näyttää heikolta. Sen ongelmana on se, ettei Symbian ole monissa tärkeissä toiminnoissa vielä edes sillä tasolla millä iPhone oli vuonna 2007. Monet asiat ovat paremmin, mutta muutamat oleelliset asiat ovat yhä tuon alkuperäisen iPhonen tason alapuolella. Android meni Symbianista ohi vähän myöhemmin, mutta Symbianin mikään versio ei ollut enää kilpailukykyinen pitkään aikaan. Kuten ei myöskään MeeGo.
On todella kummallista kuunnella väitteitä siitä, ettei Nokian huono myynti johtuisikaan pääasiallisesti huonoista tuotteista.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 28, 2012 at 12:48 PM
Ocarina
Naulan kantaan! Hyvät tuotteet kuopataan ja myydään huonoja. Näinhän se Nokiassa näyttää menevän!
Posted by: Timo Koho | August 28, 2012 at 05:11 PM
Timo,
Eiköhän se Windows Phone ole kuitenkin MeeGoa ja tuota aika surkeaa Symbiania parempi. Nokialla oli tosiaan hyviä tuotteita, mutta niistä tuli vanhanaikaisia ja ne oli pakko kuopata.
Nykyinen tuotevalikoima ei ole yhtä hyvä kuin vaikka Samgungilla tai Applella on, mutta minkäs teet? Parempia Nokia ei olisi saanut myyntiin tällä aikataululla. N9 oli ihan kiva kokeilu, mutta ei siitä olisi eläjäksi ollut. Palvelut puuttuivat ja softapuoli sekä käyttöliittymän tuttuus olivat vielä huonommassa jamassa kuin Windows Phonessa.
Ei sillä Windows Phonellakaan hyvin mene.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 28, 2012 at 05:21 PM
Tämä keskustelu täällä on kyllä lähtenyt kummallisille urille. Hyvä jos enää tietää mitä artikkelia tässä kommentoidaan. Suosittelisin kommentoimaan enemmän alkuperäisen artikkelin teemaa.
Kinastelut makuasioista voisi käydä vaikka sähköpostitse.
Yritystä voi jossain määrin verrata huippu-urheilijaan joka keskittyy olympialaisiin. Urheilija yrittää saavuttaa huippukuntonsa olympiavuonna olympialaisten aikaan. Huippu-urheilijan ei tarvitse pitää jatkuvasti yllä huippukuntoa.
Nokialle ilmestyi pahoja kilpailijoita. Google ja Apple. Nokian kuten muidenkin yritysten on vaikea pitää "top formia" koko ajan päällä. Kilpailijat tähtäävät markkinajohtajan kaatamiseen. Markkinajohtajan käyttäytymisestä ja sen tuotteista on helppo kerätä tietoa. Altavastaajalla on tiettyjä etuja puolellaan.
Nokia on nyt siirtynyt markkinajohtajan roolista haastajan rooliin.
Ocarina
Kysymys siitä mitä Nokian olisi pitänyt tehdä on jotenkin pateettinen. Vastaus siihen on hyvin helppo: parempia tuotteita
Mutta voiko joku yritys vain onnistua ja a) kasvattaa markkinaosuutta b)pitää markkinaosuuden ennallaan sadan vuoden aikana? Ainakaan Nokian historia ei tue tätä.
c) voiko Nokia saavuttaa entisen suuruutensa lainahöyhenissä ts. ilman Nokian omaa käyttöjärjestelmää?
Kuitenkin kysymykseen olisiko Nokian pitänyt luopua omasta älystään eli omasta älypuhelinkäyttöjärjelmästä on helppo vastata: EI OLISI.
Maailma olisi todella ikävystyttävä paikka jos vaihtelua ei esiintyisi ja ikiliikkuja tai jonkinlainen ikuinen rahasampo olisi keksitty.
(Me kaikki voisimme hypätä sellaisen kyytiin.)
Nokialla tehtiin suuria strategisia virheitä ja aika näyttää selviääkö Nokia hengissä. Symbian tuskin oli se ongelman ydin.
Posted by: qq | August 28, 2012 at 08:49 PM
Kaikille jotka ovat kommentoineet..
Kiitos erittain hyvasta ja syvallisesta keskustelusta. Olen itse kesalomalla ja siten normaali vastausrytmi ei ole ihan kohdallaan mutta yritan vastailla muutamiin kommentteihin nyt. Jatkakaa vain keskustelua..
Tomi Ahonen :-)
Posted by: Tomi T Ahonen | August 28, 2012 at 10:44 PM
Hi Zlutor
The English language version (but not literal translation) is obviously up, covers the same material for you..
Cheers!
Tomi Ahonen :-)
Posted by: Tomi T Ahonen | August 28, 2012 at 10:47 PM
qq,
Tämä keskustelu on mennyt sikäli kummallisille urille, että tässä keskustellaan ongelman syystä. Mikä on erittäin oleellinen asia juuri alkuperäisen artikkelin kannalta.
Markkinaosuutta voi kasvattaa paljon enemmän kuin siihen saakka, mihin Nokia oli päässyt vuoden 2011 alussa. Nyt puhutaan matkapuhelimista, eikä sadan vuoden aikajännettä voi edes ajatella realistisesti tuolle ajalle. Jos tarkoitat sitä, että ajan myötä Nokian oli pakko menettää markkinaosuuttaan, niin tuskinpa vika oli silloin toimivassa johdossa. Jos taas vika on siinä, että kilpailijoiden tuotteet ovat parempia kuin Nokian tarjonta, vika on Nokiassa ja siinä johdossa joka on tuotteet yhtiölle kehittänyt.
Voiko suuruuden saavuttaa lainahöyhenissä? Ainakin Samsung on saavuttanut suuruuden lainahöyhenissä. Sillä ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko yhtiö ollut suuri tai onko sillä ollut omia höyheniä. Androidilla tai Windows Phonella voi menestyä jokainen joka haluaa ja osaa menestyä. Sillä ei ole merkitystä oliko yhtiöllä jokin oma ohjelmisto.
Nokia ei menestynyt Symbianilla. Se on erittäin huono ohjelmisto, eikä se ole pärjännyt laadussa enää vuosiin Googlelle tai Applelle. Nokian PureView 808 on sen kaiken huipentuma, mikä Symbianissa oli hyvää. Katsokaa kuinka huonoja arvosteluja se on saanut. Se on suorastaan saanut hävettävän huonoa palautetta. Eikä vain arvosteluissa, vaan tavallisilta ihmisiltä jotka tuskastuvat siihen, että ohjelmisto ei toimi kuten modernin älypuhelimen pitäisi toimia. Se on niin huono, ettei se pärjää esimerkiksi kolme vuotta vanhan iPhonen kolme vuotta vanhalle ohjelmistolle vaikka siinä on valtavasti enemmän ominaisuuksia.
MeeGon menestys olisi jäänyt puhelimiin, eikä Nokialla olisi ollut tarjota sille kunnollisia pilvipalveluja, ei kunnollista yhteensopivuutta tietokoneiden kanssa, ei synkronointia Windowsin tai OS X:n kanssa. Se olisi ollut yksin ja se olisi jäänyt aina vain enemmän yksin. MeeGo olisi jäänyt aina vain enemmän pelkäksi puhelimeksi samaan aikaan kun ympäröivän maailman muut johtavat älypuhelimet ovat yhdistymässä kaikkeen mahdolliseen. Niin Applella, Googlella kuin Microsoftillakin on kullakin oma vahva ympäristönsä jossa tieto liikkuu ja kaikki verkottuu paljon enemmän kuin MeeGo olisi voinut tehdä lähes puhtaan datasiirron avulla.
Siinä missä MeeGon käyttäjä siirtää valokuvia tietokoneelleen tai kopioi ne jollain sovelluksella suhteellisen helposti nettipalveluun talteen, samalla muiden järjestelmien käyttäjät saavat omat kuvansa automaattisesti muihin laitteisiin ja kaikkiin palveluihin joissa niitä tarvitaan ja käytetään. Ilman mitään erillisten ohjelmia lisäyksia omatoimisesti. Applella tämä on osittain toiminnassa ja kehitys etenee kaikessa mahdollisessa kohti tätä mallia.
MeeGo olisi ollut yksin tämän kaiken keskellä. Nokian käyttöjärjestelmänä, joka ei ole rakentunut yhteen minkään suuren pelurin infran kanssa.
Ekosysteemi on oikeastaan väärä sana kuvaamaan sitä mihin yli rajojen levittäytyvät alustat ovat etenemässä. Infrastruktuuri on juuri sitä, mitä suuret pelurit ovat rakentamassa. Google, Apple ja Microsoft. Nokialla ei olisi ollut tarjota tietokoneisiin, olohuoneisiin ja työpaikoille sitä mihin MeeGo olisi voinut liittyä.
Symbian ja MeeGo olivat menneen maailman dataputkiin perustuvia ratkaisuja. Tulevaisuus kuuluu tiedon kudokselle, jossa kaikki liittyy kaikkeen.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 28, 2012 at 10:58 PM