My Photo

Ordering Information

Tomi on Twitter is @tomiahonen

 • Follow Tomi on Twitter as @tomiahonen
  Follow Tomi's Twitterfloods on all matters mobile, tech and media. Tomi has over 8,000 followers and was rated by Forbes as the most influential writer on mobile related topics

Book Tomi T Ahonen to Speak at Your Event

 • Contact Tomi T Ahonen for Speaking and Consulting Events
  Please write email to tomi (at) tomiahonen (dot) com and indicate "Speaking Event" or "Consulting Work" or "Expert Witness" or whatever type of work you would like to offer. Tomi works regularly on all continents

Tomi on Video including his TED Talk

 • Tomi on Video including his TED Talk
  See Tomi on video from several recent keynote presentations and interviews, including his TED Talk in Hong Kong about Augmented Reality as the 8th Mass Media

Subscribe


Blog powered by Typepad

« When 2 plus 2 equals less than 2. Thats right, not less than 4, I meant less than 2. The Microsoft Point of View to the Nokia dead-end | Main | Open Letter to Nokia Shareholders »

August 22, 2012

Comments

Aki Antman

Apple elää täysin suljetussa maailmassa, Google liian avoimessa (esim. patenttisodat ja fragmentoituminen). Microsoftin malli tulee kauniisti tuohon väliin. Ja Nokia taas on avainkumppani tässä maailmassa.

Ocarina of Nokia

Applen maailma ei vaikuta yhtään sen suljetummalta kuin Microsoftinkaan. Windows Phonen sovellusten levitysmalli on hyvin samankaltainen kuin Applellakin. Valmistajia on enemmän, mutta onko se sitten sitä varsinaista avoimuutta? Miten se avoimuus näkyy muuten kuin valmistajien määrässä? Sovellusten tekeminen sekä Applelle, että Windows Phonelle on pääpiirteittäin hyvin samanlaista. Kummallakin käytetään esim. Androidista poikkeavaa ohjelmointikieltä ympäristöistä puhumattakaan.

Tuo mainitsemasi malli kuulostaa sellaiselta jota on vaikea ymmärtää, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Patenttisodat kuuluvat alan arkeen ja ne ovat täällä jäädäkseen. Ei mitään uutta siellä. Useat valmistajat käyttävät Androidia ilman mitään erikoisempia ongelmia patenttien suhteen.

Aki Antman

Isoin ero on juuri tuo, valmistajia on useita - mikä tuo aivan toisenlaisen draivin ja kilpailun rautapuolelle kuin yhden toimittajan mallissa. Windows 8, Windows RT ja Windows Phone 8 mahdollistavat käytännössä minkälaisen laitteen tekemisen tahansa. Ekosysteemissä on myös valtava määrä toimijoita mukana, osa pääsee todella läheiseen yhteistyöhön Microsoftin kanssa - Nokia on tietysti monella alueella kaikista syvimmällä. Tilanne on näiltä osin kovin erilainen kuin Applella, jossa yksi taho hallitsee kaikkea ja kilpailua ei alustan sisällä ole.

Toisaalta olen itse hyvin pitkälle Linus Torvaldsin kanssa samoilla linjoilla. Linus totesi hiljattain näin Androidista: "overlays that OEMs apply to Android, like TouchWiz, Sense, or Motoblur, the “pee in the snow” model, which makes Android phones “look and act horrible” just for the sake of differentiation.". Linus samalla kehui vakio-Androidia, tästä olen tietysti eri mieltä :) Ja edelleen aiemmin mainitsemani fragmentoituminen on ongelma. Kuten myös se, että Googlen (kaupallinen) intressi Androidiin on aito kysymysmerkki pitkällä tähtäimellä. Oma problematiikkansa pätee Googlen tuplarooliin Motorolan nykyisenä omistajana.

Kuka käyttää Androidia ongelmitta patenttien suhteen? Motorola ehkä vieä hetken, mutta sekin lysti näyttää kohta loppuvan. Käytännössä kaikki valmistajat maksavat isoja maksuja eri tahoille - selvästi isompia kuin mitä vaikkapa Apple, Microsoft tai Nokia maksavat. Lisäksi oikeusriidat väijyvät jatkuvasti oven takana ja vievät aikaa & rahaa.

Ei mikään ihme, että esimerkiksi Samsung ei sitten millään halua sitoutua Androidiin. Katsokaa huvikseen S III:n mainontaa, miten monesta paikasta löydätte sanan Android?

Jaba

Aki Antman: Vahvistit erinomaisesti käsitystäni siitä, että MS on ja tulee olemaan perässähiihtäjä, jolla se SEURAAVA versio on hyvä. Jos WP8 ei tule olemaan suunnankääntäjä, niin mikä sitten? WP9? WP10? Ei sitä aikaa loputtomasti ole! iOS ja Android kehittyvät hurjaa tahtia molemmat ja ennen kaikkea niille on niitä sovelluksia takuuvarmasti sekä se puoli, että ystävilläkin on jompikumpi.

Windows Phonessa ei ole mitään niin vallankumouksellista, että siihen siirryttäisiin joidenkin live-tiilien vuoksi. Se on pelkkää harhakuvitelmaa. Jos MS joillain alueilla johtaa, niin mobiili ei ole sitä eikä se tule olemaan. Microsoft yritti jyrätä mp3-soittimissa Applen yli PlaysForSurella ja Zunella. Hups, miten kävi. Yritti Microsoft omaa Kin-puhelintaankin, se vedettiin mäkeen kuukaudessa. Tämä koko WP-episodi huutaa KATASTROFI. En vain ymmärrä, millä WP:n muka pitäisi saada Android/iOS-kelkat kääntymään, varsinkin kun tablettipuolella nuo ovat Microsoftia hurjasti edellä.

Pekka

Kommentit meegon ominaisuuspuutteista on myynnin vähäisestä määrästä ja kuluttajien kiinnostuksen puutteesta ovat huvittavia. Nokia luopui meegosta 11.2.2011. Kuitenkin meego-puhelin tuli myyntiin vasta syksyksi 2011. On ihan selvä, ettei se ole sellainen tuote, mihin Nokia olisi pystynyt, jos se olisi ollut tuote, johon panostetaan. Eivät kuluttajat ihan tyhmiä ole, kuka ostaa tuotteen, joka on sanottu jäävän viimeiseksi vaikka se myisi kuinka hyvin? Vastaavasti kuka siihen softaa tekisi? Tämä asia tuotiin esiin hyvin monessa N9:ää koskevassa jutussa, myös tavallisessa lehdistössä.

Lumioiden ominaisuuspuutteet ovat paljon pahempia kuin meegon. Meego puhelin N9 nykyään toimii jopa nokian PC-softan kanssa. N9:ssä on tiedostojen siirto mahdollista ilman internettiä (usb, bt, ja lisäsoftalla jopa koti-wlan). Minusta päivitys N900:sta N9:ään sujui hyvin. Aikoinaan E70 vaihtui N900:aan ja kaikki muu paitsi tekstiviestit siirtyivät ok.

Puheet siitä, että WP7.x on välimalli ovat myös huvittavia. Voiko todella olla niin, että maailman johtava mobiilikäyttis (symbian) tapetaan, jotta siirrytään johonkin väliversioon? Kyllä WP7 oli täysi yritys, eikä mikään "välimalli ja odotetaan uutta versiota" tyyppinen kokeilu. Tämä yritys epäonnistui ja nyt sitten toiveena on, että ulkoisesti WP7:n kanssa identtinen WP8 kiinnostaisikin yleisöä. Ongelma on siinä, että jos käyttiksellä ei ole väliä ja WP7 ulkonäkö/käytettävyys ei kiinnostanut, niin miksi se sama uudella ytimellä kiinnostaisi?

Ocarina of Nokia

Applen mallia kovempaa draivia ei ole vielä tähän mennessä nähty mobiilipuolella. Mikään yksittäinen kalliimman luokan älypuhelin ei ole myynyt niin suuria määriä kuin iPhone ja tableteissa Apple menee aivan omia latujaan. Tietenkin valinnanvaraa on enemmän jos valmistajien määrä kasvaa. Tästä vain seuraa kaksi ongelmaa. Ensinnäkin fragmentoituminen. Windows Phone tulee fragmentoitumaan jos mukana ei ole yhtä tahoa joka päättää miten laitteistoa ja rautaa kehitetään. Toinen ongelma estää ensimmäisen ongelman, mutta nollaa samalla monen valmistajan etua tehokkaasti. Microsoft valvoo Windows Phonen rautaa softan lisäksi. Tämä aiheuttaa sen, ettei kukaan pääse todella erottumaan laitteistopuolella. Jos pääsee, seurauksena on kuitenkin fragmentoituminen. Tätä ongelmaa on vaikeaa kiertää aiheuttamatta toista.

Nähtäväksi jää, mahdollistaako WP8 minkälaisen tahansa laitteen tekemisen puhelimelle. Onko mahdollista tehdä tabletti joka onkin puhelin? Entäpä pelikonsoli joka on puhelin? Laitteen jossa ei ole WP8:n käyttöliittymää? Jos näitä ei ole mahdollista tehdä, mitä tahansa ei voi saada. Muun väittäminen on valitettavasti jossain määrin epätodellista.

Androidia käyttävät ongelmitta patenttien suhteen ne valmistajat jotka eivät ole Applen tulilinjalla ja jotka maksavat maksujaan mm. Microsoftille. Maksaminen ei ole ongelma. Se on kulu, ei este tai ongelma.

Samsung myy yhtä Android-malliaan paljon enemmän kuin Microsoft koko Windows Phone tuoteperhettään. Se on todella hyvä saavutus. Se voi olla ohimenevä ilmiö, mutta se ei ole mikään varma asia. Ei yhtään sen varmempi kuin se, että Windows Phone tulisi menestymään todella hyvin.

Jotta Nokia palaisi vanhaan menestykseensä, firman pitäisi myydä Lumiaansa enemmän kuin Apple myy iPhoneaan. Viimeistään seuraavien viiden vuoden kuluttua. Kuka uskoo siihen, että tämä on todellisuutta viiden vuoden kuluttua?

Jaba

Ocarina: Viisaita sanoja! Vaikka Kimi Räikkönen olisi miten hyvä F1-kuski, ei se nyt kauheesti auta jos Kimi päästetään matkaan 15 kierrosta muita jäljessä. Microsoft on Windows Phonensa kanssa auttamattomasti myöhässä, siihen ei nyt selittelyt ja SEURAAVA versio on hyvä -tarinat auta. Se vain on fakta, että WP laahaa ominaisuuksissaan monta vuotta muiden perässä, ei se WP8 todellakaan vielä tarpeeksi kehittynyt ole. Ei riitä, että se pääsee Androidin tai iOSin rinnalle, vaan sen pitäisi olla HUIMASTI parempi, mitä se ei taatusti ole.

Vakava kysymys vaikka nyt sitten Akille: Milloin Microsoft oikeasti olisi ratsastanut eteenpäin nimenomaan teknisellä etumatkalla? Supertietokoneissa Linux jyllää täysin suveneeristi. Digibokseissa, telkkareissa ym se on nykyään lähes aina sisällä. Muinaisina aikoina Amiga ja Mac olivat moniajossa ja multimediassa hurjan paljon DOSia ja Windowsin varhaisia versioita edellä. Työpöydälläkin Windows 7:n (tai kohta 8:n) _tekninen_ etumatka muihin on vähän kyseenalaista; OS X on hurjan hyvä ja Mintin, openSUSEn ja Ubuntun kaltaiset Linux-distrot ovat peruskäyttäjille paljon huolettomampia käyttää kuin Windows. Ei jatkuvia dialogeja asiasta X, ei tarvetta ajaa virustorjuntaa, _kaikki_ softat päivittyy yhdestä lähteestä yhdellä painalluksella tai täysin automaattisesti.

Ocarina of Nokia

Pekka,

Mitä huvittavaa MeeGon ominaisuuspuutteissa on? Softan piti olla markkinoilla jo 2010. Jos Nokia ei ollut tuon kanssa erittäin pahasti myöhässä niin mitä nuo puuttuvat ominaisuudet sitten ovat elleivät puutteita? Jos Nokia oli MeeGon kanssa aikatulussa niin olisivat voineet pistään myyntiversioon täydet ominaisuudet jo 2010. Tai 2011 kesällä jos rauta ei ollut muka valmista. Mutta kun softa oli erittäin pahasti kesken ja koko homma oli leviämässä käsiin kilpailijoiden rynniessä edelle ja kauas ohi. Ne paljon puhutut kansiot ja niiden puuttuminen MeeGosta julkaisun yhteydessä ovat sinänsä pikku juttu, mutta ne kuvastavat erittäin hyvin sitä miten tuote ei ollut läheskään valmis kun se julkaistiin. Ei tuollaista juttua jätetä pois softasta jonka piti olla valmis 2010, kauan ennen kuin muuta päätettiin.

MeeGoa pidettiin joissakin jutuissa todella hienona uutuutena. Miksi? Syyt olivat lähinnä siinä, että softa oli Nokian ensimmäinen joka ei nykinyt ja tökkinyt. Toisekseen siinä esiteltiin käyttöliittymä jossa oli vain kolme näppäintä eikä etupuolella lainkaan nappeja. Nähtäväksi olisi jäänyt, olisiko tämä kelvannut oikeasti kuluttajille. Tiedän ihmisiä jotka pitivät siitä, lähinnä tekniikkafriikkejä. Tiedän myös ihmisiä joiden mielestä MeeGon käyttöliittymä oli susi ja kotinäppäimen puute sotki asioita aivan liikaa. Olen myös kuullut, että se on muka käyttäjän vika tai asennevamma jos MeeGon käyttöliittymä ei kelpaa. Se, ettei se ole jonkun mielestä lainkaan hyvä, ei tunnu olevan joillekin ihmisille hyvöksyttävä mielipide.

Tiedostojen siirto MeeGon alkuvaiheen kohdealueilla länsimaissa ilman nettiä, huippuominaisuutena, kuulostaa taas yhdeltä insinöörien speksisäädöltä. Samaa sarjaa "todellisen" moniajon (joka puuttuu Androidista) ja Qt:n lupausten kanssa. Harvemmin olen nähnyt iPhonea käyttävien ihmisten valittavan siitä, että tiedostoja ei pysty siirtämään ilman nettiä. Länsimaissahan MeeGon olisi pitänyt kuitenkin menestyä heti alkuvaiheessa.

On todella vaikea uskoa, että MeeGo olisi menestynyt yhtään Windows Phonea paremmin. Todennäköisesti jopa huonommin.

Aki Antman

@Jaba, samaa moni sanoi aikanaan Xboxista (myöhästä ja Microsoft ei voi onnistua konsoleissa).

@Ocarina, kyllä jatkossa voi tehdä laitteen ilman WP8:n / Windowsin käyttöliittymää (Embedded Windows). Ja Xboxin seuraava versio käyttää, yllätys yllätys, samaa kerneliä kuin muutkin Windowsit.

@Ocarina Menestyneitä Microsoft-teknologioita.. Mites olisi Office? Kinect? Xbox Live? Xbox? Microsoftin pilvipalvelukokonaisuus (Azure, O365, CRM Online jne.)? SQL Server on monella alueella johtaja? Onhan noita - ja kovin muuta muutakin voisi listata.

Windows Mobilen kuoli kahteen asiaan. Toinen oli käyttöliittymä, joka nojasi aidon touchin sijaan stylukseen. Toinen oli fragmentoituminen (lopussa oli 40+ valmistajaa ja ties mitä käyttöliittymämodeja). Nyt Microsoft toimii mallilla, joka on Windows-maailmasta tuttu - tosin Applen myötä OEM-valmistajat joutuvat aidosti kehittämään innovatiivista rautaa. Käyttis kyllä tätä tukee - mutta toki Microsoft päättää esimerkiksi tuetut resoluutiot WP:ssä.

Ja kannattaa muistaa, että Nokia muuten sai Microsoft-yhteistyössä paljon muutakin käyttöönsä kuin WP:n. Esimerkiksi kukaan puhelinvalmistaja, tai oikeastaan puhelimen käyttiksen valmistaja, ei pärjää ilman omia pilvipalveluita nykyaikana. Applellakin on ollut (Apple taitaa edelleen nojata taustalla Microsoftin ja Amazonin palveluihin) todella tuskainen tie oman pilvensä ja erityisesti palvelinkeskusten rakentamisessa. Nokialla ei olisi moiseen ollut kuuna päivänä rahaa.

Ocarina of Nokia

Aki,

Moni sanoi samaa XBoxista ja he olivat suurilta osin oikeassa. Alkuperäinen XBox ei päässyt koskaan markkinajohtajaksi. Kohtuulliseksi menestykseksi se päätyi, mutta siihen oli oikeastaan kaksi syytä. Ensinnäkin Microsoftilla oli laitteessaan kovalevy, joka oli konsolipuolella isolle valmistajalle melkoinen uutuus. Toisekseen heillä oli Live-yhteys joka valtava markkinavaltti. Kilpailijoita paremmista ominaisuuksista huolimatta alkuperäinen XBox ei koskaan ohittanut kilpailijoitaan. Ei, vasta sen seuraaja XBox 360 ohitti Playstation 3:n, mutta silloin syynä oli se, että XBox 360 ei tullut markkinoille PS3:n jälkeen vaan reilusti ennen sitä. Miten Nokia ja Microsoft tekevät saman tempun puhelinmarkkinoilla joilla ei ole selkeitä sukupolvia ja jossa malleja sekä iteraatioita tulee niin paljon, ettei vastaavaa etumatkaa voi saada?

Miten nuo menestyneet Microsoft-teknologiat liittyvät Windows Phonen menestykseen? Tietenkin Microsoftilla on menestyviä tekniikoita. Se on selvää eikä sitä kannata kiistää. Ne vain eivät valitettavasti siirrä automaattisesti menestystään puhelimiin ja Windows Phonelle.

Muuten, jos WP-puhelimen voi tehdä ilman sitä WP8:n käyttöliittymää, meillä on edessämme jälleen uusi fragmentoituminen valmistajien tehdessä paketteihinsa omat virityksensä. Nykyinen oppi markkinoilla on se, että käyttöliittymä tulee tehdä itse. Tosin epäilen, ettei Microsoft halua tätä koska se fragmentoi WP:n aika pahasti.

Tietenkään Nokia ei olisi pärjännyt pitkällä aikavälillä ilman pilveä. Se on yksi syy siihen, ettei MeeGo ollut elinkelpoinen. Se, että Nokia saa sellaisen Microsoftilta, ei ole kuitenkaan valitettavasti mikään tae siitä, että Nokia ja WP menestyisivät. Valitettavasti.

Timo Koho

@Ocarina

Totta kai uusi vaatii totuttelua. Muistan kun kokeilin hiirtä ensikertaa Applen Lisassa ja se tuntui oudolta. Ja tottakai kaikkea saa kritisoida, mieluummin perusteiden kera. Kaikki eivät tykkää samoista asioista eikä tarvitsekaan.

Mutta eihän tässä ole lainkaan kyse siitä mikä on maailma uusin, paras, kaunein, helpoin, kallein, halvin ta monipuolisin tai yksinkertaisin tai nörtein puhelin. Tässä on kyse siitä että yritys jonka vanhat tuotteet alkoivat homehtua kaupan hyllyille ei edes yrittänyt tiukassa kilpailu- ja taloustilanteessa saada lisää kassavirtaa uudesta tuotteesta jota sen porukka oli rakentanut jo yli kaksi vuotta ja joka oli valmis monistamiseen. Toimitusjohtaja ulos ja hallitus vastuuseen! Miksi omistajat eivät tee mitään?

Tuotteen vastaanottoa markkinoilla on vaikea ennakoida, massiivisella mainonnalla voidaan vaikuttaa, jos voidaan: Jos markkinointikustannus on 450 dollaria jokaista myytyä 49 dollarin hintaista laitetta kohti kuten Nokialla USAssa oli niin jossain mättää pahasti.
http://www.theregister.co.uk/2012/07/16/nokia_lumia_sales_guesstimates/

Tietysti romantisoin N9 kokemustani, mutta juuri siitä toisaalta on kysymys. Jos kuluttajalle syntyy tämänlaatuinen suhde tuotteeseen pelkästään sitä käyttämällä on jossain oleellisissa suunnittelupyrkimyksissä onnistuttu kunnolla. Tämmöinen ennustaa hyvää myyntiä hyvällä todennäköisyydellä… Tässä on myös osasyy Applen menestykseen.

Nokian osavuosikatsauksen mukaan Nokian Devices & Services liikevoitto 1-3/2012 oli 219 M€ tappiollinen, myytyjä Smart Devicesin laitteita oli 11,9 miljoonaa kappaletta ja keskimääräinen myyntihinta 143€, liikevaihto 1.704M€. Samaan aikaan johto päätti olla myymättä N9 puhelinta laajemmille markkinoille lainkaa (USA, Kanada, Japani, Saksa, UK, Espanja, Italia). Sen myyntihinta oli maailmalla 500 - 630 euroa muistista riippuen ja maaliskuusta alkaen (vain suomessa?) 16Gt mallilla 300 euroa alennusmyynneissä joten voi arvata että per puhelin Nokialle olisi jäänyt karkeasti 200-300€ per puhelin kassan pohjalle. Kuinka monta N9 laitetta olisi pitänyt myydä jotta koko Devices & Services yksikön tulos olisi jäänyt plussalle? 750 tuhatta tai miljoona kappaletta? Nokia ilmoitti Q1 2012 mennessä myyneensä n. 3 miljoonaa Lumia puhelinta… Mikä lie ollut markkinointibudjetti?

Itse olen räpeltänyt pienten yritysten vetäjänä 23 vuotta ja on todella vaikea keksiä syitä miksi kukaan yritysjohtaja, minkään kokoisessa yrityksessä jättäisi lisäliikevaihtoa hankkimatta, kun voisi myydä tuotetta jonka koko iso suunnittelukustannus on jo investoitu ja myyntikate varmasti on vähintäänkin kohtuullinen ja joka vieläpä markkinoilla otetaan myönteisesti vastaan.

Syitä varmasti on ja varmasti jostain näkökulmasta erittäin rationaalisia, Suomalaisen ohjelmistohuippuosaamisen ja tuotannon näkökulmasta ei. WP tulee tässä mielessä varmasti olemaan game changer…

Jaba

Aki Antman: Edelleen vahvistit käsitystäni tilanteesta. Väitän vakavissani -- ja olen valmis syömään hattuni todistajien läsnäollen ja YouTubeen videon postaten -- jos WP _ikinä_ nousee suostaan. Yhteystietoni löytyvät nickiäni klikkaamalla.

Windows Phonella vain ei ole mahdollisuuksia. Piste. Android ja iOS ovat liian kaukana edellä sekä käyttäjämäärällisesti että teknisesti. Tilanne on aivan sama kuin desktopin puolella aikoinaan. Windows sai pitkän käyttäjämäärällä laskettuna pitkän etumatkan vaikkei edes ollut teknologialtaan kuuminta hottia. Nyt vielä on niin, että Windows Phone ON teknisesti kahta muuta kärkitekijää jäljessä.

Ocarina of Nokia

Timo,

Nokialla oli leukoja loksauttava hetki, taisi olla loppuvuodesta 2010, kun Elopin alainen johto ilmoitti, että Symbian tapetaan ja MeeGo-puhelimet tulevat jatkossa vastaamaan käytännössä kaikista Nokian kalliimman pään tuotteista. Siitä ei kauan kestänyt siihenkään kun MeeGo oli arvoitu uudestaan ja koko homma pistettiin lihoiksi. Nokia on ollut aina firma joka ei osaa ottaa fokusta ja pysyä siinä. Noin vuoden sisällä, Maemo mukaan laskettuna, kolme merkittävää strategiamuutosta käyttöjärjestelmissä. Siitä on todella vaikea pistää paremmaksi.

MeeGosta voi olla montaa mieltä ja minä olen aika tarkasti sitä mieltä, ettei se ollut valmis monistettavaksi kun tappotuomio tuli. Aikaa olisi kulunut ehkä syksyyn tai jouluun, että se olisi saatu täyteen iskuun ilman Lautanpolttouutisia. Valmis tässä tarkoittaa sitä, että mukana olisi ollut riittävän kattava setti ominaisuuksia. Paljon enemmän kuin se mitä mukana oli silloin kun N9 julkaistiin. Olisi siinä ollut jotain parempaa kuin Windows Phonessa, mutta monia monia asioita huonomminkin. Nokialla ei vain ollut valittavanaan mitään muita kuin huonoja vaihtoehtoja sen jälkeen kun Symbianilla oli jatkettu liian pitkään ja henki talon sisällä oli todella huono jo keväällä 2010.

Ei, ei tässä ole todellakaan kyse siitä mikä on paras ja kaunein. Paitsi, että WP:n pitää olla melkein paras ja kaunein jos se aikoo menestyä.

Tuo, ettei N9:n annettu kilpailla Nokian muiden tuotteiden kanssa, se on niin tuttua Nokiaa. Firmassahan oltiin aina todella kiinnostuneita siitä kuinka uutuudet eivät saa kilpailla muiden myynnissä olevien tuotteiden kanssa. Sillä linjalla oltiin jo vuosia sitten ja samaa linjaa noudatettiin valitettavasti Elopin valtakaudellakin. Nokia on yhä oman historiansa vanki vaikka jotain on muuttunutkin.

Aki Antman

@ocarina - tuo teknologiakommenttini oli vastaus jaballe, joka kysyi menestyneitä Microsoft-teknologioita. Pahoittelut, meni vähän väärään väliin.

@jaba, arvostan suuresti asennettasi! Jos joutuisit hattusi syömään, niin lupaan tarjota ruokajuomaksi hyvän shampanjapullon.

Kiitoksia kaikille kommenteista. Lopetin jossain vaiheessa Tomin kirjoitusten lukemisen, nyt tuli hetkellinen paluu suomen kielisen kirjoituksen vetämänä (tosin Tomin alkuperäistä tekstiä en jaksanut lukea, samaa vanhaa). Nyt taidan jatkaa matkaani eteenpäin hieman asiapitoisemmille foorumeille. Jos haluatte laittaa kommentteja (kun Nokia&WP onnistuu/epäonnistuu tms.), niin yhteystietoni löytyv't kovin helposti. Kiitos vielä kerran, perusteltuja ja hyvin pohdittuja kommentteja on aina ilo lukea vaikka olisikin eri mieltä.

Jaba

Aki Antman: Challenge accepted! Jos ihme tapahtuu ja Nokia nousee suostaan, tarjoan sulle hinnaltaan kolme numeroa sisältävää shampanjaa sekä syön hattuni sun nenän edessä. Jos ihme ei tapahdu ja WP ei lennä + Nokialle käy entistä kehnommin, saat tarjota hyvin arvokasta shampanjaa ja ruokaa, mieluusti myös syödä oman hattusi.

Nimittäin tästä suosta Nokia eikä Microsoft ei nouse. Ei. Ei sitten millään. Piste. Captain Obvious over and out.

Ocarina of Nokia

Aki,

Mitä nämä asiapitoisemmat foorumit ovat? Ihan mielenkiinnosta kysyn.

Timo Koho

@ Ocarina of Nokia ja muut

Kiitos selvennyksestä. Itse en kuluttajana kokenut että N9ssä olisi ollut oleellisia puutteita kun sen myyntilaatikosta syksyllä avasin. Lukuunottamatta tietysti sitä että sen kehitys oli uhattu lopettaa eli myyjä oli vastahakoinen myymään. Hintalappu oli 599 euroa ja minusta tuo oli hintansa arvoinen. 

"Siitä ei kauan kestänyt siihenkään kun MeeGo oli arvoitu uudestaan ja koko homma pistettiin lihoiksi". Tuo kait lähinnä kertoo miten kaukana Nokian johto oli asiakkaidensa maailmasta. Jos Jobs osasi rohkeasti myötäeläytyä uusien kehitettävien tuotteiden asiakaspalutteeseen etukäteen niin Nokian johto on siitä melko täydellinen vastakohta. Ei yksinkeratisesti ole mahdollista että N9 kaltaisen konseptin suunnitellut porukka olisi tumpuloita jotka eivät tiedä mihin ympäristöön konseptiaan laativat, tämä on ilmiselvää kenelle tahansa käytettävyyttä vakavasti pohtineelle.

Luulen että todellinen syy oli siinä että tarkoitus alunperinkin oli  ajaa WP Nokiaan, lopulta kuin käärmettä pyssyyn. Voin vain kuvitella porukan fiiliksiä...
Viimeistään Meltemin abortoiminen synnytyssalin ovelta paljastaa että takana on Microsoftin huoli OpenSource kulttuurin räjähtämisestä käsiin. Mistä MS hamuaisi nyt WP lisenssitulojaan jos Nokiakin olisi hypännyt Linux leiriin,  Androidia sulavammalla distributiolla...

Nokian positio oli sellainen että se olisi uskottavasti  ja pian ihan itse päässyt toteuttamaan "Next Billion strategy for developing markets" konseptiaan - jättäen Microsoftin nuolemaan näppejään markkinoilla jossa Nokialla jo oli merkittävä markkinaosuus ja maine brandina. Kiitos kaikille mielenkiintoisista kommenteista!

Ocarina of Nokia

Timo,

Tuo on henkilökohtainen asia. Mikä sopii joillekin, ei sovi toisille. Muuten meillä kaikilla olisi vain Symbiania, iPhonea, Androidia tai jotain muuta yksittäistä pienempää peluria.

Alkuperäisenä tarkoituksena 2010 lopulla ei ollut taatusti valita Windows Phonea. Porukalle ilmoitettiin, että MeeGolla tehdään jatkossa kaikki Nokian hienommat ja parhaimmat puhelimet. Ne tosi hyvät mallit jotka rökittäisivät Applet ja kaikki muut. Porukkaa lisää, sitä lähti tulemaan, mutta ei siitä niin kauan mennyt kun kaikki suli käsiin helmikuussa. Mutta joo, ne sanoivat, että kaikki paremmat mallit tehdään jatkossa MeeGolla ja Symbian tapetaan pois käsistä ja haittaamasta MeeGoa. Niitä malleja piti olla pirusti, ei mitään paria tyyliin 950 ja N9 vaan muitakin, tosiaan monia malleja. Nokian julkistamat Lumiat ovat vihje ja irvikuva siitä mitä MeeGo olisi voinut olla, nopeaa uudelleenspeksausta ja segmentoinnin pistämistä uuteen uskoon. Melkein samat mallit, mutta vääristettyinä.

Mutta, ei MeeGo olisi pärjännyt. Valitettavasti kun se oli liian myöhässä ja liikaa puuttui siinä vaiheessa kun Apple ja Google rynnivät läpi jokaisella hintaluokalla.

Juusitu

"Olisi toki hienoa nähdä mikä tilanne olisi nyt ilman Elopin sanoja, itse veikkaisin, että tilanne olisi itseasiassa huonompikin, nyt on sentään toivo, vaikka ei helppo tie edessä olekkaan. Jos oltaisiin jatkettu symbianillanilla loppu voisi olla jo edessä eikä varasuunnitelmaa olisi."

Miten tilanne olisi voinut olla enää tämän huonompi???!!!!
Symbian oli jo joka tapauksessa tullut tiensä päätökseen, sehän on jo kaikkien tiedossa.
Eihän tässä siitä ole kysymyskään. Windows-strategiaan siirryttäessä Meego olisi juuri voinut olla tuo varasuunnitelma.

Kyse on Elopin lähes idioottimaisesta tavasta ilmoittaa tämä ja se taas on tullut Nokialle todella kalliiksi.
Kuka tahansa olisi osannut tehdä saman päätöksen ja ennenkaikkea toteuttanut tämän muutoksen järkevämmästi, tai sanotaan nyt edes vähemmän idioottimaisesti kuin Elop on tehnyt.

Todella järjenköyhää on tuo ilmoitustapa ja -järjestys; Ensiksi ilmoitetaan, että lopetetaan tämä, tämä ja tämä, mm. tämä puhelin (N9) jää viimeiseksi, ennen kuin puhelin on edes markkinoilla. Kaikki tämä ilmoitus yli puoli vuotta ennen kuin yhtäkään WP-puhelinta on saatu edes julkaistua. Toisin sanoen: Odottakaa loppuvuoteen, kun meille tulee uusia puhelimia.

Pelkästään ilman haukkumisia ym. palava lautta- vertauksia, tuossa ilmoituksessa on selvä viesti kuluttajille.

Harva uskaltaa ostaa nykyiset puhelimet, jos päivitykset ym. tuki tulevaisuudessa on epävarmaa.

Tuo alasajo olisi voitu hoitaa kaikessa hiljaisuudessa, kyllä se Symbian olisi siitä itsekseenkin lopulta kuollut ilman, että se piti romuttaa ennätysajassa. Nyt ollaan sitten pari vuotta tyhjän päällä ja odotetaan kädet ristissä, josko ne WP-puhelimet alkaisivat vihdoin myydä.

Ocarina of Nokia

Miten se olisi voinut olla varmasti tätä huonompi? En tiedä varmasti. Sitähän on mahdotonta sanoa.

Symbianin loppu ei ollut ainakaan alemman tason pomoje n tiedossa. Ne suorastaan elämöivät sillä kuinka Symbian olisi nyt viimein saamassa sen arvon mikä sille kuuluisi.

Typerä typerä ilmoitus. Ei sen Symbian niin huono ollut, että sitä olisi pitänyt julistaa julkisesti.

The comments to this entry are closed.

Available for Consulting and Speakerships

 • Available for Consulting & Speaking
  Tomi Ahonen is a bestselling author whose twelve books on mobile have already been referenced in over 100 books by his peers. Rated the most influential expert in mobile by Forbes in December 2011, Tomi speaks regularly at conferences doing about 20 public speakerships annually. With over 250 public speaking engagements, Tomi been seen by a cumulative audience of over 100,000 people on all six inhabited continents. The former Nokia executive has run a consulting practise on digital convergence, interactive media, engagement marketing, high tech and next generation mobile. Tomi is currently based out of Helsinki but supports Fortune 500 sized companies across the globe. His reference client list includes Axiata, Bank of America, BBC, BNP Paribas, China Mobile, Emap, Ericsson, Google, Hewlett-Packard, HSBC, IBM, Intel, LG, MTS, Nokia, NTT DoCoMo, Ogilvy, Orange, RIM, Sanomamedia, Telenor, TeliaSonera, Three, Tigo, Vodafone, etc. To see his full bio and his books, visit www.tomiahonen.com Tomi Ahonen lectures at Oxford University's short courses on next generation mobile and digital convergence. Follow him on Twitter as @tomiahonen. Tomi also has a Facebook and Linked In page under his own name. He is available for consulting, speaking engagements and as expert witness, please write to tomi (at) tomiahonen (dot) com

Tomi's eBooks on Mobile Pearls

 • Pearls Vol 1: Mobile Advertising
  Tomi's first eBook is 171 pages with 50 case studies of real cases of mobile advertising and marketing in 19 countries on four continents. See this link for the only place where you can order the eBook for download

Tomi Ahonen Almanac 2009

 • Tomi Ahonen Almanac 2009
  A comprehensive statistical review of the total mobile industry, in 171 pages, has 70 tables and charts, and fits on your smartphone to carry in your pocket every day.

Alan's Third Book: No Straight Lines

Tomi's Fave Twitterati