My Photo

Ordering Information

Tomi on Twitter is @tomiahonen

 • Follow Tomi on Twitter as @tomiahonen
  Follow Tomi's Twitterfloods on all matters mobile, tech and media. Tomi has over 8,000 followers and was rated by Forbes as the most influential writer on mobile related topics

Book Tomi T Ahonen to Speak at Your Event

 • Contact Tomi T Ahonen for Speaking and Consulting Events
  Please write email to tomi (at) tomiahonen (dot) com and indicate "Speaking Event" or "Consulting Work" or "Expert Witness" or whatever type of work you would like to offer. Tomi works regularly on all continents

Tomi on Video including his TED Talk

 • Tomi on Video including his TED Talk
  See Tomi on video from several recent keynote presentations and interviews, including his TED Talk in Hong Kong about Augmented Reality as the 8th Mass Media

Subscribe


Blog powered by Typepad

« When 2 plus 2 equals less than 2. Thats right, not less than 4, I meant less than 2. The Microsoft Point of View to the Nokia dead-end | Main | Open Letter to Nokia Shareholders »

August 22, 2012

Comments

Tomi T Ahonen

Moi tuira ja meripihka

tuira - olen taysin samaa mielta kanssasi Meltemin valttamattomyydesta Nokian pitemman tahtaimen strategiaan. Nyt Nokiasta on tulossa yha enemman vain 'laatikon siirtaja' (en tieda onko tuota termia suomeksi, 'Box Mover' on termi englanniksi) kuten Dell on PC puolella. Erittain pienella katteella myydaan suurta massamarkkinaa missa voitot menevat muille. Ja harmittaa Nokiafanina etta Meltemi voitaisiin viela pelastaa nyt..

meripihka - hyvia huomioita. Otetaan tuo Nokian/Symbianin markkinaosuuskeskustelu ensinna. Symbian ei ollut sama kuin Nokia (on nyt, ei ollut vuonna 2011 tai 2010). Symbianilla oli laajin laitevalmistajien kokoelma viela viisi vuotta sitten mutta iPhonen tultua markkinoille ja kun Symbian selvasti ei silloisessa muodossaan ollut kilpailukykyinen kosketusnayttoisille alypuhelimille, tuli Symbian liittoutumassa riitelya siita, kuinka Symbian voitaisiin uudistaa. Symbianin ryhmittyma hajosi ja laitevalmistajia alkoi poistua varsinkin Androidin piiriin. Symbianin markkinaosuuden lasku vuodesta 2008 vuoteen 2010 ei johdu Nokian ongelmista tai huonoista puhelimista, vaan siita, etta moni - ei kaikki - Symbian partnerit lahtivat ryhmittymasta. Tama on niita taas myytteja, joita monet jatkuvasti toistavat, mutta se ei muuta valhetta tosiasiaksi. Vaikka Symbianin markkinaosuus laski merkittavasti - Nokian alypuhelinmyynti kasvoi merkittavasti samaan aikaan - huom tuo listaus myynnista jotka kirjasin tuohon aikaisemmin.

Apple onnistui lisaamaan 22.4 miljoonaa uutta alypuhelinasiakasta vuonna 2010, kannatavasti. Tuo oli kaiken maailmanlehdiston suosikkisuoritus. Nokia samana vuonna lisasi 50% enemman uusia asiakkaita, kasvaen 32.5 miljoonaa uutta alypuhelinasiakasta, kannattavasti (Symbianille!!!) ja tama oli mukamas 'epaonnistumista' niin raskaasti Elop'in mielesta, etta nokialaisten tulisi hypata pois palavalta lautalta mereen ja aloittaa alusta? Nokian alypuhelinliiketoiminta kasvoi 50% enemman uusia alypuhelinasiakkaita kuin Applen iPhone ja tama on jotenkin tuomittavaa?

Yksi viimeinen kommentti markkinaosuuksista. Kylla, Nokian oma alypuhelinmarkkinaosuus oli tietysti myos laskussa, joka johtui siita, etta Nokia keksi alypuhelimen ja aloitti 100% markkinasouudesta. Siita ei voi menna mihinkaan muuhun suuntaan kuin alaspain, heti kun kilpailijoita tulee markkinoille. Vertaa vaikka iPad markkinaosuuteen joka on nyt samankaltaisessa lievassa vuosittaisessa laskussa. Tama on normaalia. Se, mika ei ole normaalia, oli mitenka uskomattoman vahva asema Nokialla oli viela joulukuussa 2010 - Nokia oli suurempi kuin kaksi isointa kilpailijaansa - laskettuna yhteen! Nain suurta kilpailuetua ei ole kukaan matkapuhelinvalmistaja koskaan hallinnut alypuhelimissa - muuta kuin Nokia - eika kukaan peruspuhelimissa koskaan, muuta kuin Nokia. Tamankaltaista uskomattoman vahvaa kilpailuetua ei yleensa loydy vapaasti kilpailluilla markkinoilla, ei autojen valmistuksessa yli 90:een vuoteen, ei PC markkinoilla yli 30:een vuoteen, ei Cocakola-markkinoilla yli sataan vuoteen, ei lentokonevalmistajamarkkinoilla koskaan, jne jne jne.

Nokian neljannella vuosikvartaalilla 2010 oleva alypuhelinmarkkinan ylivoima-asema on taysin poikkeuksellisen vahva, ja siita Nokian toimitusjohtajan olisi pitanyt pystya jatkamaan Nokian hallinta-asemaa vuosikymmenien ajan..

Tomi Ahonen :-)

Tomi T Ahonen

Moi Teemu ja Matti

Teemu - Tottakai tiedan, olen avustanut TD-SCDMA teknologian kehittamisessa ja China Mobile on eras monista referenssiasiakkaistani. Teknologialla ei ole tassa asiassa ratkaisevaa merkistysta, koska Nokia jo toimittaa alypuhelimia tuolle tekniikalle, ja China Mobile heti Lumia 800 mallin nahtyaan sanoi etta ottavat nuo speksit mutta Symbian jalustalle valmistettuna vastaavana mallina jota Kiinassa nyt myydaan mallina 801T.

Matti - Android olisi ollut vuoden 2011 helmikuussa paljon paljon parempi ratkaisu kuin Windows Phone. Mutta tanapaivana Windows Phone on umpikuja, tuo ei ikina tule toipumaan (johtuen operaattorien boikoteista, niita on useita, pahin johtuu siita, etta Microsoft osti Skypen, tasta toimitusjohtaja Elop kertoi vuosikokouksessa). Eli kesakuusta 2011 alkaen, Windows Phone on ollut taysin turha harrastus joka ei ikina johda Nokialle menestykseen, joten ainakin kesakuusta 2011 alkaen Android olisi ollut taysin parempi ratkaisu. Omalta kohdaltani sanoisin vain, etta jos Jollan projektin huhut ovat kohdallaan, he haluavat tehda heidan 'MeeGo' perusteisista alypuhelimista taysin Androidin kanssa yhteensopiviksi - tuo olisi tietysti ollut Nokian kannalta paras ratkaisu jota olen usein tassa blogissa myos ehdottanut - Qt tyokalujen kautta tietysti. Silloin Nokialla olisi oma softa, jota Nokia voi itse muokata omien tarpeiden mukaisesti ilman etta olisi 'Googlen orja' (tai Microsoftin orja) mutta samanaikaisesti kaikki Android ohjelmistot ja pelit jne toimisivat Nokian alypuhelimissa... Eli juu, samaa mielta etta nyt Android olisi paljon parempi kuin jatkaa Windows Phonen kanssa, mutta MeeGo olisi ollut paras ratkaisu..

Tomi Ahonen :-)

Pekka

Ocarina,

Symbian belle ei ole niin huono kuin sanot. Se on huonoin älypuhelinsofta, jos pääkäyttö on internet, erityisesti selain. Mutta jos puhelut, viestit, navigointi ja kuvaus ovat listan kärjessä, niin se on jopa paras. Symbian on myös hyvä business-puhelin, siis kun ehdottomiin vaatimuksiin kuuluu mm rSAP. Ja lähes ehdottomiin fyysinen näppis.

Katso nyt Nokian surkeaa tilaa:
Blackberry-tyyppiseksi puhelimeksi nokian suomen sivulla on vain joku onneton Asha 303 (ei ole älypuhelin).
Communicator-tyyppistä puhelinta ei ole. E7:ää on kaupoissa, mutta se on tosi vanha.
Yksikään lumia ei sovi eurooppalaisen business varustellun (rSAP) auton pariksi.

Nokia on tuhonnut markkinansa itse, entinen linja: puhelin jokaiseen ryhmään on poissa ja tilalla vain iPhone-muotoisia laitteita. Ei niitä läheskään kaikki halua. tarvitaan vaihtoehtoja. Toimiko WP8:ssa rSAP? Saako niitä QWERTY:llä? Entä blackberry-tyyppisenä?

Arvostamani gsmarenan loppuarvio 808:lle (Symbian Bellelle):
"The Symbian experience is light years ahead of what it was on the 5800 XpressMusic. The OS has caught with to the competition with numerous UI and usability updates, and it's lightweight enough so even the 1.3GHz single-core processor of old architecture delivers a fast, fluid experience.

There are a couple of things to consider though. Symbian is good now, but users have already moved on and the developers followed (not that devs ever got too enthusiastic about the touch-enabled Symbian). Apps are the single most important feature of a smartphone ecosystem today and Symbian is lagging behind in that department with no chances to catch up."

Ongelma tässäkin on Nokian ilmoitus 11.2.2011.

Ocarina of Nokia

Pekka,

Yksi älypuhelinten tärkeimmistä käyttökohteista on netin käyttäminen ja kuten sanot, se on juuri siinä huonoin älypuhelinsofta. Siihen saa esim. Operan selaimen, mutta sekään ei nosta sitä sille tasolle millä muut ovat. Netin käyttäminen on ihan älyttömän suuri juttu älypuhelimilla. Jos Symbian ei ole tällä osa-alueella hyvä, se on kuraa. Siitä taas on turha saivarrella, että käyttöjärjestelmä ja selain ovat eri asioita. Ne myydään ja toimitetaan samassa paketissa eikä Symbianiin taida saada rahallakaan yhtä hyvää nettikokemusta kuin mitä muilla valmistajilla on.

Fyysisten näppäimistöjen kysyntää on olemassa, mutta koko ajan vähemmän. Kunnollista virtuaalinäppäimistöä ei opi käyttämään hetkessä yhtä hyvin kuin fyysistä, mutta sitä tapahtuu. Jos kokemukset virtuaalinäppäimistöstä rajoittuvat Symbianiin, on helppoa ymmärtää miksi niitä pidetään huonoina. Symbianin virtuaalinäppäimistö ei ole läheskään niin hyvä kuin se on hyvissä tuotteissa muilla valmistajilla.

Symbianin ohjelmisto sekoilee, jumiutuu, se nykii ja toimii epäloogisesti. Sen kameraohjelmistosta puuttuu ominaisuuksia joita saa kilpailijoiden laitteisiin ja kameraan ei voi luottaa samalla tavalla kuin muilla. Näin siis Nokian 808-mallissa jossa on suhteellisen uusi Symbian. Siinä on hyvä kamera jonka ominaisuuksia ei hyödynnetä läheskään samalla tehokkuudella kuin muilla. Säätöjä on vähemmän, samoin mahdollisuuksia kuvien ottamiseen mitä erilaisimmilla tavoilla. 808 tarjoaa suuren kennonsa ansiosta tarkan resoluution tai vähäkohinaisemman kuvan. Softan puutteiden vuoksi sillä ei kuitenkaan saa otettua kompressoimattomia kuvia, instagrammeja, selkeitä yökuvia, erilaisia HDR-kuvia ja muuta vastaavaa. 808:lla saa hyviä kuvia, samoin kuin muutamalla muulla Symbian-puhelimella, mutta tämä ei ole Symbianin vaan raudan ansiota.

Symbianin softapuoli on, mitä kuvaamiseen tulee, pahasti kilpailijoita jäljessä. Yleensä nämä softapuutteet kuitataan sanomalla, että ne ovat turhaa leikkimistä. Nokian kannalta ongelmana on se, että nämä softaan liittyvät asiat myyvät.

Joku rSAP on varmasti sinulle tärkeä ja on hienoa jos löydät puhelimen joka tukee sitä. Tämä on yksi niistä ominaisuuksista joilla on hyvin pieni käyttäjäjoukko ja joita massamarkkinoille haluavan valmistajan ei kannata tukea ensimmäisenä. Tuollaiseen ominaisuuteen keskittyminen tärkeämpien asioiden sijaan Windows Phonessa olisi omaan jalkaan ampumista.

qq

Ahoselta on taas ilmestynyt rautaisannos mielenkiintoista
tietoa:
Yhden taulukon mukaan Windows-käyttöjärjestelmän markkinaosuus oli 31%, Ios:n 23% ja Androidin
21%.

Ja muusta datasta kävi ilmi se harvoin esille tuotu Microsoftin iso ongelma, josta maailma vaikenee: Microsoft is the biggest loser of all!
Eli suomeksi kaikkien häviäjien äiti kun mietitään miten Windows-käyttöjärjestelmän markkinaosuus
rajusti vähenee kun kaikki tietokoneet huomioidaan.

Ja edelleen Ahonen analysoi:
"and next year, Windows Phone 8 will be happy to hit the 3% market share it held in smartphones this past Q2). I have already said, that we will soon see Android outselling all Windows devices, the trend is unstoppable, inevitable"

Tämä on pelottavaa Nokian kannalta.

Elop hyppäsi Microsotin selkään, mutta veikkasiko hän ja Nokian hallitus väärää hevosta!?

Ja oliko todellakin niin, että surkea Symbian piti lyödä kirkkaasti Microsoftin Windowsilla?

Windowsin piti pelastaa Nokia! Suomalaisittain tämä näyttäisi siltä kuin Nokia olisi hypännyt ojasta allikkoon! Symbianin markkinaosuus viime vuonna oli 9%.

Jos joku tietää hittipuhelimen kaavan niin tuskin paljastaa täällä.
Ainakaan se ei ole sellainen jonka myynti estetään yhdysvalloissa.

Mikäli tiedot pitävät paikkansa, että yhdysvaltalaisoperaattorit ja media
boikotoivat Symbiania niin sellainen kuviteltu markkinaosuustaulukko
missä Symbianin arvioitu markkinaosuus jenkkimarkkinoilla olisi laskettu mukaan olisi mukava nähdä.

Luulisin, että hittipuhelin on sellainen jonka suunnittelun mainostoimisto on aloittanut. Mainostoimisto kertoo valmistajalle mistä ominaisuudesta tehdään
kiinnostava tänä vuonna.
Trendit luodaan tällä tavalla.

Nokia toi superkameran puhelimeen.

Kyse on nyt tämän ominaisuuden markkinoinnista. Kuolleeksi julistetussa puhelimessa sitä ei kukaan huoli.

Uusiin wp8 puhelimiin siirrettynä Nokialla on käsissään hittipuhelin.
Kyse on vain miten markkinointi onnistuu.

Elopilla on helppo tehtävä siirtää maailman huomio älypuhelimissa
kameran laatuun.

Mutta aivan saman tempun Nokia olisi voinut tehdä Symbian 808 puhelimen kanssa. Antanut mainostoimistojen tehdä siitä trendi!!!

Ocarina of Nokia

qq,

Miksi huippukamera olisi nyt todellinen myyntimenestys kun se ei riittänyt N8:n tullessa markkinoille? Nokia menetti 5% markkinaosuuttaan sillä samalla neljänneksellä jolloin N8 ja Symbian^3 tulivat myyntiin. Tämä oli vieläpä Nokian menetys, ei vain Symbianin.

Sen jälkeen Symbian on jäänyt aina vain enemmän jälkeen. Vaikka Symbiania ei oltaisi tapettu, ei se olisi voinut kehittyä Androidia ja iOS-järjestelmää nopeammin.

Miten 808 olisi voinut menestyä?

Topgun

Miten voi olla ettei kukaan puhu siitä mikä vaikutus älypuhelinyksikön johtaja Anssi Vanjoella ja hänen käskyläisillään (mm käyttöliittymää tekevän yksikön johtajalla) oli Nokian uppoamiselle? Vision puute, kyvyttömyys ja ylimielisyys ovat paha yhdistelmä.

Uskokaa pois. Luurankoja kaapissa.

Timo Koho

Miksihän Vanjoki olisi mitenkään  Nokian uppoamisen takana? Eikös tämä Nokia+Microsoft menestyksen tielle pompannut ja upotettu N9 / Harmattan ole hänen  tekosiaan myös? Ehkä tuo olisi ollut Micr.. öh Nokialle  hankala tapaus mutta sehän saatiin tapettua enenkuin ehti tehdä pahempaa tuhoa?
 Vanjoki hehkutti vielä kesällä että  : ”Nokia N9 ja Harmattan MeeGo ovat ylivoimaisesti parhaita mobiilituotteita, mitä on koskaan tehty"... Minusta N9:n aikaansaamaa vahinkoa on liioiteltu, tapettiin ajoissa jotta siitä olisi todellista harmia Micr...öh Nokian menestyvälle Windows Phone strategialle...

Ocarina of Nokia

Timo,

Vanjoki oli yksi niistä johtajista jotka aliarvioivat Applen ja kosketusnäytöt yleensäkin. Tämä kilpailijoille annettu etumatka kohtui Nokialle kohtaloksi. Yhtiö ei saanut kilpailijoitaan enää koskaan kiinni.

Pekka

Ocarina, miksi aina puhut markkinaosuuksista, vaikka prosentit eivät tuo rahaa. On 100 kertaa parempi omistaa 10% miljardin markkinoista kuin 100% miljoonan markkinoista.

Fakta: Nokia myi karkeasti 15M älyluuria vuosineljännestä kohti vuonna 2009. Nyt keskihinta on laskenut tuosta noin 30%. Tänä päivänä nokian pitäisi myydä noin 20M älyluuria, niin sillä olisi mahdollisuus pitää voitto ja toiminnot suunnileen ennallaan. Näin siis jos oltaisiin jatkettu vanhaa omien järjestelmien strategiaa (symbianin hidas alasajo, eikä tappo). Olen varma, että Belle + Meego olisi yltänyt tähän. Erityisen tärkeä olisi ollut uuden kommarin, eli N950:n osuus. Tai vaihtoehtoisesti E7:n päivitys nykyaikaan: 1,3GHz prossu, joka on jo esim 808:ssa ja HD-näyttö, HD-näytön tuki on jo E6:ssa, tosin eri kuvasuhteella. Ei siis olisi vaatinut valtavia panostuksia. Noissa tuotteissa on korkea hinta ja hyvä kate ja kilpailua ei juurikaan ole. Business-mielessä noille ei todellakaan olisi montaa vaihtoehtoa.

Näiden rinnalla olisi ihan hyvin voitu tehdä pari WP-mallia jenkkeihin.

Pekka

Miksi QWERTY?

Täällä kirjoitetaan, että kosketusnäytön näppis on niin hyvä, ettei fyysistä QWERTY:ä kaipaa. Tässä ei ymmärretä näppiksen kahta muuta vahvuutta:
1. Koko näyttö on käytössä, vaikka käytetään näppäimistöä. Pelkän kosketusnäytön puhelimessa vähintään puolet näytöstä peittyy ja vaaka-asennossa lähes koko näyttö.
2. Oikotiet. Tämä on tärkein asia tehokäyttäjälle. Ihan sama ero kuin tietokoneessa. Peruskäyttäjä heiluttaa koko ajan hiirtä, kun tehokäyttäjä käyttää paljon näppäinoikoteitä. Esim N900:ssa kotinäytöllä alkaa kirjoittamaan, niin esiin tulee kirjoitukseen sopivat yhteystiedot. Tämä on jäänyt puolitiehen, kun nimen perässä ei ole suoraan soitto, viesti ja s-posti nappeja. Työkäytössäviimeisten puheluiden lista ei riitä mihinkään, osoitekirjan tehokas käyttö on ihan keskeistä.

Ocarina of Nokia

Pekka,

Markkinaosuus kertoo siitä, kuinka suosittu Nokia on ihmisten keskuudessa. Se ei kerro tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon rahaa liiketoiminta tuo, mutta se kertoo siitä, että Nokian suosio on ollut laskussa. Pidemmällä tähtäimellä suosion lasku vaikuttaa vääjäämättä tuottoihin jos kehitystä ei saada pysähtymään. Nokialla ei ole ollut esittää mitään sellaista joka olisi pysäyttänyt tämän kehityksen. Symbian 3 ja N8 eivät olleet sellaisia vaikka niiden piti olla valtava harppaus. Nokia menetti 5% markkinaosuudestaan sillä neljänneksellä jolla ne tulivat massamyyntiin. Ei vain Symbian, vaan Nokia menetti sen 5%.

Jos puhutaan rahasta, niin siinä tilanne on ollut vieläkin huonompi, Nokian kannalta. Nokia menetti rahassa laskettuna ykkösasemansa älypuhelimissa vuoden 2009 lopulla. Tämä tilanteessa jossa mittarina käytetään liikevaihtoa. Myydyt kappaleet eivät tuo nekään rahaa yhtään enempää kuin markkinaosuuskaan. Raha syntyy liikevaihdosta ja varsinkin katteista. Katteissa Nokian ykkösaseman menetys on ollut vieläkin rajumpaa kuin liikevaihdossa. Apple ohitti Nokian liikevoitoissa jo ennen tätä tapahtumaa.

http://www.itviikko.fi/talous/2009/08/05/apple-kahmii-kannykkaalan-liikevoitot/200917661/7

Tämä tapahtui jo kauan ennen kuin Elop tuli Nokian johtoon. Oli syy mikä tahansa siihen, että Apple ohitti Nokian voitoissa jo näin kauan aikaisemmin, se vain tapahtui. Näin paha tilanne on ollut Nokian kannalta jos unohdamme markkinaosuudet. Mitä voitollisempi yritys, sitä suuremman edun se saa tulevaisuudessa muihin saman alan toimijoihin nähden.

Mainitset monia tekniikoita ja teknisiä ratkaisuja. Nokialla oli etumatkaa tekniikassa silloin kun se menetti ykkösasemansa rahassa laskettuna. Mikä saa sinut uskomaan, että tekniikkaan panostaminen olisi auttanut nyt kun se ei auttanut aikaisemminkaan?

TK

Hi Ahonen!
There seem to be rumors around of Samsung dropping Tizen in favor of (you guess it) Win 8 Phones. Rumors? Speculations?

Timo Koho

Samsungin varaslähtö WP8 julkistuksessa varmaan oli suunniteltu ja reilu etumatkan antaminen heikommalle juoksijalle koska Nokian julkistus tulee sisältämään jotain todella uutta? 

NOKIAN muotoiluun panostaminen ainakin jatkuu uusimpien kuvavuotojen perusteella. Saihan jo Lumia 900 hehkutusta ja kiitosta muotoilustaan  jonka Ahtisaaren tiimi suunnitteli ja toteutti N9lle.  Esim äskettäin  tyyliin; "Nokia Lumia 900 on ainoa Windows Phone -puhelin,  jonka ostaisin" tai  "Nokia Lumia 900 -puhelimen muotoilu on tyylikkäämpi  ja modernimpi kuin Applen iPhonen." Nokialla on siis onneksi kuluttajanäkökulma edelleen talon sisällä Marko Ahtisaaren muodossa, Nokian mr Jobs? Ahtisaari oli N9n julkistamispuheessaan ilmiselvän ponneton, esittelypuheen teksti ja kehon kieli olivat melkoisessa ristiriidassa - ei ihme sinänsä. Toivotaan että nyt on löytynyt jotain jolla erottaudutaan muista WP kapuloista, ainakin ulkomuoto näyttää raikkaalta.  

Jos Nokia nyt saisi hamuttua vaikka 50 presentin osuuden WP puhelinten markkinaosuudesta samaan aikaan kun WPn osuus kasvaisi 400%  Nokialla olisi siinäkin tilanteessa vain 6,4% markkinaosuus maailman kapuloista... Vertaa sitä nyt sitten siihen mistä lähdettiin kun ilmoitettiin julkisesti että yhtiön vanhat tuotteet ovat huonoja ja kehitetty uusi tuote vedetään pois markkinoilta...

Veikkaan että tämän päälle nyt tarvittaisi  reipas uusi WP tablettivalikoima mutta silti jää aukko läppäri / PC puolelle, jos pointti on että nämä kaikki pelaavat suoraan yhteen...  

qq

Niin Ahosen kirjoitus koski Elopin erottamista.
On hieman vaikea ymmärtää Elopin toimia.

Elop näyttäisi pyrkivän vahvistamaan Microsoftin ekosysteemiä hinnalla millä hyvänsä.

Niitä Lumia älypuhelimia oli peräti neljä eri mallia, eikä kolme kuten aikaisemmin mainitsin.

Eilen Nokia julkaisi vain kaksi mallia. Ehkä Elop pyrkii lopulta vain yhden hittituotteen kaavaan Applen tavoin.
Tällä tavoin Elop markkinoisi Microsoftin ekosysteemiä parhaiten.

Ehkä tavoitteena on älypuhelinyksikön myynti tai melkein ilmainen luovutus Microsoftille.

Joka tapauksessa Elop on toiminut liikaa Microsoftin etu mielessä, tavoitteena Microsoftin ekosysteemin turvaaminen ja kasvattaminen. Tämä on vahingoittanut Nokiaa yhtiönä ja sen osakkeenomistajille on aiheutunut mittavat vahingot.

Elop pitäisi tietenkin erottaa, vaikkei erottaminen tässä vaiheessa taloudellista hyötyä toisikaan.
Sillä todella ikävää jos osakeyhtiöihin pesiytyy tämänkaltainen kulttuuri, missä omistajien etu ja ääni voidaan ohittaa näin törkeällä tavalla.

qq

Nokia ei yksin pysty pelastamaan Microsoftin Windows ekosysteemiä, jos kuluttajat kokevat sen tylsänä ja valitsevat mielummin Android- tai Apple-ekosysteemin.

Aikamoisen riskin Nokian hallitus on ottanut otaksuessaan, että Microsoft ekosysteemi muuttuu mielenkiintoiseksi jossakin järjellisessä ajassa.

Ja Elop on sulkenut kaikki rinnakkaiset vaihtoehdot ripeästi pois. B-suunnitelmaa ei ole.

Koska Nokialla ei ole omaa käyttöjärjestelmää, joutuu se odottamaan hidasliikkeisen Microsoftin tekemiä muutoksia. Ja jos Windows-ekosysteemi lähtee "lentoon" muita valmistajia tunkee heti apajille.

Pahimmaksi ongelmaksi voi muodostua se, että Microsoft -leiri saattaa olla paljon hitaampi kuin Google-leiri tekemään tarvittavia muutoksia ekosysteemeihinsä.

Nokian kannalta sen älypuhelinmalliston pienuus on myös suuri ongelma tällä hetkellä. Tähän toimitusjohtaja Elop on suoraan syypää. Ketään muita tuskin voi syyttää siitä, että nyt Nokialla on vain kaksi uutta älypuhelinta, joista ostajat ovat kiinnostuneita ja niitäkään ei mistään saa.

Toisaalta on vain kolme ekosysteemiä ja Apple oikeustoimillaan uhkaa Android-leirin lippulaivaa(Samsung Galaxy SIII), joten jossakin vaiheessa luulisi Windows-ekosysteemin saavan tuulta purjeisiin.

qq

Olen hyvin pitkälle samaa mieltä Ahosen kanssa.

Kuitenkin uskon, että Microsoftin "kumppanina" Nokian on melkein "pakko" onnistua jossakin vaiheessa jollakin tuotteella. Kolme ekosysteemiä ei ole monta.

Ja jos Nokian Windows-älypuhelimet eivät houkuttele kuluttajia, Nokia voi luopua älypuhelimista.

Osakkeen arvon katson olevan edullinen ja ostin pienen määrän Nokiaa tänään. Nokiaa piti hankkia jo viime dipistä, mutta valittevasti osakkeet olivat pankin vaihdon takia kanissa eikä suunniteltu vaihto onnistunut kun Nokia oli alimmillaan.

Jos pelkästään tuijottaa Nokian puhelinliiketoimintaan(älypuhelimet) niin näkyvissä on melkoista turbulenssia. Kurssiliikkeet ylös ja alas voivat olla yhä valtavia.

Jokainen sijoittaa omalla vastuullaan ja sen verran kuin on varaa hävitä.

Heikon liiketoiminnan vastineeksi Nokia saatetaan pilkkoa joten mitään hirveän suurta riskiä Nokian nykyhinnalla tuskin kukaan ottaa.

Mitä nyt +/- 50% suuntaan jos toiseen tämä vuoristorata kulkee (-;

Juusitu

Eikös tässä ole kysymys jo selvästä lain rikkomuksesta, kun omistajille ei ole annettu minkäänlaista äänivaltaa eikä heidän etuaan ole ajettu?

Elop on ilmiselvästi tahallaan ajanut firmaa alas tuhoamalla sen nykyistä myyntiä ja siitä kuuluisi saada jo jonkinlainen tuomio. Sen todistaminen ei luulisi olevan vaikeaa, koska se on ollut aivan ilmeistä.

Kukaan oman firman etua ajava ei voi olla noin idiootti, että joko haukkuu nykyiset puhelimet (Symbian) tai myy vain rajoitetusti (N9). Siis ei yksinkertaisesti välitä, vaikka firma tekee tällä hetkellä tappiota.

Olettekos muuten kertaakaan nähneet, että Elop olisi millään tavalla promonnut tai ollut edistämässä esim. N9:ä myyntiä? Ei ole noteerannut millään tavalla esim. mitään myyntilukuja ei ole ilmoittanut. No eipä ole voinut oikein myydä, kun on saatavuuskin ollut niin rajoitettu.

Sen sijaan heti alusta asti on vain ja ainoastaan tähdännyt ja keskittynyt WP-puhelimiin
ja kiertänyt niitä markkinoimassa. Mitä väliä sillä on, vaikka tällä hetkellä ei olisi mitään myytävää. Firman myynti alkaa vasta sitten, kun WP-puhelimet tulevat sitten joskus.

to do list

Cooks Is a most important part of your daily life. You are so brilliant. Long time I was looking for this relevant site. Thanks a lot for your nice shear.

http://www.cellitused.co

iphone psd

Wow! This can be one particular of the most useful blogs We've ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work..

The comments to this entry are closed.

Available for Consulting and Speakerships

 • Available for Consulting & Speaking
  Tomi Ahonen is a bestselling author whose twelve books on mobile have already been referenced in over 100 books by his peers. Rated the most influential expert in mobile by Forbes in December 2011, Tomi speaks regularly at conferences doing about 20 public speakerships annually. With over 250 public speaking engagements, Tomi been seen by a cumulative audience of over 100,000 people on all six inhabited continents. The former Nokia executive has run a consulting practise on digital convergence, interactive media, engagement marketing, high tech and next generation mobile. Tomi is currently based out of Helsinki but supports Fortune 500 sized companies across the globe. His reference client list includes Axiata, Bank of America, BBC, BNP Paribas, China Mobile, Emap, Ericsson, Google, Hewlett-Packard, HSBC, IBM, Intel, LG, MTS, Nokia, NTT DoCoMo, Ogilvy, Orange, RIM, Sanomamedia, Telenor, TeliaSonera, Three, Tigo, Vodafone, etc. To see his full bio and his books, visit www.tomiahonen.com Tomi Ahonen lectures at Oxford University's short courses on next generation mobile and digital convergence. Follow him on Twitter as @tomiahonen. Tomi also has a Facebook and Linked In page under his own name. He is available for consulting, speaking engagements and as expert witness, please write to tomi (at) tomiahonen (dot) com

Tomi's eBooks on Mobile Pearls

 • Pearls Vol 1: Mobile Advertising
  Tomi's first eBook is 171 pages with 50 case studies of real cases of mobile advertising and marketing in 19 countries on four continents. See this link for the only place where you can order the eBook for download

Tomi Ahonen Almanac 2009

 • Tomi Ahonen Almanac 2009
  A comprehensive statistical review of the total mobile industry, in 171 pages, has 70 tables and charts, and fits on your smartphone to carry in your pocket every day.

Alan's Third Book: No Straight Lines

Tomi's Fave Twitterati