My Photo

Ordering Information

Tomi on Twitter is @tomiahonen

  • Follow Tomi on Twitter as @tomiahonen
    Follow Tomi's Twitterfloods on all matters mobile, tech and media. Tomi has over 8,000 followers and was rated by Forbes as the most influential writer on mobile related topics

Book Tomi T Ahonen to Speak at Your Event

  • Contact Tomi T Ahonen for Speaking and Consulting Events
    Please write email to tomi (at) tomiahonen (dot) com and indicate "Speaking Event" or "Consulting Work" or "Expert Witness" or whatever type of work you would like to offer. Tomi works regularly on all continents

Tomi on Video including his TED Talk

  • Tomi on Video including his TED Talk
    See Tomi on video from several recent keynote presentations and interviews, including his TED Talk in Hong Kong about Augmented Reality as the 8th Mass Media

Subscribe


Blog powered by Typepad

« When 2 plus 2 equals less than 2. Thats right, not less than 4, I meant less than 2. The Microsoft Point of View to the Nokia dead-end | Main | Open Letter to Nokia Shareholders »

August 22, 2012

Comments

J.O. Aho

@Tomi:
Minnekä pisteet katosivat (siis ei ole mitään ä tai ö)? :P

Tomi T Ahonen

joo, mun PC:lla ei ole Suomalaisia aakkosia ja niiden kaivaminen olisi tosi hidasta kirjoittamista tuolta erikoismerkiston kautta...

Tomi :-)

MikaA

Eletään mielenkiintoisia hetkiä tässä maassa jo muutenkin kuin Nokian takia. Uutisointi tästä on kuitenkin hyvä asia, sillä se osoittaa että toiminnassa on järkeä, ja todennäköisimmin vähentää epäilyjä rikollisesta toiminnasta. Olen iloisesti yllättynyt, että media alkaa ottaa oikeitakin asioita pikkuhiljaa esille. Mahtaisiko Q3:n kohdalla alkaa tapahtua?

Vierailja

"Tama ei ollut siis virheellinen 'paatos' vaan virheellinen viestinta, ja tuo virheellinen viestinta ajoi kannattavan Nokia alypuhelin liiketoiminnan valittomasti tappiolliseksi. Nokian alypuhelin liiketoiminta ei ole pystynyt palautumaan kannattavaksi siita lahtien. Kun tama viestintavirhe tapahtui,"

Nokia oli suorassa alamäessä jo paljon ennen Elopin sanomisia (tästä löytyy netistä myyntikäyrä joka on ollut tasaisessa laskussa, eikä käyrään tullut mitään näkyvää notkahdusta Elopin sanojen jälkeen (Tämänhän sanoi nokian nykyinen johtajakin tv haastattelussa.

Kyllä potentiaaliset ostajat ihan itse näki sen mitä elop sanoi testatessaan laitteita kaupassa ja todetessaan, että ei tule wow fiilistä ja muut luurit ehkä antaa niitä wow efektejä tai hyviä ensivaikutelmia.

ilmankin Elopin kommenttia oltaisiin saatu tulosvaroitus ja luurien myynti vähentynyt reippaasti. Nokian viimeinen alamäki lähti liikkeelle N8:sta joka selvästi ei ollut kilpailukykyinen kameraa lukuunottamatta ja sen jälkeen markkinoille ei mitään menestyslaitetta saatu millä olisi voitu edes kilpailla. Symbian oli kilpailukyvytön eikä siihen juurikaan vaikuttanut Elopin puheet.

Olisi toki hienoa nähdä mikä tilanne olisi nyt ilman Elopin sanoja, itse veikkaisin, että tilanne olisi itseasiassa huonompikin, nyt on sentään toivo, vaikka ei helppo tie edessä olekkaan. Jos oltaisiin jatkettu symbianillanilla loppu voisi olla jo edessä eikä varasuunnitelmaa olisi.

zlutor

@Tomi: If Google Translate does its job right I'm really interested in what storm you initiated - if any...

I'm eagerly waiting for the English version...

Oulu, tuira

Meltemin tappaminen vienee Nokian konkurssiin. Miten Nokia aikoo kilpailla halpa androidien kanssa vanhentuneella s40-ohjelmistoalustalla kun halvimmilaan Suomessa on saanut Samsungin galaxy pocket matkapuhelinta hintaan 79 Euroa.

Oma kayttojarjestelma halvemmissa puhelimissa on taannut Nokialle tähän asti kilpailuedun halvemissa puhelimissa ja vakauttanut yhtion taloutta vaikeina aikoina. Tama kilpailuetu menetetaan vuoden sisalla ja pahoja ongelmia taman takia on luvassa vuonna 2014.

Nokia tarvitsee useamman kayttojarjestelman, koska osa kuluttajista ei mistaan hinnasta halua Microsoftin kayttojarjestelmaa puhelimeensa. Nyt nama kuluttajat jattavat Nokian ja ostavat Samsungin matkapuhelimen.

Nokiaa ei pelasta kuin osakkeenomistajien kapina ja hallituksen vaihto.

meripihka

Hei Tomi!

Minäkin pahoittelen kielenkäyttöni mahdollista kankeutta hieman samankaltaisesta syystä, mutta onneksi minun tietokoneeni näppäimistössä on käytettävissäni myös suomalaisia kirjaimia.

Minä olen samaa mieltä sinun kanssasi siitä, ettei uuden strategian julkistaminen ollut ehkäpä kuitenkaan niin kovin järkevä teko mitä se olisi voinut olla. Omien tuotteiden ja niiden olemassaolevienkin puutteiden myöntäminen julkisesti on kovin ajattelematonta. Applella oli käsissään hieman pienempi ongelma kuin Symbianin ohjelmistojen virheet, kun yhtiöllä oli muutamia pieniä ongelmia puhelimensa antennin kanssa. He ratkaisivat asian rehellisesti ja oikealla tavalla osakkeenomistajia kohtaan kertomalla, ettei vika ole lainkaan niin hankalahko kuin uutisoinnista voisi ymmärtää. Nokian olisi pitänyt toimia samoin ja kiistää lehdistössä ilmoitetut Symbianin puutteet yhä jatkossakin.

Minun mielestäni Nokian ongelmat olivat lähteneet liikkeelle jo aikaisemmin, kuten sinäkin olet sanonut. Se mistä me emme ole varmastikaan aivan samaa mieltä on se, kuinka paljon Symbianin laadun ongelmat ovat vaikuttaneet Nokian myyntiin ennen Stephenin ikävähköä palavan lautan tiedotetta.

Nokian markkinaosuudet ovat olleet voimakkaassa laskussa jo pitkän aikaa ennen kuin yhtiö julkisti luopuvansa Symbianista. Tämä seikka puhuu kovastikin sen puolesta, että yhtiö olisi menettänyt myyntiään myös ilman Stephenin tarinaa palavasta lautasta. Minun mielestäni on oleellista katsoa markkinaosuuksien kehitystä myyntilukujen sijaan. Sinäkin olet puhunut sen asian puolesta, että vaikkapa Applen nousseiden myyntilukujen sijaan tulisi huomio kiinnittää juurikin markkinaosuuksiin.

Nokian markkinaosuudet yhdistelmälaitteissa ovat olleet voimakkaassa laskussa ikävän pitkän aikaa. Minun mielestäni olisi hyvin kiintoisaa nähdä sinulta analyysi jossa sinä arvioisit Nokian myyntejä markkinaosuuksien kannalta vuodesta 2010 lähtien ilman Stephenin puhetta ja ilman kappalemääriä.

Minun mielestäni Nokia oli kuitenkin menettänyt markkinaosuuksiaan 5% vuosineljänneksessä useampana perättäisenä neljänneksenä vuonna 2010. Sellainen kehitys jatkui vaikka Nokia uudisti mallistonsa ja sai ensimmäiset N8-puhelimensa myyntiin jo kolmannen vuosineljänneksen lopussa. Nokialla oli koko viimeinen neljännes, Q4 2010, aikaa myydä N8-yhdistelmälaitettaan sekä myöskin muita uudella Symbianilla varustettuja yhdistelmälaitteitaan.

Minun mielestäni olisi oleellista tuoda esille analyysi siitä, miten ja millä keinoilla Nokia olisi voinut pysäyttää markkinaosuutensa laskun ilman Stephenin palavan lautan puhetta helmikuussa 2011. Minusta on nimittäin hieman kummallista, että yhtiö menetti 5% markkinaosuuksiaan jouluneljänneksellä vaikka heillä oli myynnissä uudistettu Symbian, sekä myöskin lähes kuudenneksella alennetut hinnat edellisen vuoden vastaavan ajanjakson keskimääräisiin myyntihintoihin verrattuna.

Minun mielestäni oleellisinta olisi saada selvyys siihen, mitä oikein tapahtui ja mitä olisi voinut tapahtua. Sellainen voi julkisuuteen tullessaan kääntää hallituksen pään tämän asian suhteen.

Nokian tulisi julkistaa vähintäänkin kuukausikohtaiset myyntimäärät Symbian-puhelimista vuosilta 2010 ja 2011. Sama tarve koskee vuotta myöhemmin Nokian N9-puhelinta jonka myyntimäärät olisi myöskin julkistettava kuukausittain. Ilman tuollaisia tietoja sekä niiden julkistamisia Nokia ei voi koskaan palauttaa luottamusta itseensä. Heidän luottamustaan ei voida saada myöskään heidän asiakkaidensa puolelta mikäli he eivät voi julkistaa noita haluttuja tietoja puhelinten kuukausikohtaisesta myynnistä.

Sinun mukavassa kirjoituksessasi olisi paljon muitakin kommentoitavia asioita, mutta tämä vastaus on jo hyvinkin pitkä ja minun pitänee ehkä lopettaa silloin kun muut ihmiset jaksavat vielä lukea minun kirjoittamani vastauksen.

Lopuksi minä lähetän hieman terveisiä vuoden alkupuolella Nokian kohtalon kokeneen ja jo nyt lakkautetun AP-Areenan Nokia-keskustelijoille! Nokia tulee vielä jonain päivänä kokemaan nykyistä paremman kohtalon!

Minä pahoittelen vielä kielenkäyttöni hienoista kankeutta, mutta keskustelu ei ole aina niin helppoa jos ei ole osannut suomen kieltä syntymästään lähtien eikä ole myöskään asunut maassa jossa englantia olisi opetettu niin paljon kuin sitä pitäisi opettaa jo nuoresta iästä lähtien. Vaali rakkaudella kaikkia osaamiasi kieliä Tomi!

Minä toivotan Nokialle yhtiön kaammottavan painajaisen päättymistä!

:)

Teemu Teekkari

@Tomi

Kai olit tietoinen China Mobilen käyttämästä verkkotekniikasta, TD-SCDMA, jota ei yksikään Windows Phone -puhelin toistaiseksi tue, kuten ei myöskään yksikään iPhone? Tämä tilanne vastaa hieman Applen iPad 4G sotkua Euroopassa, paitsi että tässä tapauksessa puhelimet eivät saisi ollenkaan yhteyttä Chine Mobilen verkkoon. Kirjoitit asiasta kuitenkin näin: "China Mobile niin kiivastui Nokiaan, etta ei suostunut ottamaan yhtaan Lumia mallia". Todellisuudessa ongelma liittyi verkkoteknologiaan, eikä Elop vihaan.

Miksi ihmeessä China Mobile siis Windows puhelimia myisi, kun ne eivät heidän verkossaan yksinkertaisesti toimi?

Matti Mietteliäs

Kuinka paljon mahtaisi nokian osakekurssi nousta yhdessä päivässä, jos Nokia ilmoittaisi harkitsevan toiseksi käyttöjärjestelmäksi Androidin ottamista. ?
Valmis käyttöjärjestelmä, ei tarvitse kun laittaa ja käyttää, lisäksi myy paremmin kun hyvin. Riittääkö 100% vai 200% ?

Kaikki tietää että näin kävisi, "kysymys mistä johtuu että näin kävisi?"
-ei ole oleellisin.
kysymys "miksi näin ei sitten tehdä?"
-on oleellisempi.

Tomi T Ahonen

Moi Mika ja Vierailija

Mika - Hyva suunta mihin tilanne kehittymassa. Viela vuosi sitten oli varsin yleista etta Suomen media oli yllattavan hiljaa siita kuinka pahasti Suomen suurin yritys oli horjumassa.. Mutta myos hassua etta usein kun he alkoivat kirjoittaa kriittisia kommentteja, ne puettiin asuun kuten minun kautta, etta 'ulkomailla asuva ex-nokialainen konsultti Ahonen sanoo...'

Vierailija - Ymmarran taysin, etta taman kaltaista raportointia on paljon olemassa ja myos, etta siihen uskotaan. Se on kuitenkin myytti. Tassa on Nokian omien vuosineljannesten myyntitulokset alypuhelimien osalta (miljoonissa):

2009 Q1 13.7
2009 Q2 16.9
2009 Q3 16.4
2009 Q4 20.8

2010 Q1 21.5
2010 Q2 24.0
2010 Q3 26.5 Elop aloitti toimitusohtajana
2010 Q4 28.3

2011 Q1 24.2 Elop-Ilmio
2011 Q2 16.7
2011 Q3 16.8
2011 Q4 19.6 N9 ja Lumiat myyntiin

2012 Q1 11.9
2012 Q2 10.6

Vierailija - tuossa on erittain selva jatkuva nousukayra (yksi notkahdus Q3 2009 kun maailmantalous suurissa vaikeuksissa) joka muuttuu syoksykierteeksi tasan Elop-Ilmion kohdalla. 21 kuukauden aikainen kasvu leikattiin puolessa vuodessa. Sitten Nokia tasautui kun odotettiin Lumia ja MeeGo malleja. N9 myynti auttoi Nokiaa takaisin mutta kun Lumiat tulivat suureen jakeluun, kriisi taas vahvistui. Tuossa on kaksi voimakasta laskukautta - Q4 2010, Q1 2011, Q2 2011 jolloin Nokian myynnista tipahti lahes puolet, ja nyt Q4 2011, Q1 2012, Q2 2012 jolloin taas Nokian myynnista tipahti lahes puolet.

Ei ole mitaan perusteluja sille huhulle etta Nokian myyntikayra - ALYPUHELIMISSA - olisi ollut missaan muussa kuin vahvasssa KASVUSSA - siihen asti kun Elopin muistio ilmestyi. Huom - vuonna 2010, viimeisen 12 kuukauden ajan, Nokia lisasi enemman uusia alypuhelimien asiakkaita kuin Applen iPhone !!!! Nokia oli kasvamassa nopeammin kuin iPhone maailmanalaajuisesti !!! Tama on taas tyypillista tilannetta missa faktat ovat yhdessa tilanteessa ja maailman lehdisto ja mielipide uskoo mielikuvitusmaailmaan. Se johtuu tietysti siita, etta Applen markkinointi ja PR koneisto on niin vahva (Steve Jobs oli viela hengissa myos) ja Apple tietysti kaytti 'kasvuprosenttia' heidan markkinoinnissa joka on harhaanjohtava mittari kun verrataan erikokoisia pelureita markkinalla. Absoluuttinen kasvu on kohtuullinen mittari, kasvuprosentti aina suurimmalle pelurille nayttaa huonommalta kuin tilanne ja kasvuprosentti aina pienimmalle nayttaa hyvalta - kuten juuri viime paivina nuo hullut 300% kasvuprosenttitarinat mita Windowsista on nyt levitetty.

Kiitos kommenteista, lisaa tulossa

Tomi Ahonen :-)

Aki Antman

Eräs nokialainen kirjoitti noin kuukausi sitten ao. tekstin seinälläni Facebookissa. Ko. ketju on julkisena profiilissani, jos joku haluaa katsoa mihin tämä liittyi ja kuka oli kirjoittaja. Minusta ko. kirjoitus kuvaa Nokian tilannetta ja taustoja paljon paremmin kuin Tomin jatkuvat rantit.

"
Huomenta täältä sorvin äärestä. Tulin Nokialle about 4 vuotta sitten kun iPhonesta oli tulossa kakkosversio ulos. Muistan hyvin silloiset lounaskeskustelut, jossa kaikki ymmärsivät nopeasti, mihin suuntaa kehitys on menossa ja samaan aikaan ihmisillä oli vahva luottamus siihen, että omasta R&D-putkesta tulee nopeasti iPhonen kaltainen, mutta teknisesti selkeästi parempi luuri. Kvartaalit valuivat eteenpäin mutta mitään sellaista ei kuulunut, vain uusia sympparimalleja ilman mitään vau-efektiä.

Nyt kun nuo vuodet alkaa olla historiaa, on helpompi analysoida mitä oli tapahtunut. Oma analyysini on ehkä turhan yksinkertaistettu mutta näin näen asian: talo täyttyi pikkuhiljaa keskinkertaisesta porukasta kun töihin otettiin kaikki, jolla oli suurinpiirtein sopiva koulutus. Syntyi itse itseään ruokkiva ja kasvava organisaatio, jolla fokus oli jossain ihan ihmeellisissä asioissa. Punainen lanka hävisi ja Kallasvuon tapainen prosessijohtaja oli täysin hukassa siitä mihin talo oli menossa, puhumattakaan siitä että hän ja hänen esikuntansa olisivat osanneet muuttaa kurssia.

Nyt talossa on menossa valtava duuni purkaa kaikki ylimääräinen läski, laittaa tuoteportfolio kuntoon, tuoda markkinoille jotain oikeasti uutta ja pitää huolta brandista samaan aikaan. Itse näen ison muutoksen tapahtuneen firman sisällä viimeisen reilun vuoden aikana, mutta tuloksia siitä nähdään ulospäin hitaasti. Jonkun Elopin tapaisen olisi pitänyt tulla taloon viimeistään kahta vuotta aiemmin kuin tuli ja aallonpohja olisi vain notkahdus nopeasti muuttuvalla. On selvää, että kun näinkin ison laivan kurssia muutetaan totaalisesti, kaikki ei suju kuin Stromsössa. Suunta on kuitenkin oikea ja nähtäväksi kuinka pian Nokia on taas aidosti pelissä mukana.

On hienoa, että firma kiinnostaa ihmisiä. Itselläni on tullut vuosien varrella erinäisistä kokemuksista paksu nahka, mutta monien muiden Nokialla työskentelevien puolesta on huoli. YT:t ja firman pieneminen on kyllä raskasta kaikille, mutta monet kokovat (suotta) syyllisyyttä olla edes koko lafkassa töissä kaiken mediassa tapahtuvan lyömisen aikana. Ja ihan suotta; tekevät hyvää duunia ja antavat parhaansa. Eivät he olleet kuoppaamassa hyviä innovaatioita, he vain tekivät mitä pomo käski."

Syyskuun aikana Nokialta tulee melkoisia uutisia. Kannattaa odottaa muutama viikko ja palata sitten Tomin kirjoitukseen...

JJ

@ Aki Antman

Itsekään en epäile, etteikö Nokia saisi aikaan parempia Windows-puhelimia kuin nämä "ensimmäiset todelliset Windows-puhelimet" kuten Elop keväällä ilmaisi. Ne eivät taida kuitenkaan hirveästi auttaa, koska operaattorisulku on edelleen voimassa ja se ei johdu niinkään tuotteiden tasosta vaan politiikasta ja henkilösuhteista. Insinöörien ongelma on joskus katsoa asioita pelkkiä speksejä vertaamalla kun todellisessa maailmassa menestykset ratkeavat useimmin kaikkeen muuhun...

Aki Antman

@JJ
Leikkimaailmassa ja mielipideblogeissa henkilösuhteet ja yksittäiset henkilöt ovat kaiken keskiössä. Elop ei ole Nokian nykyistä linjaa luonut, tämä pitäisi olla selvää jokaiselle osakeyhtiölakia hiemankin ymmärtävälle.

Operaatorisulku itsessään on täysin kyseenalainen ilmiö - ja rehellisyyden nimessä osin Tomin luomaa hypeä. Nykyään käytännössä kaikki merkittävät operaattorit tekevät Microsoftin kanssa laajaa ja taloudellisesti merkittävää yhteistyötä. Jos ja kun kulittajien innostus & Nokian tuotteiden kilpailukyky nousee WP8:n myötä, operaattorit ovat varmasti mukana. Ja aika hyvin ne ovat jo nytkin mukana, toki maakohtaiset erot ovat isoja. Esimerkkinä voi lukea vaikkapa Elisan lehdistötiedotteita.

WP8 tulee myös olemaan bisneskäyttäjille todella, siis todella, varteenotettava vaihtoehto. Operaattorit taas haluavat tarjota bisneskäyttäjille entistä laajempia palveluita. Mm. Windows 8-tabletit ja Microsoftin pilvipalvelut sekä muut tuotteet ovat tämän tarjoaman keskiössä. On pelkkää satua edes kuvitella, etteikö myös WP8 olisi operaattorien tarjoaman keskiössä.

Elop palkattiin Nokian hallituksen toimesta tekemään tiettyä työtä, johon kuului Nokian raju uudistaminen. Syy näihin uudistuksen on - Tomin romantisoinnista ja valikoiduista tilastoista huolimatta - Elopia edeltävässä ajassa. Itse toivon, ettei Elop ryvettyisi prosessissa liikaa vaan pääsisi näyttämään kykynsä iskukykyisen Nokian vetäjänä. Valitettavasti tämä muutos ja murros on käytävä läpi, maailma muuttui Nokiaa ja sen tuotteita & toimintamallia nopeammin.

Timo Koho

Yritys elää myymällä tuotteitaan. Ostamansa tuotteen kuluttaja valitsee tietystä hintaryhmästä vertaamalla tarjontaa. Nokian osaaminen tuotti keväällä 2011 kokonaan uuden N9 laitteen jossa ei ollut mitään perintöä vanhoista - sittemmin kuluttajien arvioimana luokassaan paras puhelin. Nokia sai tuotteensa laadusta ilmaista laajaa näkyvyyttä. Tuotteella olisi ollu hyvä kate koska voitiin käyttää omia komponentteja ja ilmaista käyttöjärjestelmää. Tuotteen käyttäjäkokemus ja design olivat uudenlaisia ja kuluttajia miellyttäviä. Tuote sai useita käytettävyyspalkintoja. Tuotteesta olisi johdettu vastaava käyttäjäkokemus halpoihin massapuhelimiin, lisenssivapaalla Linux pohjaisella käyttöjärjestelmällä joka pystyisi hyödyntämään tehokkaasti halvempia komponentteja. Siis paremmalla katteella. Seuraavalle miljardille älypuhelimenkäyttäjälle joihin oli valmis myyntikanava ja hyvä maine ja markkinaosuus valmiina.

Toimitusjohtaja kieltää tuotteen myynninja laittaa sen luoneen henkilöstön pihalle?

? ? ? ? ? ? ? ? Anteeksi nyt mutta Miten tämmöinen on ylipäätään mahdollista ?

Tuon järjettömyyden hahmottamiseen ei edes tarvita minkäänlaista kaupallista koulutusta. Luova porukka on Nokiasta lähtenyt, Meegoa ja Meltemiä tuskin saa enää henkiin Nokian brandilla. Karmeaa...

JJ

@ Aki Antman

Joo, Microsoftin Osaajakumppanit ry:n presidentiltä tuskin voisi edes teoriassa tulla Microsoftia kritisoivaa tekstiä. :-)
Pidä tuo, Windows Phone on kuulemma Kiinassa suositumpi puhelin kuin iPhone. Ihan hyvältä siis näyttää teidänkin puolen 'totuus' ;-)

Ocarina of Nokia

Kuluttajien luokassaan arvoimana paras puhelin? Mistä tämä käsitys on syntynyt? N9 voitti muutamia palkintoja ja myi ehkö jokusen sata tuhatta kappaletta. Suuremmistakin myynneistä on puhuttu, mutta mitään lähteitä näille väitteille ei ole tämän blogin ulkopuolelta löytynyt. MeeGon tie olisi ollut vielä kivisempi kuin Windows Phonen. Sillä ei olisi ollut käytettävissään edes Windowsin mainetta ja softa oli raakile kun se julkaistiin. Siitä puuttui käsittämätön määrä ominaisuuksia, mm. kansiot. Näiden puute katsottiin pahaksi ongelmaksi mm. iPhonessa vuosia sitten. Puute on nykysin vielä pahempi. MeeGon puutelista oli nälkövuoden pituinen. Ei mitään perintöä vanhoista = ei yhteensopivuutta. Qt-ohjelmia olisi ollut tulossa hyvin vähäisiä määriä sillä niiden tekeminen ei lähtenyt koskaan massoina liikkeelle Symbianissa.

Symbianin alamäki oli jatkunyt jo vuosia. Myyntiä saatiin kasvatettua vain laskemalla hintaa ja kun ASP:n lasku loppui, romahti Symbianin myynti. Katsokaa käyrät läpi. ASP:n kehitys vuodentakaiseen verrattuna kertoo omaa lohdutonta kieltään. Romahdus oli vääjäämätön kun keskihinnan lasku oli tullut tiensä päähän. Q4/2010 oli jouluneljännes jonka aikana Nokia on perinteisesti voinut paksusti. Hinta-ase toimi vielä tällä neljänneksellä, mutta seuraavalla kaikki oli jo myöhäistä ja Nokian oli pakko heittää pyyhe kehään.

Burnin Platform oli seurausta ongelmasta. Ongelma ei ollut seuruatsa siitä. Symbianin romahdus olisi tapahtunut kaikesta huolimatta.

Artikkelissa mainittu operaattorien myyntisulku on käsittämätön ajatus. Todellinen syy on siinä, että kilpailijoiden tuotteet olivat parempia eivätkä operaattorit olleet enää kiinnostuneita myymään tuotteita jotka jäävät käsiin. Nokia laski Q4 2010 myyntinsä jakelukanavaan toimitetuista tuotteista. Kun operaattorit eivät saaneet näitä tuotteita myydyksi, pysähtyivät Nokian toimitukset jakelukanavaan Q1 2011 kuin seinään. Peli oli pelattu kun juuri esitellyt Symbian^3 ja N8-puhelimet seisoivat myymälöissä eivätkä operaattorit ottaneet enää uusia laitteita varastoihinsa.

Kuka voi käsi sydämellä sanoa, että Symbian^3 ja N8 olivat ohjelmistoiltaan kilpailukykyisiä Androidia ja iPhonea vastaan? Niiden aika oli ohi.

Elop on syntipukki ja hänen syyttelemisestään on muodostumassa uskonkappale Nokiaan uskonnollisesti suhtautuville. Yhtiökokouksessa voisi paljastua ikäviä tosiasioita tämän uskonnon kannattajille joten on heidän etujensa mukaista, ettei Nokia koskaan julkaise todellista dataa tuolta ajalta.

JJ

@ Ocarina of Nokia

"Sillä ei olisi ollut käytettävissään edes Windowsin mainetta"

Kiitos tuosta, iltakahvit pärskähti näppäimistölle.

Hirveen paljon on Microsoftin maine auttanut menestykseen näinä kymmenenä vuotena mitä Microsoft on mobiilimarkkinoita valloittanut. Sitä, miten hyvän ja osaavan maineen mobiilimaailmassa Microsoft on kyseisenä aikana itselleen luonut, jätän itsekunkin pääteltäväksi.

Frank

Jos kymmensormijärjestelmä pysyy hallussa niin näppiksen kuin näppiksen voi kyllä vaihtaa suomilayouttiin ihan asetuspuolelta ja homma toimii kuin normaalisti. Itse kirjoittelen tätä brittinäppikseltä, mutta sehän on vaan fyysinen seikka itse näppäimistössä.

Timo Koho

@ Ocarina of Nokia

Puhellin ei nykyään ole laite vaan käyttökokemus sosiaaliseen kanssakäymiseen ja viihteeseen sekä kädessä pidettävä design esine joka kulkee mukana jokapuolelle. Tuon esineen  laatu ei enää synny insinöörien teknisistä spekseistä vaan  käyttäjäkokemuksesta ja toiminnan jouheudesta ja helppoudesta. Saatuani N9 kapulan kouraani olin melkolailla  hämmästynyt;  käyttökokemus oli kokonaan uusi ja sujuva - tämä oli  selvästi suunniteltu käyttäjän näkökulmaan eläytyen. Puhelimen design oli myös. Eikä se tahmannut ja kaatuillut lainkaan kuten edellinen N97 mini jatkuvasti. 
Ostamastani laitteesta ei mielestäni puuttunut juuri mitään kun sain imuroitua siihen tarvitsemani. Sitäpaitsi väite että OpenSource Linux -laitteesta "puuttuisi kansiot" on järjetön. Nyt näyttää myös siltä että Meegoon voisi asentaa kaikki lähes puoli miljoonaa Android sovellutusta.  

Olen itse räpeltänyt käyttöliittymien kanssa viimeiset 14 vuotta tuossa todella oli jotain uutta toimivaa - insinöörivetoinen  Nokia oli muuttumassa huippulaatuisia *suomalaisia* kuluttajatuotteita valmistavaksi designyritykseksi?  Minusta näytti vielä syksyllä että Nokia lähtee nousuun kun kerran uudenlaisia tuotteitakin osataan valmistaa...

Miten voit vähätellä Nokian omaa designia olevan puhelimen pelkästään myönteistä kuluttajapalautetta? "N9 voitti muutamia palkintoja ja myi ehkö jokusen sata tuhatta kappaletta."  Olisi varmaan myynyt nopeasti miljoonia jos olisi myyty ja markkinoitu ylipäätään? Yksikin näkyvä ylistävä kuluttajapalaute on äärimmäisen tärkeä: uusia vimpaimia ostetaan vertaisarviointien perusteella ja jos suusta suuhun viidakkorummun saa  liikkeelle tehtaalla tulee kiire. 

Symbian oli vanhenemassa ja uusi oma platformi oli  valmis ja erinomainen mutta kuopattiin yrityksen johdon toimesta.  Asenteesi on täsmälleen sitä kulttuuria mikä kaataa Nokian: asiakas on väärässä.

Wikistä poimittu:

N9 Awards

In November 2011, the Nokia N9 won 3 out of 4 applicable titles (including design, camera and cellphone of the year) at a gala held by Swedish magazine and webzine Mobil.se
In January 2012, the Nokia N9 Swipe UI was nominated for an IxDA Interaction Award.
In February 2012, the N9 reached number 1 in ranking "by rate" with a rate of 8.432 (out of 10) and Votes of 74,940, and also number 5 by daily interest hits in GSMArena's ranking.
In April 2012, the N9 was awarded a Design and Art Direction "Yellow Pencil", in the interactive product design category, beating among others the IPad 2 and the Nokia Lumia 800

Ocarina of Nokia

JJ,

Surullista kyllä, edes Windowsin mainetta. Siltä sen menestys tai sen puute tuntuu. Valitettavasti näin.


Timo,

Puhelin on yhäkin laite jolla pitää voida hoitaa yhteyksiä muihin ihmisiin ja sillä pitää voida tehdä kivoja asioita. Paljon erilaisia kivoja juttuja mitä tehdään paljon myös niillä sovelluksilla. Niitä Android-softia on lupailtu tuohon puhelimeen vuodenpäivät, mutta eipä niitä ole saanut missään vaiheessa asennettua yhtä helposti kuin appseja iPhoneen. Se tappaa koko jutun. Insinööriunelmaa koko MeeGon Android-softatuki nykyisellään.

Saatko asennettua nyt juuri heti ne Android-softat puhelimeesi helposti ja nopeasti? Jos saat, niin miten teet sen? Tuo väitä niistä Android-ohjelmista vaikuttaa juuri siltä insinööriunelmoinnilta millä Qt:tä ja Open Sourcea markkinoitiin Symbianin kanssa. Jotain unelmia joista voisi tulla jotain, mutta jotka eivät auta kuluttajaa nyt mitenkään. Se on juuri sitä asiakkaan pettyneeksi saamista kun niitä "luvattuja" asioita ei saakaan heti käyttöön.

Sinä pidät laitteesta. Minä koen sen hankalaksi käyttää, sekavaksi ja todella kummalliseksi muutamilta osin. En siis pidä. Sinä siis pidät. Ehkä tässä pitäisi olla puhelinpuolen ammattilainen pitääkseen tuollaisesta laitteesta. Muuten kyllä tuntuu siltä, että N9 sai kehuja todella paljon juuri siltä ihmisjoukolta joka pitää Symbianin kykyä valtavan ohjelmistomäärän moniajoon todella ratkaisevana ominaisuutena.

Olisihan se voinut myydä enemmän jos siihen olisi panostettu enempää. Mutta kun se ei myynyt eikä siihen panostettu. Eipä se tuntunut Windows Phonea paremmalta. Kumpikin laite on sulava käyttöliittymältään ja Windows Phonea valmistaa useampikin valmistaja. N9:n MeeGo on käyttöliittymältään suljettua koodia joten kukaan muu ei voi sitä käyttöliittymää ilman Nokian lupaa käyttää. Etu Applelle, mutta onko se etu Nokialle jos markkinarummutus pohjautuu avoimuuteen ja open sourceen?

Kansiot olivat yksi esimerkki MeeGon softan puutteista kun se tuli myyntiin. Käyttöjärjestelmässä on taatusti kansiot, mutta se ei käyttäjää lämmitä jos ja kun käyttöliittymästä ne puuttuivat. Samoin todellisen tuen puute etukameralle oli aivan käsittämätön asia. Oliko se todellakin tarkoitettu vain peiliksi vai oliko N9:n softa keskeneräinen näiltä osin? Missä olivat videopuhelut joita mm. Apple on rummuttanut todella paljon myyntiään kasvattaakseen?

N9 tuntui uudelta näkökulmalta insinöörivetoisuuteen. Ei samanlainen kuin Symbian, mutta insinöörimalli piilotettuna toisenlaiseen kuoreen. Kehuako sitä pitäisi aivan estoitta jos se ei tuntunut omasta mielestäni hyvältä? MeeGon suhteen ihmisten asenne tuntuu samalla tavalla ongelmaiselta kuin Symbianin kanssa ennen tätä. Jos sanoit Symbianista poikkipuolisen sanan viisi vuotta sitten, se koettiin hyökkäyksenä ja olit automaattisesti väärässä. Samoin on käynyt MeeGon kanssa. Kritiikkiä ei vain hyväksytä ja jos MeeGosta menee sanomaan jotain negatiivista, se koetaan melkeinpä henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Nokia ei pärjää tuollaisella asenteella. Ei olisi voinut pärjätä.

Juuri se kulttuuri, ettei mitään negatiivista saisi sanoa, tuhosi Symbianin ja ajoi Nokian tähän jamaan. Sitäkö tässä haetaan?

The comments to this entry are closed.

Available for Consulting and Speakerships

  • Available for Consulting & Speaking
    Tomi Ahonen is a bestselling author whose twelve books on mobile have already been referenced in over 100 books by his peers. Rated the most influential expert in mobile by Forbes in December 2011, Tomi speaks regularly at conferences doing about 20 public speakerships annually. With over 250 public speaking engagements, Tomi been seen by a cumulative audience of over 100,000 people on all six inhabited continents. The former Nokia executive has run a consulting practise on digital convergence, interactive media, engagement marketing, high tech and next generation mobile. Tomi is currently based out of Helsinki but supports Fortune 500 sized companies across the globe. His reference client list includes Axiata, Bank of America, BBC, BNP Paribas, China Mobile, Emap, Ericsson, Google, Hewlett-Packard, HSBC, IBM, Intel, LG, MTS, Nokia, NTT DoCoMo, Ogilvy, Orange, RIM, Sanomamedia, Telenor, TeliaSonera, Three, Tigo, Vodafone, etc. To see his full bio and his books, visit www.tomiahonen.com Tomi Ahonen lectures at Oxford University's short courses on next generation mobile and digital convergence. Follow him on Twitter as @tomiahonen. Tomi also has a Facebook and Linked In page under his own name. He is available for consulting, speaking engagements and as expert witness, please write to tomi (at) tomiahonen (dot) com

Tomi's eBooks on Mobile Pearls

  • Pearls Vol 1: Mobile Advertising
    Tomi's first eBook is 171 pages with 50 case studies of real cases of mobile advertising and marketing in 19 countries on four continents. See this link for the only place where you can order the eBook for download

Tomi Ahonen Almanac 2009

  • Tomi Ahonen Almanac 2009
    A comprehensive statistical review of the total mobile industry, in 171 pages, has 70 tables and charts, and fits on your smartphone to carry in your pocket every day.

Alan's Third Book: No Straight Lines

Tomi's Fave Twitterati