Avoin kirje Nokian osakkeenomistajille (English language variant of this Open Letter is here)
Luin juuri Kauppalehden sivuilta, etta Suomessa mietitaan toimitusjohtaja Elopin erottamista. Olen tassa blogissani ollut erittain kriittinen hanen johtamistavoistaan noin helmikuusta 2011 lahtien (olin aluksi hanen kanssa samaa mielta parin kuukauden ajan). Tiedan etta kaikki suomalaiset eivat aina lue englanninkielisia blogeja innokkasti - monet toki lukevat - tama on ensimmainen kerta, kun kirjoitan tassa blogissa suomeksi. Tama blogi on tarkoitettu nimenomaan ensivierailijoille jotka eivat haluaisi yrittaa lukea tata blogia investointisanaston ja teknologiasanaston yhteydessa, englanniksi. Tervetuloa!
Haluaisin tehda muutaman merkittavan kannanoton luettuani Kauppalehden artikkelin ja sita forumkeskustelua seurattuani. Olen entinen nokialainen ja elisalainen, asun nyt taalla Hong Kongissa ja toimin matkapuhelinalalla liikejohdon konsulttina maailmanlaajuisesti. Asiakaskuntanani ovat alan johtavat yritykset alkaen Googlesta, Vodafonesta, Ericssonista, IBM'sta ja Intelista aina paikallisiin matkapuhelinoperaattoreihin. Nokia on kayttanyt palveluksiani vuosien ajan maailmanlaajuisesti. Olen kirjoittanut 12 kirjaa matkapuhelintoimialasta joista on painettu useita laitoksia ja kaannetty useille kielille. Minua on siteerattu yli 120:ssa kirjassa. Minua pidetaan eraana taman toimialan johtavista asiantuntijoista ja suomalainen lehdisto usein myos siteeraa minun mielipiteitani.
MISTA EI OLE KYSYMYS
Nokia oli vaikeuksissa ennenkuin Elop astui palvelukseen, joten ongelmat eivat alkaneet hanen saavuttua. Symbian oli jo paatetty lopettaa/vaihtaa MeeGo jarjestelmaan ennen Elopin aikakautta, joten Symbianin lopetupaatos ie myoskaan ole tassa oleellinen. Windows kayttojarjestelman valinta ei ollut yksinomaan Elopin paatos, sen siunasi Nokian hallitus ja Ollila. Mikaan naista paatoksista tai asioista ei ole kaypa syy erottaa Eloppia.
NOKIAN TUSKA ALKOI HELMIKUUSSA VUOSI SITTEN
Elop aiheutti henkilokohtaisesti Nokian ajautumisen kasvavasta ja kannattavasta liiketoiminnasta kutistuvaan ja tappiolliseen liiketoimintaan. Hanen ''palavat oljylautat" muistio oli kuten Ratner-efekti, ja hanen samanaikainen kasittamaton julkistamisvirhe Windowsin ilmoittamisesta ja Symbianista luopumisesta helmikuun 11 paiva 2011, kun ensimmaiset Lumia alypuhelimet eivat olisi edes myytavissa yhdeksaan kuukauteen - oli kuten Osborne-efekti. OIen itse nimittanyt tata viestinnan emavirhetta Élop-ilmioksi (Elop Effect). Tama ei ollut siis virheellinen 'paatos' vaan virheellinen ' viestinta', ja tuo virheellinen viestinta ajoi kannattavan Nokia alypuhelinliiketoiminnan valittomasti tappiolliseksi. Nokian alypuhelinliiketoiminta ei ole pystynyt palautumaan kannattavaksi siita lahtien. Kun tama viestintavirhe tapahtui, Nokian alypuhelinliiketoiminta tuotti 40% Nokian liikevoitosta. Tama on niin raskas virhe, etta koska toimitusjohtaja ei ole pystynyt korjaamaan sita 18 seuraavan kuukauden aikana, niin osakkeenomistajien tulisi erottaa toimitusjohtaja epapatevana.
KAKSI KUVASTAVAA ESIMERKKIA
Elop on tuon viestintavirheen jalkeen tehnyt suuria ja pienia virheita, en nyt kertaa niita kaikkia tassa. Han on selvasti osoittanut omalla harkinnallaan, etta han ei pysty nakemaan Nokian omaa etua, vaan ajaa harkapaisesti Nokiaa syvemmalle suohon. Vain kaksi esimerkkia. Ensiksi Nokian N9 alypuhelin jota Suomessakin myytiin. Tiesitteko, etta saksalainen viikkolehti Der Stern teki kuluttajatestin N9 kaytosta ja kehui sen maasta taivaaseen - niin suuresti, etta vaikka N9 alypuhelinta ei ollut Saksaan edes tulossa myyntiin, Der Stern kehoitti lukijoitaan matkustamaan Itavaltaan tai Sveitsiin ostamaan N9 alypuhelin. Saksassa myytiin Lumia sarjaa. Ensinna - kuinka alyttoman hyva taytyy alypuhelimen olla, jos aikakausilehti - tama ei ole teknologialehti kuten Suomessa esim Tekniikan Maailma, vaan viikkolehti vaivautuu koekayttamaan matkapuhelinta jota ei Saksassa ole edes saatavilla? Ja etta sitten Der Stern kehoittaa lukijoitaan matkustamaan toiseen maahan ostamaan sita alypuhelinta? Saksa on Euroopan suurin matkapuhelinmarkkina.
Kun tuonlainen upea lehdistosuositus saadaan Nokialle, jokainen alykas toimitusjohtaja tottakai rientaa julkistamaan N9 alypuhelimen Saksan markkinoille - varsinkin kun N9 oli arvokkaampi kuin Lumiat, ja kannattavampi kuin Lumiat. N9 valmistetaan (valmistettiin) Nokian omissa tehtaissa toisin kuin Lumiat joita valmistetaan alihankkijoilla ja kuten kaikki tiedamme, Nokian omat tehtaat seisovat tyhjakaynnilla - ja kun N9 alypuhelimessa on Nokian vakiokomponentteja siina missa Lumia sarjassa ei, eli Nokia hyotyy myos massa-alennnuksista. Ja tietysti MeeGo kayttojarjestelmasta Nokian ei tarvitse maksaa lisenssimaksuja mutta Lumia sarjan Windows Phonesta pitaa maksaa lisenssimaksut Microsoftille. N9 sarjaa ei ole merkittavasti jouduttu pistamaan suuriin alennusmyynteihin, Lumioiden hinnat romahtivat viikkojen kuluttua lanseerauksesta. Vain hullu toimitusjohtaja kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Saksassa tuonkaltaisen mahtavan suosituksen jalkeen. Jokainen alykas toimitusjohtaja olisi heti vienyt N9 alypuhelimia jokaisen muun saksalaisen (ja Euroopan muiden maiden) viikkolehtien toimituksiin testattavakisi - ja heti henkilokohtaisesti lentanyt Saksaan julkistamaan N9 alypuhelinta - ja pistanyt oman markkinoinnin varmiastamaan Der Sternin kansikuva artikkelin jossa Elop leveasti hymyilee esitellen N9 malleja eri vareissa. Elop kielsi N9 myynnin Saksassa myos tuon artikkelin jalkeen.
Samankaltainen virhe N9 markkinoinnista Englannista. Englannin D&AD palkinto on suunnilleen Olympia-mitaleihin ja Nobel-palkintoon ja Hollywoodin Oscar-palkintoon verrattavissa oleva maailman arvostetuin design palkinto. Sen voitti tana vuonna N9. Se paihitti tietysti Lumiat mutta myos esim Applen iPad 2 laitteen. Kuka hemmetti pystyy voittamaan Applen 'design' alalla? Mutta kylla, nain on, Nokia pystyi paihittamaan Applen sen parhalla patevyyden alueella, design puolella ja milla alypuhelimella? No tietenkin N9. Ja toimitusjohtaja edelleen kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Englannissa.
N9 alypuhelinta Nokia on myynyt enemman kappalemyynnissa kuin koko Lumia sarjaa viime vuoden lopulla ja nyt vuoden 2012 ensimmasisella vuosineljanneksella (Elop kieltaytyy vahvistamasta tata faktaa, han ei halua myontaa, etta N9 pienilla markkinoillaan esim Uudessa Seelannissa, Singaporessa ja Norjassa jne on myyty enemman kuin neljaa Lumia alypuhelinta USAssa, Saksassa, Ranskassa, jne..) Jos N9 alypuhelin olisi vain annettu myytavaksi rinnakkain Lumia sarjan kanssa samoilla markkinoilla, moni Nokian pitkaaikainen vakioasiakas, joka pettyi Lumiaan, olisi ilomielin ostanut N9 alypuhelimen. Olen arvioinut, etta pelkastaan N9 vapauttamisesta myyntiin kaikille markknoille - olisi palauttanut Nokian alypuhelinliiketoiminnan kannattavaksi. Se, etta Elop kieltaa N9 alypuhelimen myynnin Englannissa ja Saksassa, noiden uskomattoman vahvojen saavutusten/suositusten jalkeen - osoittaa, etta Elop on epapateva eika sovi Nokian johtamiseen. Hanet taytyy erottaa. Kuka tahansa lukiolainenkin tajuaisi pistaa N9 myyntiin nyt - kun se alypuhelin on erittain kannattava ja Nokian alypuhelinliiketoiminta tuottaa tappiota.
Toinen esimerkki, Meltemi. Kuulitte varmaan, etta Mary McDowell oli henkilokohtaisesti johtanut Nokian 'karvalakkimalli' alypuhelinjarjestelman, Meltemi, kehittamista. Ja nyt viimesimman tulosvaroituksen yhteydessa Elop lopetti Saksan yksikon, missa Meltemia valmisteltiin. Tama oli siis tarkoitettu toimimaan erittain halpojen laitteiden kayttojarjestelmana. Ja tietenkin Meltemi oli Nokian Qt palvelunkehitystyokalujen kanssa yhteensopiva (jota Windows Phone ei ole). Seka Nokia etta Microsoft ovat sanoneet moneen otteeseen, etta Windows Phone kayttojarjestelma ei sovellu nyt, eika tulevaisuudessakaan halvimpien alypuhelimien kayttojarjestelmaksi. Deloitte konsulttitalo laski, etta tana vuonna myydaan 300 miljoona alypuhelinta joiden loppukayttajahinta ilman hintasubventointia tai kytkykauppaa on alle 100 US dollaria (80 Euroa). Tama vastaa noin 40%ia maailman alypuhelinmarkkinasta. Kun Nokian 2012 toisen vuosineljanneksen kertomuksesta lasketaan alypuhelimien hinnat, Nokian Lumia ilmoitettin 186 Euroa, ja laskettu muiden (Symbian ja MeeGo) alypuhelimien keskihinta on sitten 128 Euroa. Jos sanotaan, etta noin 1 miljoona kappaletta oli N9 alypuhelimia niin Nokian Symbian keskihinnaksi tulisi noin 86 Euroa. Tahan hintaluokkaan Windows Phone jarjestelman kaikkein halvimmat mallit eivat taivu - edes lahimainkaan. Mutta, jos Nokia aikoo jatkaa markkinaosuudellaan, niin nuo Symbian alypuhelinasiakkaat taytyy siirtaa uudelle kayttojarjestelmalle. Meltemi oli se jarjestelma.
Nokian useiden huhujen ja askettain lahteneiden asiantuntijoiden mielipide on, etta Nokian Meltemi kayttojarjestelma oli alle kaksi kuukautta julkistamista vailla (jotkut sanovat, etta kaksi viikkoa enaa). Nokian seuraavan miljardin (englanniksi 'Billion' eli tuhat miljoonaa) asiakkaan kayttojarjestelma, johon Windows Phone ei ikina taivu. Ja se olisi ollut valmis naina paivina. Ja toimitusjohtaja mielummin pakottaa asiakkaita kayttamaan haukuttua Lumia sarjaa, tai perus 'Asha' halpapuhelimia, han ei suostu antamaan Meltemin kehittamista julkistamisasteelle. Tama paatos tuli suunnilleen samaan aikaan kun Microsoft torkeasti ilmoitti, etta Nokian kallimmatkaan Lumia alypuhelimet eivat tule saamaan paivitysta Windows Phone 8 jarjestelmalle. Kumman puolella on toimitusjohtaja Elop? Onko han Microsoftin kayttojarjestelman puolella, vai Nokian parhaan edun puolella. Meltemi on niin selvasti ''musta-valkoinen" asia, etta siina ei ole minkaanlaista harmaata aluetta, eika mitaan puolustettavaa perustelua. Meltemi ei ikina olisi voinut edes olla Windows Phone jarjestelman kilpailija. Se olisi kuin olisi verrannut Venalaista Lada autoa Ferrarin kilpailijana. Ne eivat ole samassa sarjassa (enka nyt tarkoita, etta Meltemi olisi mitenkaan niin huono laadullisesti kuin Ladan maine heh heh).
Toimitusjohtaja Elop tekee johdonmukaisesti strategisia, Nokian kannalta jarkyttavia paatoksia, jotka ajavat Nokiaa yha suurempaan ahdinkoon. Hanet taytyy erottaa, jo Nokian omien tyontekijoiden tyomoraalin kannalta. Han on selvasti epapateva.
MITA TAPAHTUISI NOKIALLE
Nyt heraa kysymys siita, voisiko johtajan vaihtaminen auttaa asiaa. Kaikki virheet on jo tehty, niiden vaikutukset ovat nakyvilla, Nokian markkinaosuus alypuhelimissa romahti 29 prosentista ennen 'Elop Ilmiota' nykyiseen 7 prosenttiin - tama on maailmanennatys epaonnistumessa. Nokian peruspuhelinmyynti on myos vaikeuksissa. Samsung on ohittanut Nokian maailman suurimpana matkapuhelinvalmistajana jne. Nokia jatkuvasti antaa potkuja tyontekijoilleen, myy patenttejaan, myy tai sulkee tehtaitaan ja toimistojaan jne. Nokia supistuu ja surkastuu ja kutistuu ja kuolee.
Nokian suurin ongelma ei ole Lumia tai Symbian tai Asha puhelimet. Nokian suurin ongelma tana paivana on .. kuten toimitusjohtaja itse sanoi viime kevaana, ja tulosvaroituksessa, ja viime kesana, viime syksyna, vuoden alussa, nyt kevaalla, yhtiokokouksessa, ja taas tulosvaroituksess ja taas kerran nyt kesalla. Joka ikinen kerta kun toimitusjohtaja Elop on puhunut Nokian vaikeuksista, han on sanonut syyksi - lahes joka kerta suurimmaksi syyksi - myynnin tuki tai operaattoreiden tuki (eli naiden puute). Nokia on maailmanlaajuisessa jatkuvassa myynnin sabotaasissa, eli kaytannossa Nokia on myyntiboikotissa. Tama ei ole mikaan fiktio, tama on todistettu, todennettu pulma, ja toimitusjohtaja on johdonmukaisesti valittanut juuri myynnin tuen (tai operaattoreiden tuen) ongelmat. Jos myyntikanava pistaa Nokian boikottiin, niin Nokia kuolee. Ja Nokia on ollut myynnin boikotissa (enemman tai vahemman, markkinasta ja operaattorista ja jopa laitevalikoimasta riippuen) tasan Helmikuun 11 paivasta alkaen 2011. Tuo myyntiboikotti tai myynnin tuen puute alkoi selvasti Elop Ilmiosta mutta Elop on yrittanyt purkaa tuota ongelmaa. Se ei ole onnistunut. Han on henkilokohtaisesti puuttunut myyntineuvotteluihin ja se ei ole auttanut asiaa. Esimerkiksi maailman suurin matkapuhelinoperaattorijatti China Mobile niin kiivastui Nokiaan, etta ei suostunut ottamaan yhtaan Lumia mallia - China Mobile yksistaan vastaa 12 prosentista koko maapallon matkapuhelinasiakkaista, ja ennen Elop Ilmiota, China Mobilen ja Nokian suhde oli niin laheinen, etta Nokian markkinaosuus Kiinan alypuhelimista oli - 77% !!! Tanaan Elopin puolentoista vuoden 'neuvttelujen' jalkeen se on 6% (molemmat tilastot lahde: Canalys).
Jos toimitusjohtaja on niin vihattu asiakaskunnassa, etta han onnistuu henkilokohtaisesti tuhoamaan maailman suurimman asiakkaan erittain lampiman ja laheisen asiakasuhteen niin totaalisesti, etta 18 kuukaudessa markkinaosuus romahtaa 77%sta 6%iin niin toimitusjohtaja on niin myrkyllinen etta han on radioaktiivinen. Elop on erotettava valittomasti. Tama ei ole jarjestelmallinen Nokian toimintatapaongelma tai tehdasvalmistusongelma tai tavarantoimitusongelma jne. Tama on henkilokohtainen kriisi. Elop ei nauti Nokian strategisten asiakkaiden luottamusta. Lukekaa hanen jokainen vuosineljannesksen katsaus alkaen Q2 vuodelta 2011 ja tulosvaroitukset ja hanen kommentit osakkeenomistajien vuosikokouksessa. Han valittaa johdonmukaisesti siita, etta hanen myyntikanavat eivat tue hanen myyntia. Tama ei ole KOSKAAN ollut Nokian ongelma, Nokialla on AINA (ainakin vuodesta 1997 lahtien) ollut maailman paras myyntiverkosto ja asiakassuhteet operaattoreihin ja vahittaismyyntiketjuihin. Kaikki analyytikot ovat kehuneet vuodesta toiseen juuri Nokian myyntivalttia ja kilpailijat ovat valittaneet kateellisesti.
Taas, tasta voi varmasti moni 'Ahosenvihaaja' sanoa, etta toi on Tomin huuhaa mielikuvitusmaailmaa. Niin, ehkapa on. Mutta oletteko lukeneet mita luottoluokistusyritykset kirjoittivat kun alensivat Nokian luottoluokitusta. Tarkoitan siis Standard & Poor's (S&P), Moody's ja Fitch yrityksia? Kun Elop astui palvelukseen, hanen ensimmaisen 5 kuukauden aikana Nokia raportoi voimakasta kasvua, voimakasta kannattavuuden nousua ja uusia haluttuja matkapuhelinmalleja kuten viela nytkin kilpailukykyinen N8 ja E7. Nokian osake oli noussut 11% arvostaan ja kaikki kolme luokituslaitosta arvioivat Nokian yhta pykalaa alle taydellisen arvion - siita huolimatta, etta seitseman kymmenesta Nokian suurimmasta kilpailijasta tuotti TAPPIOTA tuona viela maailmantaloudellisesti vaikeana aikana. Ja siis yksi pykala alle taydellinen luottoluokitus.
Siita lahtien kaikki kolme, ovat jatkuvasti ja johdonmukaisesti vain alentaneet Nokian luottoluokistusta ja tiedatte tietysti osakkeenomistajina, etta S&P, Fitch ja Moody's nyt kaikki luokittelevat Nokian roskaluokkaan (rated as junk). Mutta oletteko lukeneet mika on ollut syyna noihin lukitusten alennuksiin - joka ikinen alennus, on maininnut syyksi... myynnin vaikeudet! Tama ei ole minun mielikuvitusta. Tama on ongelma jota Elop itse valittaa jatkuvasti ja - osakkeeomistajina teidan tulisi arvostaa osakkeiden luokitusten asiantuntijamielipidetta - suurimpana syyna jokaiseen Fitch'in, Moody'sin ja S&P'n luottoluokituksen tason pudotukseen on aina ollut Nokian myynnin ongelmat. Ei Symbianin 'vanhanaikaisuus' tai liian suuri NokiaSiemens-yksikon henkilostolukumaara tai liian monta tehdasta, tai esim tyovoimanevuottelut tms. Aina joka ikinen kerta syyna - yleensa suurimpana syyna - he maintsevat juuri Nokian myynnin katastrofaaliset ongelmat.
HENKILOITYY TOIMITUSJOHTAJAAN
Tama on Elopin henkilokohtainen ja hanen henkiloon personoitu ongelma. Asiakaskunta mieltaa Elopin Microsoftilaisena valehtelijana, diktaattorimaisena ja ylimielisena. Asiakaskunta oli jo viime vuoden kevaana paattanyt, etteivat he enaa tue Nokiaa nimenomaan Elopin paatosten ja myynnin sotkemisen takia. Tahankin asiaan han on onnistunut kerta toisensa jalkeen vain tekemaan asioita pahemmiksi. Katsokaa vain Nokian parhaitten vuoskymmenia palvelleiden huippumyyjien katoamisen. Miksi he lahtevat talosta? Syyna on myyntia sotkeva toimitusjohtaja joka kayttaytyy asiakkaihin aaliomaisesti ja varsinkin ylimielisesti. Tama on henkilokohtaista. Noilla operaattori jattiyrityksilla on aikaa ja varaa ja valintaa, he voivat odottaa kunnes Elop on poistettu, ja ostavat siina ajassa Samsungia ja iPhonea ja HTC:ta ja LG:ta ja ZTE:ta jne. He tietavat, etta Elopin tie on umpikujassa. Elop yritti pakottaa operaattorit Elopin malllin (muun muuassa esim uhkaamalla, etta Nokia tuo Skypen Lumia puhelimiin operaattoreista huolimatta - tama oli tulistuttanut koko operaattorikunnan viime vuoden kesakuussa. Ne teista jotka osallistuivat Nokian vuosikokoukseen muistatte varmaan kuinka Elop selitti tarkasti kuinka vaikeata oli neuvottelut operaattoreiden kanssa juuri Skypen osalta, ja etta yhtakaan maailman 600:sta matkapuhelinoperaattorista ei ollut suostunut Microsoftin ja Elopin ehdotuksiin).
Olen 100%sesti sita mielta, etta Nokian nykyinen ahdinko on ensisijaisesti operaattorikunnan aiheuttama 'kosto' Elopin alyttomia myynnin vastaisia toimia vastaan. He tietavat, etta Elopin aika koittaa. He odottavat. Olen 100%sesti varma, etta heti kun Nokia poistaa Elopín, niin myyntiongelmat alkavat poistua. Se ei tarkoita etta Nokia heti paranee mutta ongelmat eivat sitten enaa ainakaan tule pahemmiksi. Elopin poistaminen on valttamaton ensiaskel Nokian pelastamiseksi nyt, kun Nokian asiakaskunta noin selvasti puolentoista vuoden ajan on kurittanut Nokiaa myynnin boikotin myota.
KUKA TILALLE?
Tasta paastaan minun suositukseeni. Tietysti Elopille pitaa antaa potkut heti. Mutta kuka sijalle? Kun ongelma ei ole puhelimissa, tai laadussa tai tehtaissa tai hinnoissa tai markkinoinnissa, vaan ongelma on nimenomaan myynnin tuessa ja myynnista paattaa operaattorikunta, niin itseestaanselvasti Nokian seuraava toimitusjohtaja taytyy olla joku nykyisen operaattorikunnan johtava toimitusjohtaja. Jonkin paikallisoperaattorin esim taalta Aasiasta missa puolet kaikista puhelimista myydaan. Jos Nokia ilmoittaa huomenna, etta Elopille on annettu potkut, ja Nokia hakee toimitusjohtajaa, ja esim Siilasmaa astuu valiaikaisesti johtajaksi, ja han sitten soittaa suurimmille operaattoreille henkilokohtaisesti seuraavan viikon aikana, etta han valitsee seuraavasksi toimitusjohtajaksi jonkin operaattorin nykyisen toimitusjohtajan - niin Nokiain myyntiboikotti paattyy lahes valittomasti. Se ei tarkoita, etta Nokia palautuu heti kannattavaksi, Nokialla on nyt erittain suuria raskaita murheita, mutta myynnin ongelmat - ne johtuvat lahes yksionmaan Elopin toiminnasta. Han on syypaa, hanet taytyy erottaa jos Nokia halutaan pelastaa.
Olen kirjoittanut naista asioista paljon yksityiskohtaisessti englanniksi, kirjoitan seuraavakisi englanninkielisen version tasta kirjeesta, johon laitan niita linkkeja loppuun jos joku teista haluaa tulla lukemaan niita.
Pyydan anteeksi myos suomeni kankeutta, siita on jo 11 vuotta kun muutin Suomesta pois, ja en juuri paase kayttamaan suomea tyossani heh heh. Ja suurkiitokset ystavalleni Martin von Willebrandille, joka auttoi minua suuresti suomen kielioppisaantojen kanssa, taman blogin ensiversio oli karmeata luettavaa, en todellakaan ole kirjoittanut 'virallisesti' suomeksi juuri mitaan yli vuosikymmeneen, enka esim muistanut pilkutussaantoja tai yhdyssanasaantoja ollenkaan. Martin auttoi Twitterin kautta reaaliajassa minua kieliasun korjausten kanssa.
SUMMA SUMMARUM
Toimitusjohtaja Elop on tehnyt suuria virheita, sen takia hanet pitaisi erottaa. Han on niiden jalkeen johdonmukaisesti jatkanut tekemalla yha jarkyttavimpia virheita, joiden kautta Nokian ahdinko vain kasvaa. Hanet taytyy heti poistaa. Ja uskon, etta Nokian suurin yksittainen ongelma juuri nyt on myynnin tuen puute, josta Elop itse on jatkuvasti valittanut mutta han on myos ne aiheuttanut ja tehnyt ongelmista vain suurempia ja vaikeampia. Hanen poistaminen mahdollistaa Nokian myyntisuhteiden palautumisen - ajan kanssa - takaisin vahvoiksi. Suosittelen kaikkia Nokian omistajia heti liittymaan yhteen vaatimaan yhtiokokousta jossa Elopin erottamisesta voidaan paattaa - ja jos hallitus ei siihen suostu niin hallitus tottakai sitten myos olisi vaihdettava. Elopin toimitusjohtajakausi on kaikkein aikojen suurin epaonnistuminen, ei anneta Nokian kaatua yhden harhautuneen kanadalaisen takia.
Olen aina ollut, ja tulen aina olemaan suuri Nokiafani
Tomi T Ahonen :-)
@Tomi:
Minnekä pisteet katosivat (siis ei ole mitään ä tai ö)? :P
Posted by: J.O. Aho | August 22, 2012 at 07:24 PM
joo, mun PC:lla ei ole Suomalaisia aakkosia ja niiden kaivaminen olisi tosi hidasta kirjoittamista tuolta erikoismerkiston kautta...
Tomi :-)
Posted by: Tomi T Ahonen | August 22, 2012 at 07:51 PM
Eletään mielenkiintoisia hetkiä tässä maassa jo muutenkin kuin Nokian takia. Uutisointi tästä on kuitenkin hyvä asia, sillä se osoittaa että toiminnassa on järkeä, ja todennäköisimmin vähentää epäilyjä rikollisesta toiminnasta. Olen iloisesti yllättynyt, että media alkaa ottaa oikeitakin asioita pikkuhiljaa esille. Mahtaisiko Q3:n kohdalla alkaa tapahtua?
Posted by: MikaA | August 22, 2012 at 08:24 PM
"Tama ei ollut siis virheellinen 'paatos' vaan virheellinen viestinta, ja tuo virheellinen viestinta ajoi kannattavan Nokia alypuhelin liiketoiminnan valittomasti tappiolliseksi. Nokian alypuhelin liiketoiminta ei ole pystynyt palautumaan kannattavaksi siita lahtien. Kun tama viestintavirhe tapahtui,"
Nokia oli suorassa alamäessä jo paljon ennen Elopin sanomisia (tästä löytyy netistä myyntikäyrä joka on ollut tasaisessa laskussa, eikä käyrään tullut mitään näkyvää notkahdusta Elopin sanojen jälkeen (Tämänhän sanoi nokian nykyinen johtajakin tv haastattelussa.
Kyllä potentiaaliset ostajat ihan itse näki sen mitä elop sanoi testatessaan laitteita kaupassa ja todetessaan, että ei tule wow fiilistä ja muut luurit ehkä antaa niitä wow efektejä tai hyviä ensivaikutelmia.
ilmankin Elopin kommenttia oltaisiin saatu tulosvaroitus ja luurien myynti vähentynyt reippaasti. Nokian viimeinen alamäki lähti liikkeelle N8:sta joka selvästi ei ollut kilpailukykyinen kameraa lukuunottamatta ja sen jälkeen markkinoille ei mitään menestyslaitetta saatu millä olisi voitu edes kilpailla. Symbian oli kilpailukyvytön eikä siihen juurikaan vaikuttanut Elopin puheet.
Olisi toki hienoa nähdä mikä tilanne olisi nyt ilman Elopin sanoja, itse veikkaisin, että tilanne olisi itseasiassa huonompikin, nyt on sentään toivo, vaikka ei helppo tie edessä olekkaan. Jos oltaisiin jatkettu symbianillanilla loppu voisi olla jo edessä eikä varasuunnitelmaa olisi.
Posted by: Vierailja | August 22, 2012 at 08:26 PM
@Tomi: If Google Translate does its job right I'm really interested in what storm you initiated - if any...
I'm eagerly waiting for the English version...
Posted by: zlutor | August 22, 2012 at 08:32 PM
Meltemin tappaminen vienee Nokian konkurssiin. Miten Nokia aikoo kilpailla halpa androidien kanssa vanhentuneella s40-ohjelmistoalustalla kun halvimmilaan Suomessa on saanut Samsungin galaxy pocket matkapuhelinta hintaan 79 Euroa.
Oma kayttojarjestelma halvemmissa puhelimissa on taannut Nokialle tähän asti kilpailuedun halvemissa puhelimissa ja vakauttanut yhtion taloutta vaikeina aikoina. Tama kilpailuetu menetetaan vuoden sisalla ja pahoja ongelmia taman takia on luvassa vuonna 2014.
Nokia tarvitsee useamman kayttojarjestelman, koska osa kuluttajista ei mistaan hinnasta halua Microsoftin kayttojarjestelmaa puhelimeensa. Nyt nama kuluttajat jattavat Nokian ja ostavat Samsungin matkapuhelimen.
Nokiaa ei pelasta kuin osakkeenomistajien kapina ja hallituksen vaihto.
Posted by: Oulu, tuira | August 22, 2012 at 08:46 PM
Hei Tomi!
Minäkin pahoittelen kielenkäyttöni mahdollista kankeutta hieman samankaltaisesta syystä, mutta onneksi minun tietokoneeni näppäimistössä on käytettävissäni myös suomalaisia kirjaimia.
Minä olen samaa mieltä sinun kanssasi siitä, ettei uuden strategian julkistaminen ollut ehkäpä kuitenkaan niin kovin järkevä teko mitä se olisi voinut olla. Omien tuotteiden ja niiden olemassaolevienkin puutteiden myöntäminen julkisesti on kovin ajattelematonta. Applella oli käsissään hieman pienempi ongelma kuin Symbianin ohjelmistojen virheet, kun yhtiöllä oli muutamia pieniä ongelmia puhelimensa antennin kanssa. He ratkaisivat asian rehellisesti ja oikealla tavalla osakkeenomistajia kohtaan kertomalla, ettei vika ole lainkaan niin hankalahko kuin uutisoinnista voisi ymmärtää. Nokian olisi pitänyt toimia samoin ja kiistää lehdistössä ilmoitetut Symbianin puutteet yhä jatkossakin.
Minun mielestäni Nokian ongelmat olivat lähteneet liikkeelle jo aikaisemmin, kuten sinäkin olet sanonut. Se mistä me emme ole varmastikaan aivan samaa mieltä on se, kuinka paljon Symbianin laadun ongelmat ovat vaikuttaneet Nokian myyntiin ennen Stephenin ikävähköä palavan lautan tiedotetta.
Nokian markkinaosuudet ovat olleet voimakkaassa laskussa jo pitkän aikaa ennen kuin yhtiö julkisti luopuvansa Symbianista. Tämä seikka puhuu kovastikin sen puolesta, että yhtiö olisi menettänyt myyntiään myös ilman Stephenin tarinaa palavasta lautasta. Minun mielestäni on oleellista katsoa markkinaosuuksien kehitystä myyntilukujen sijaan. Sinäkin olet puhunut sen asian puolesta, että vaikkapa Applen nousseiden myyntilukujen sijaan tulisi huomio kiinnittää juurikin markkinaosuuksiin.
Nokian markkinaosuudet yhdistelmälaitteissa ovat olleet voimakkaassa laskussa ikävän pitkän aikaa. Minun mielestäni olisi hyvin kiintoisaa nähdä sinulta analyysi jossa sinä arvioisit Nokian myyntejä markkinaosuuksien kannalta vuodesta 2010 lähtien ilman Stephenin puhetta ja ilman kappalemääriä.
Minun mielestäni Nokia oli kuitenkin menettänyt markkinaosuuksiaan 5% vuosineljänneksessä useampana perättäisenä neljänneksenä vuonna 2010. Sellainen kehitys jatkui vaikka Nokia uudisti mallistonsa ja sai ensimmäiset N8-puhelimensa myyntiin jo kolmannen vuosineljänneksen lopussa. Nokialla oli koko viimeinen neljännes, Q4 2010, aikaa myydä N8-yhdistelmälaitettaan sekä myöskin muita uudella Symbianilla varustettuja yhdistelmälaitteitaan.
Minun mielestäni olisi oleellista tuoda esille analyysi siitä, miten ja millä keinoilla Nokia olisi voinut pysäyttää markkinaosuutensa laskun ilman Stephenin palavan lautan puhetta helmikuussa 2011. Minusta on nimittäin hieman kummallista, että yhtiö menetti 5% markkinaosuuksiaan jouluneljänneksellä vaikka heillä oli myynnissä uudistettu Symbian, sekä myöskin lähes kuudenneksella alennetut hinnat edellisen vuoden vastaavan ajanjakson keskimääräisiin myyntihintoihin verrattuna.
Minun mielestäni oleellisinta olisi saada selvyys siihen, mitä oikein tapahtui ja mitä olisi voinut tapahtua. Sellainen voi julkisuuteen tullessaan kääntää hallituksen pään tämän asian suhteen.
Nokian tulisi julkistaa vähintäänkin kuukausikohtaiset myyntimäärät Symbian-puhelimista vuosilta 2010 ja 2011. Sama tarve koskee vuotta myöhemmin Nokian N9-puhelinta jonka myyntimäärät olisi myöskin julkistettava kuukausittain. Ilman tuollaisia tietoja sekä niiden julkistamisia Nokia ei voi koskaan palauttaa luottamusta itseensä. Heidän luottamustaan ei voida saada myöskään heidän asiakkaidensa puolelta mikäli he eivät voi julkistaa noita haluttuja tietoja puhelinten kuukausikohtaisesta myynnistä.
Sinun mukavassa kirjoituksessasi olisi paljon muitakin kommentoitavia asioita, mutta tämä vastaus on jo hyvinkin pitkä ja minun pitänee ehkä lopettaa silloin kun muut ihmiset jaksavat vielä lukea minun kirjoittamani vastauksen.
Lopuksi minä lähetän hieman terveisiä vuoden alkupuolella Nokian kohtalon kokeneen ja jo nyt lakkautetun AP-Areenan Nokia-keskustelijoille! Nokia tulee vielä jonain päivänä kokemaan nykyistä paremman kohtalon!
Minä pahoittelen vielä kielenkäyttöni hienoista kankeutta, mutta keskustelu ei ole aina niin helppoa jos ei ole osannut suomen kieltä syntymästään lähtien eikä ole myöskään asunut maassa jossa englantia olisi opetettu niin paljon kuin sitä pitäisi opettaa jo nuoresta iästä lähtien. Vaali rakkaudella kaikkia osaamiasi kieliä Tomi!
Minä toivotan Nokialle yhtiön kaammottavan painajaisen päättymistä!
:)
Posted by: meripihka | August 22, 2012 at 09:25 PM
@Tomi
Kai olit tietoinen China Mobilen käyttämästä verkkotekniikasta, TD-SCDMA, jota ei yksikään Windows Phone -puhelin toistaiseksi tue, kuten ei myöskään yksikään iPhone? Tämä tilanne vastaa hieman Applen iPad 4G sotkua Euroopassa, paitsi että tässä tapauksessa puhelimet eivät saisi ollenkaan yhteyttä Chine Mobilen verkkoon. Kirjoitit asiasta kuitenkin näin: "China Mobile niin kiivastui Nokiaan, etta ei suostunut ottamaan yhtaan Lumia mallia". Todellisuudessa ongelma liittyi verkkoteknologiaan, eikä Elop vihaan.
Miksi ihmeessä China Mobile siis Windows puhelimia myisi, kun ne eivät heidän verkossaan yksinkertaisesti toimi?
Posted by: Teemu Teekkari | August 23, 2012 at 12:43 PM
Kuinka paljon mahtaisi nokian osakekurssi nousta yhdessä päivässä, jos Nokia ilmoittaisi harkitsevan toiseksi käyttöjärjestelmäksi Androidin ottamista. ?
Valmis käyttöjärjestelmä, ei tarvitse kun laittaa ja käyttää, lisäksi myy paremmin kun hyvin. Riittääkö 100% vai 200% ?
Kaikki tietää että näin kävisi, "kysymys mistä johtuu että näin kävisi?"
-ei ole oleellisin.
kysymys "miksi näin ei sitten tehdä?"
-on oleellisempi.
Posted by: Matti Mietteliäs | August 23, 2012 at 01:21 PM
Moi Mika ja Vierailija
Mika - Hyva suunta mihin tilanne kehittymassa. Viela vuosi sitten oli varsin yleista etta Suomen media oli yllattavan hiljaa siita kuinka pahasti Suomen suurin yritys oli horjumassa.. Mutta myos hassua etta usein kun he alkoivat kirjoittaa kriittisia kommentteja, ne puettiin asuun kuten minun kautta, etta 'ulkomailla asuva ex-nokialainen konsultti Ahonen sanoo...'
Vierailija - Ymmarran taysin, etta taman kaltaista raportointia on paljon olemassa ja myos, etta siihen uskotaan. Se on kuitenkin myytti. Tassa on Nokian omien vuosineljannesten myyntitulokset alypuhelimien osalta (miljoonissa):
2009 Q1 13.7
2009 Q2 16.9
2009 Q3 16.4
2009 Q4 20.8
2010 Q1 21.5
2010 Q2 24.0
2010 Q3 26.5 Elop aloitti toimitusohtajana
2010 Q4 28.3
2011 Q1 24.2 Elop-Ilmio
2011 Q2 16.7
2011 Q3 16.8
2011 Q4 19.6 N9 ja Lumiat myyntiin
2012 Q1 11.9
2012 Q2 10.6
Vierailija - tuossa on erittain selva jatkuva nousukayra (yksi notkahdus Q3 2009 kun maailmantalous suurissa vaikeuksissa) joka muuttuu syoksykierteeksi tasan Elop-Ilmion kohdalla. 21 kuukauden aikainen kasvu leikattiin puolessa vuodessa. Sitten Nokia tasautui kun odotettiin Lumia ja MeeGo malleja. N9 myynti auttoi Nokiaa takaisin mutta kun Lumiat tulivat suureen jakeluun, kriisi taas vahvistui. Tuossa on kaksi voimakasta laskukautta - Q4 2010, Q1 2011, Q2 2011 jolloin Nokian myynnista tipahti lahes puolet, ja nyt Q4 2011, Q1 2012, Q2 2012 jolloin taas Nokian myynnista tipahti lahes puolet.
Ei ole mitaan perusteluja sille huhulle etta Nokian myyntikayra - ALYPUHELIMISSA - olisi ollut missaan muussa kuin vahvasssa KASVUSSA - siihen asti kun Elopin muistio ilmestyi. Huom - vuonna 2010, viimeisen 12 kuukauden ajan, Nokia lisasi enemman uusia alypuhelimien asiakkaita kuin Applen iPhone !!!! Nokia oli kasvamassa nopeammin kuin iPhone maailmanalaajuisesti !!! Tama on taas tyypillista tilannetta missa faktat ovat yhdessa tilanteessa ja maailman lehdisto ja mielipide uskoo mielikuvitusmaailmaan. Se johtuu tietysti siita, etta Applen markkinointi ja PR koneisto on niin vahva (Steve Jobs oli viela hengissa myos) ja Apple tietysti kaytti 'kasvuprosenttia' heidan markkinoinnissa joka on harhaanjohtava mittari kun verrataan erikokoisia pelureita markkinalla. Absoluuttinen kasvu on kohtuullinen mittari, kasvuprosentti aina suurimmalle pelurille nayttaa huonommalta kuin tilanne ja kasvuprosentti aina pienimmalle nayttaa hyvalta - kuten juuri viime paivina nuo hullut 300% kasvuprosenttitarinat mita Windowsista on nyt levitetty.
Kiitos kommenteista, lisaa tulossa
Tomi Ahonen :-)
Posted by: Tomi T Ahonen | August 23, 2012 at 02:14 PM
Eräs nokialainen kirjoitti noin kuukausi sitten ao. tekstin seinälläni Facebookissa. Ko. ketju on julkisena profiilissani, jos joku haluaa katsoa mihin tämä liittyi ja kuka oli kirjoittaja. Minusta ko. kirjoitus kuvaa Nokian tilannetta ja taustoja paljon paremmin kuin Tomin jatkuvat rantit.
"
Huomenta täältä sorvin äärestä. Tulin Nokialle about 4 vuotta sitten kun iPhonesta oli tulossa kakkosversio ulos. Muistan hyvin silloiset lounaskeskustelut, jossa kaikki ymmärsivät nopeasti, mihin suuntaa kehitys on menossa ja samaan aikaan ihmisillä oli vahva luottamus siihen, että omasta R&D-putkesta tulee nopeasti iPhonen kaltainen, mutta teknisesti selkeästi parempi luuri. Kvartaalit valuivat eteenpäin mutta mitään sellaista ei kuulunut, vain uusia sympparimalleja ilman mitään vau-efektiä.
Nyt kun nuo vuodet alkaa olla historiaa, on helpompi analysoida mitä oli tapahtunut. Oma analyysini on ehkä turhan yksinkertaistettu mutta näin näen asian: talo täyttyi pikkuhiljaa keskinkertaisesta porukasta kun töihin otettiin kaikki, jolla oli suurinpiirtein sopiva koulutus. Syntyi itse itseään ruokkiva ja kasvava organisaatio, jolla fokus oli jossain ihan ihmeellisissä asioissa. Punainen lanka hävisi ja Kallasvuon tapainen prosessijohtaja oli täysin hukassa siitä mihin talo oli menossa, puhumattakaan siitä että hän ja hänen esikuntansa olisivat osanneet muuttaa kurssia.
Nyt talossa on menossa valtava duuni purkaa kaikki ylimääräinen läski, laittaa tuoteportfolio kuntoon, tuoda markkinoille jotain oikeasti uutta ja pitää huolta brandista samaan aikaan. Itse näen ison muutoksen tapahtuneen firman sisällä viimeisen reilun vuoden aikana, mutta tuloksia siitä nähdään ulospäin hitaasti. Jonkun Elopin tapaisen olisi pitänyt tulla taloon viimeistään kahta vuotta aiemmin kuin tuli ja aallonpohja olisi vain notkahdus nopeasti muuttuvalla. On selvää, että kun näinkin ison laivan kurssia muutetaan totaalisesti, kaikki ei suju kuin Stromsössa. Suunta on kuitenkin oikea ja nähtäväksi kuinka pian Nokia on taas aidosti pelissä mukana.
On hienoa, että firma kiinnostaa ihmisiä. Itselläni on tullut vuosien varrella erinäisistä kokemuksista paksu nahka, mutta monien muiden Nokialla työskentelevien puolesta on huoli. YT:t ja firman pieneminen on kyllä raskasta kaikille, mutta monet kokovat (suotta) syyllisyyttä olla edes koko lafkassa töissä kaiken mediassa tapahtuvan lyömisen aikana. Ja ihan suotta; tekevät hyvää duunia ja antavat parhaansa. Eivät he olleet kuoppaamassa hyviä innovaatioita, he vain tekivät mitä pomo käski."
Syyskuun aikana Nokialta tulee melkoisia uutisia. Kannattaa odottaa muutama viikko ja palata sitten Tomin kirjoitukseen...
Posted by: Aki Antman | August 23, 2012 at 03:00 PM
@ Aki Antman
Itsekään en epäile, etteikö Nokia saisi aikaan parempia Windows-puhelimia kuin nämä "ensimmäiset todelliset Windows-puhelimet" kuten Elop keväällä ilmaisi. Ne eivät taida kuitenkaan hirveästi auttaa, koska operaattorisulku on edelleen voimassa ja se ei johdu niinkään tuotteiden tasosta vaan politiikasta ja henkilösuhteista. Insinöörien ongelma on joskus katsoa asioita pelkkiä speksejä vertaamalla kun todellisessa maailmassa menestykset ratkeavat useimmin kaikkeen muuhun...
Posted by: JJ | August 23, 2012 at 05:34 PM
@JJ
Leikkimaailmassa ja mielipideblogeissa henkilösuhteet ja yksittäiset henkilöt ovat kaiken keskiössä. Elop ei ole Nokian nykyistä linjaa luonut, tämä pitäisi olla selvää jokaiselle osakeyhtiölakia hiemankin ymmärtävälle.
Operaatorisulku itsessään on täysin kyseenalainen ilmiö - ja rehellisyyden nimessä osin Tomin luomaa hypeä. Nykyään käytännössä kaikki merkittävät operaattorit tekevät Microsoftin kanssa laajaa ja taloudellisesti merkittävää yhteistyötä. Jos ja kun kulittajien innostus & Nokian tuotteiden kilpailukyky nousee WP8:n myötä, operaattorit ovat varmasti mukana. Ja aika hyvin ne ovat jo nytkin mukana, toki maakohtaiset erot ovat isoja. Esimerkkinä voi lukea vaikkapa Elisan lehdistötiedotteita.
WP8 tulee myös olemaan bisneskäyttäjille todella, siis todella, varteenotettava vaihtoehto. Operaattorit taas haluavat tarjota bisneskäyttäjille entistä laajempia palveluita. Mm. Windows 8-tabletit ja Microsoftin pilvipalvelut sekä muut tuotteet ovat tämän tarjoaman keskiössä. On pelkkää satua edes kuvitella, etteikö myös WP8 olisi operaattorien tarjoaman keskiössä.
Elop palkattiin Nokian hallituksen toimesta tekemään tiettyä työtä, johon kuului Nokian raju uudistaminen. Syy näihin uudistuksen on - Tomin romantisoinnista ja valikoiduista tilastoista huolimatta - Elopia edeltävässä ajassa. Itse toivon, ettei Elop ryvettyisi prosessissa liikaa vaan pääsisi näyttämään kykynsä iskukykyisen Nokian vetäjänä. Valitettavasti tämä muutos ja murros on käytävä läpi, maailma muuttui Nokiaa ja sen tuotteita & toimintamallia nopeammin.
Posted by: Aki Antman | August 23, 2012 at 06:38 PM
Yritys elää myymällä tuotteitaan. Ostamansa tuotteen kuluttaja valitsee tietystä hintaryhmästä vertaamalla tarjontaa. Nokian osaaminen tuotti keväällä 2011 kokonaan uuden N9 laitteen jossa ei ollut mitään perintöä vanhoista - sittemmin kuluttajien arvioimana luokassaan paras puhelin. Nokia sai tuotteensa laadusta ilmaista laajaa näkyvyyttä. Tuotteella olisi ollu hyvä kate koska voitiin käyttää omia komponentteja ja ilmaista käyttöjärjestelmää. Tuotteen käyttäjäkokemus ja design olivat uudenlaisia ja kuluttajia miellyttäviä. Tuote sai useita käytettävyyspalkintoja. Tuotteesta olisi johdettu vastaava käyttäjäkokemus halpoihin massapuhelimiin, lisenssivapaalla Linux pohjaisella käyttöjärjestelmällä joka pystyisi hyödyntämään tehokkaasti halvempia komponentteja. Siis paremmalla katteella. Seuraavalle miljardille älypuhelimenkäyttäjälle joihin oli valmis myyntikanava ja hyvä maine ja markkinaosuus valmiina.
Toimitusjohtaja kieltää tuotteen myynninja laittaa sen luoneen henkilöstön pihalle?
? ? ? ? ? ? ? ? Anteeksi nyt mutta Miten tämmöinen on ylipäätään mahdollista ?
Tuon järjettömyyden hahmottamiseen ei edes tarvita minkäänlaista kaupallista koulutusta. Luova porukka on Nokiasta lähtenyt, Meegoa ja Meltemiä tuskin saa enää henkiin Nokian brandilla. Karmeaa...
Posted by: Timo Koho | August 23, 2012 at 06:53 PM
@ Aki Antman
Joo, Microsoftin Osaajakumppanit ry:n presidentiltä tuskin voisi edes teoriassa tulla Microsoftia kritisoivaa tekstiä. :-)
Pidä tuo, Windows Phone on kuulemma Kiinassa suositumpi puhelin kuin iPhone. Ihan hyvältä siis näyttää teidänkin puolen 'totuus' ;-)
Posted by: JJ | August 23, 2012 at 07:14 PM
Kuluttajien luokassaan arvoimana paras puhelin? Mistä tämä käsitys on syntynyt? N9 voitti muutamia palkintoja ja myi ehkö jokusen sata tuhatta kappaletta. Suuremmistakin myynneistä on puhuttu, mutta mitään lähteitä näille väitteille ei ole tämän blogin ulkopuolelta löytynyt. MeeGon tie olisi ollut vielä kivisempi kuin Windows Phonen. Sillä ei olisi ollut käytettävissään edes Windowsin mainetta ja softa oli raakile kun se julkaistiin. Siitä puuttui käsittämätön määrä ominaisuuksia, mm. kansiot. Näiden puute katsottiin pahaksi ongelmaksi mm. iPhonessa vuosia sitten. Puute on nykysin vielä pahempi. MeeGon puutelista oli nälkövuoden pituinen. Ei mitään perintöä vanhoista = ei yhteensopivuutta. Qt-ohjelmia olisi ollut tulossa hyvin vähäisiä määriä sillä niiden tekeminen ei lähtenyt koskaan massoina liikkeelle Symbianissa.
Symbianin alamäki oli jatkunyt jo vuosia. Myyntiä saatiin kasvatettua vain laskemalla hintaa ja kun ASP:n lasku loppui, romahti Symbianin myynti. Katsokaa käyrät läpi. ASP:n kehitys vuodentakaiseen verrattuna kertoo omaa lohdutonta kieltään. Romahdus oli vääjäämätön kun keskihinnan lasku oli tullut tiensä päähän. Q4/2010 oli jouluneljännes jonka aikana Nokia on perinteisesti voinut paksusti. Hinta-ase toimi vielä tällä neljänneksellä, mutta seuraavalla kaikki oli jo myöhäistä ja Nokian oli pakko heittää pyyhe kehään.
Burnin Platform oli seurausta ongelmasta. Ongelma ei ollut seuruatsa siitä. Symbianin romahdus olisi tapahtunut kaikesta huolimatta.
Artikkelissa mainittu operaattorien myyntisulku on käsittämätön ajatus. Todellinen syy on siinä, että kilpailijoiden tuotteet olivat parempia eivätkä operaattorit olleet enää kiinnostuneita myymään tuotteita jotka jäävät käsiin. Nokia laski Q4 2010 myyntinsä jakelukanavaan toimitetuista tuotteista. Kun operaattorit eivät saaneet näitä tuotteita myydyksi, pysähtyivät Nokian toimitukset jakelukanavaan Q1 2011 kuin seinään. Peli oli pelattu kun juuri esitellyt Symbian^3 ja N8-puhelimet seisoivat myymälöissä eivätkä operaattorit ottaneet enää uusia laitteita varastoihinsa.
Kuka voi käsi sydämellä sanoa, että Symbian^3 ja N8 olivat ohjelmistoiltaan kilpailukykyisiä Androidia ja iPhonea vastaan? Niiden aika oli ohi.
Elop on syntipukki ja hänen syyttelemisestään on muodostumassa uskonkappale Nokiaan uskonnollisesti suhtautuville. Yhtiökokouksessa voisi paljastua ikäviä tosiasioita tämän uskonnon kannattajille joten on heidän etujensa mukaista, ettei Nokia koskaan julkaise todellista dataa tuolta ajalta.
Posted by: Ocarina of Nokia | August 23, 2012 at 07:17 PM
@ Ocarina of Nokia
"Sillä ei olisi ollut käytettävissään edes Windowsin mainetta"
Kiitos tuosta, iltakahvit pärskähti näppäimistölle.
Hirveen paljon on Microsoftin maine auttanut menestykseen näinä kymmenenä vuotena mitä Microsoft on mobiilimarkkinoita valloittanut. Sitä, miten hyvän ja osaavan maineen mobiilimaailmassa Microsoft on kyseisenä aikana itselleen luonut, jätän itsekunkin pääteltäväksi.
Posted by: JJ | August 23, 2012 at 07:46 PM
Jos kymmensormijärjestelmä pysyy hallussa niin näppiksen kuin näppiksen voi kyllä vaihtaa suomilayouttiin ihan asetuspuolelta ja homma toimii kuin normaalisti. Itse kirjoittelen tätä brittinäppikseltä, mutta sehän on vaan fyysinen seikka itse näppäimistössä.
Posted by: Frank | August 23, 2012 at 08:41 PM
@ Ocarina of Nokia
Puhellin ei nykyään ole laite vaan käyttökokemus sosiaaliseen kanssakäymiseen ja viihteeseen sekä kädessä pidettävä design esine joka kulkee mukana jokapuolelle. Tuon esineen laatu ei enää synny insinöörien teknisistä spekseistä vaan käyttäjäkokemuksesta ja toiminnan jouheudesta ja helppoudesta. Saatuani N9 kapulan kouraani olin melkolailla hämmästynyt; käyttökokemus oli kokonaan uusi ja sujuva - tämä oli selvästi suunniteltu käyttäjän näkökulmaan eläytyen. Puhelimen design oli myös. Eikä se tahmannut ja kaatuillut lainkaan kuten edellinen N97 mini jatkuvasti.
Ostamastani laitteesta ei mielestäni puuttunut juuri mitään kun sain imuroitua siihen tarvitsemani. Sitäpaitsi väite että OpenSource Linux -laitteesta "puuttuisi kansiot" on järjetön. Nyt näyttää myös siltä että Meegoon voisi asentaa kaikki lähes puoli miljoonaa Android sovellutusta.
Olen itse räpeltänyt käyttöliittymien kanssa viimeiset 14 vuotta tuossa todella oli jotain uutta toimivaa - insinöörivetoinen Nokia oli muuttumassa huippulaatuisia *suomalaisia* kuluttajatuotteita valmistavaksi designyritykseksi? Minusta näytti vielä syksyllä että Nokia lähtee nousuun kun kerran uudenlaisia tuotteitakin osataan valmistaa...
Miten voit vähätellä Nokian omaa designia olevan puhelimen pelkästään myönteistä kuluttajapalautetta? "N9 voitti muutamia palkintoja ja myi ehkö jokusen sata tuhatta kappaletta." Olisi varmaan myynyt nopeasti miljoonia jos olisi myyty ja markkinoitu ylipäätään? Yksikin näkyvä ylistävä kuluttajapalaute on äärimmäisen tärkeä: uusia vimpaimia ostetaan vertaisarviointien perusteella ja jos suusta suuhun viidakkorummun saa liikkeelle tehtaalla tulee kiire.
Symbian oli vanhenemassa ja uusi oma platformi oli valmis ja erinomainen mutta kuopattiin yrityksen johdon toimesta. Asenteesi on täsmälleen sitä kulttuuria mikä kaataa Nokian: asiakas on väärässä.
Wikistä poimittu:
N9 Awards
In November 2011, the Nokia N9 won 3 out of 4 applicable titles (including design, camera and cellphone of the year) at a gala held by Swedish magazine and webzine Mobil.se
In January 2012, the Nokia N9 Swipe UI was nominated for an IxDA Interaction Award.
In February 2012, the N9 reached number 1 in ranking "by rate" with a rate of 8.432 (out of 10) and Votes of 74,940, and also number 5 by daily interest hits in GSMArena's ranking.
In April 2012, the N9 was awarded a Design and Art Direction "Yellow Pencil", in the interactive product design category, beating among others the IPad 2 and the Nokia Lumia 800
Posted by: Timo Koho | August 23, 2012 at 09:05 PM
JJ,
Surullista kyllä, edes Windowsin mainetta. Siltä sen menestys tai sen puute tuntuu. Valitettavasti näin.
Timo,
Puhelin on yhäkin laite jolla pitää voida hoitaa yhteyksiä muihin ihmisiin ja sillä pitää voida tehdä kivoja asioita. Paljon erilaisia kivoja juttuja mitä tehdään paljon myös niillä sovelluksilla. Niitä Android-softia on lupailtu tuohon puhelimeen vuodenpäivät, mutta eipä niitä ole saanut missään vaiheessa asennettua yhtä helposti kuin appseja iPhoneen. Se tappaa koko jutun. Insinööriunelmaa koko MeeGon Android-softatuki nykyisellään.
Saatko asennettua nyt juuri heti ne Android-softat puhelimeesi helposti ja nopeasti? Jos saat, niin miten teet sen? Tuo väitä niistä Android-ohjelmista vaikuttaa juuri siltä insinööriunelmoinnilta millä Qt:tä ja Open Sourcea markkinoitiin Symbianin kanssa. Jotain unelmia joista voisi tulla jotain, mutta jotka eivät auta kuluttajaa nyt mitenkään. Se on juuri sitä asiakkaan pettyneeksi saamista kun niitä "luvattuja" asioita ei saakaan heti käyttöön.
Sinä pidät laitteesta. Minä koen sen hankalaksi käyttää, sekavaksi ja todella kummalliseksi muutamilta osin. En siis pidä. Sinä siis pidät. Ehkä tässä pitäisi olla puhelinpuolen ammattilainen pitääkseen tuollaisesta laitteesta. Muuten kyllä tuntuu siltä, että N9 sai kehuja todella paljon juuri siltä ihmisjoukolta joka pitää Symbianin kykyä valtavan ohjelmistomäärän moniajoon todella ratkaisevana ominaisuutena.
Olisihan se voinut myydä enemmän jos siihen olisi panostettu enempää. Mutta kun se ei myynyt eikä siihen panostettu. Eipä se tuntunut Windows Phonea paremmalta. Kumpikin laite on sulava käyttöliittymältään ja Windows Phonea valmistaa useampikin valmistaja. N9:n MeeGo on käyttöliittymältään suljettua koodia joten kukaan muu ei voi sitä käyttöliittymää ilman Nokian lupaa käyttää. Etu Applelle, mutta onko se etu Nokialle jos markkinarummutus pohjautuu avoimuuteen ja open sourceen?
Kansiot olivat yksi esimerkki MeeGon softan puutteista kun se tuli myyntiin. Käyttöjärjestelmässä on taatusti kansiot, mutta se ei käyttäjää lämmitä jos ja kun käyttöliittymästä ne puuttuivat. Samoin todellisen tuen puute etukameralle oli aivan käsittämätön asia. Oliko se todellakin tarkoitettu vain peiliksi vai oliko N9:n softa keskeneräinen näiltä osin? Missä olivat videopuhelut joita mm. Apple on rummuttanut todella paljon myyntiään kasvattaakseen?
N9 tuntui uudelta näkökulmalta insinöörivetoisuuteen. Ei samanlainen kuin Symbian, mutta insinöörimalli piilotettuna toisenlaiseen kuoreen. Kehuako sitä pitäisi aivan estoitta jos se ei tuntunut omasta mielestäni hyvältä? MeeGon suhteen ihmisten asenne tuntuu samalla tavalla ongelmaiselta kuin Symbianin kanssa ennen tätä. Jos sanoit Symbianista poikkipuolisen sanan viisi vuotta sitten, se koettiin hyökkäyksenä ja olit automaattisesti väärässä. Samoin on käynyt MeeGon kanssa. Kritiikkiä ei vain hyväksytä ja jos MeeGosta menee sanomaan jotain negatiivista, se koetaan melkeinpä henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Nokia ei pärjää tuollaisella asenteella. Ei olisi voinut pärjätä.
Juuri se kulttuuri, ettei mitään negatiivista saisi sanoa, tuhosi Symbianin ja ajoi Nokian tähän jamaan. Sitäkö tässä haetaan?
Posted by: Ocarina of Nokia | August 23, 2012 at 10:07 PM